Икономиката на Турция е във възход на фона на рекордно висока инфлация

Въпреки растящата инфлация, която достигна двайсетгодишен връх, БВП нарасна с 7,4% на годишна база през второто тримесечие

11:42 | 31 август 2022
Обновен: 12:13 | 31 август 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от най-тежките инфлационни кризи в света все още не е успяла да срине турската икономика, тъй като ръстът на потребителските разходи и туризма е сред най-бързите в групата на 20-те държави, пише Берил Акман, Bloomberg News.

Евтините пари дадоха допълнителен тласък на икономиката на стойност 800 млрд. долара, която се разширява с над 6% всяко тримесечие, откакто се върна към живот с облекчаването на пандемичните ограничения през 2020 г. 

Въпреки че инфлацията продължава да се покачва през тази година до нива, невиждани от над две десетилетия, брутният вътрешен продукт нарасна с 7,4% на годишна база през второто тримесечие, което е леко увеличение спрямо предходните три месеца, според осреднената прогноза на 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

Данните, които трябва да бъдат представени в сряда, ще покажат също така, че растежът на БВП се е ускорил до 1,5% при сезонно изгладени данни и данни за работните дни, сочи отделно проучване.

Turkey’s Economy
Прогнозен ръст на БВП за второто тримесечие, на годишна база. Турската икономика вероятно е нараснала по-бързо от повечето държави от Г-20.

Изправен пред компромис между растежа и инфлацията преди изборите догодина, президентът Реджеп Тайип Ердоган отстоява икономически модел, който дава приоритет на износа, производството и заетостта за сметка на ценовата стабилност и валутата. 

Най-дългоуправлявалият Турция лидер - привърженик на ниските лихвени проценти - разчита на устойчивостта на домакинствата и компаниите при справянето с годишната инфлация, която вероятно ще достигне връх от 80% при рекордно нисък курс на лирата.

"През второто тримесечие частното потребление вероятно е нараснало с двуцифрено число през годината, като домакинствата са ускорили покупките си в отговор на високата инфлация. Освен това нетният износ вероятно е допринесъл с около 3 процентни пункта за годишния растеж. Инвестиционните разходи обаче вероятно ще отчетат спад", казва Селва Бахар Базики, икономист в Bloomberg Economics. 

Министърът на хазната и финансите Нуреддин Небати, който оцени, че растежът на БВП се е ускорил през второто тримесечие, заяви този месец, че "не правим компромис с растежа". В телевизионно интервю той заяви, че "когато не правим компромис с растежа, борбата с инфлацията отнема време".

Вместо да предприеме действия за спиране на цените, управителят на централната банка Шахап Кавджъоглу се въздържа от затягане на паричната политика, след като в края на миналата година намали лихвените проценти с 500 базисни пункта. Шоковото понижение на лихвата този месец доведе до това, че основната лихва в Турция достигна почти 67% под нулата, коригирана спрямо инфлацията, което е най-негативната лихва в света.

Разходи, туризъм
Стимулите засилиха търсенето и кредитирането в икономика, в която разходите на домакинствата съставляват повече от половината от производството. По данни на Междубанковия картов център използването на кредитни карти за пазаруване в Турция се е увеличило с над 112% през периода април-юни спрямо миналата година. 

Бурното развитие на туризма даде още един тласък, като досега през тази година броят на пристигащите и разходите на чужденците е нараснал с над 100 %.

Възможно е обаче растежът на Турция да е близо до своя край. Отделно проучване сред анализатори този месец показа, че годишният ръст на БВП може да спадне до 3,3% през това тримесечие и до 1,3% през последните три месеца на годината.

Признаци на забавяне вече се появиха в промишленото производство и продажбите на дребно, като през миналия месец условията за бизнес сред турските производители се влошиха най-много от първата вълна на пандемията от коронавирус.

Заплахата от рецесия в Европа е особено притеснителна, тъй като тя е основната дестинация за турския износ. Централната банка вече изтъкна "известна загуба на инерция" в икономиката като основание за понижаването на лихвения процент този месец.

Свръхразхлабената политика може да се обърне срещу Турция. Икономисти от ING Bank AS предупредиха, че "по-високата рискова премия на финансовите пазари и нарастващите рискове за макростабилността могат да натежат на вътрешното търсене", се посочва в доклад на ING Bank.

"Наблюдаваме продължаващ натиск върху разходите, по-строги глобални финансови условия и предизвикателна местна регулаторна среда, които оказват натиск върху корпоративния сектор", заявиха анализаторите на ING, сред които Мухамет Меркан. "Има вероятност да се загуби инерцията в износа предвид забавянето на растежа в еврозоната".