Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ердоган разпалва конфликта с Гърция заради предстоящите избори

Мехмед Юмер, журналист, „Клуб Investor”, 10.09.22

21:40 | 10 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Заплашителните изказвания на Ердоган по отношение на гръцките острови в близост до турското крайбрежие имат за цел да нагнетят вече съществуващия от много години спор преди предстоящите избори в Турция, където партията на Ердоган започва да губи позиции. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Много пъти сме ставали свидетели на това как през последните няколко години, особено от 2016 г. насам, военните операции в Сирия донесоха дивиденти на турския президент Ердоган. Благодарение на тях той спечели референдума за президентска република през 2017 г., както и изборите през 2018 г., на фона на операция „Маслинова клонка“. Сега обаче Иран и Путин не дадоха зелена светлина на планираната военна операция в Сирия и той се насочва към териториалните спорове с Гърция“, смята той.

Според него рискът от горещ конфликт, макар и ограничен, не е малък, тъй като Ердоган ще се опитва да го използва като повод за отлагане на изборите.

„През 1996 г. имаше изостряне на обстановката на един от островите и това може да се повтори и сега. Възможно е леко да се изпуснат нервите и целта е да се отиде на отлагане и въобще анулиране на изборната обстановка и Ердоган да си удължи управлението и да избегне изборите“, посочва Юмер.

По негови думи проблемът с островите продължава още от Лозанския договор, сключен през 1923г. В Лозанския договор се регламентират съвременните граници на Турция и политиката на кемалистка Турция е мир в страната и по света без иредентистка или инвазивна политика. Сега обаче Ердоган направи изказване, че тези земи са под окупация – това изменя изцяло темата на разговора и тук всички анализатори настръхнаха, казва Юмер. „Един гръцки журналист отбеляза, че в Гърция това се възприема сериозно и се смята, че този път Ердоган може да не се шегува, а това е меко казано притеснително за Турция, Гърция и региона.“

Турският президент използва израза „островите са под окупация“ и „Гърция, не забравяй Измир/Смирна“, където Турция отбелязва своята военна победа над Гърция на 30 август. „За Сирия този път нямаше зелена светлина, Путин предложи на Ердоган да се разберат с Асад, защото той е официалният легитимен лидер там. Обаче тъй като по време на арабската пролет Ердоган защитаваше през цялото време сирийската опозиция, сега няма да им е лесно да се помирят. Асад също има интерес да покаже сопата на кюрдите чрез Ердоган и да ги принуди да седнат на масата на преговорите при евентуално съставяне на конституция и да приемат неговите условия“, смята журналистът.

Освен за островите, Турция претендира и за сондажи в кипърския регион, тъй като Севернокипърската република, която е призната само от Турция, претендира за поне половината парцели в ексклузивната морска зона на Кипър. Във военно отношение обаче, наказанието на Турция заради покупата на С-400 от Русия дава известно преимущество на гърците, особено във военно-въздушната сфера.

„През 90те години Tурция навлезе във фаза на модернизиране, като целта е да задоволява вътрешно всички свои военни нужди. Мицотакис обаче наскоро беше посрещнат в Белия дом и аплодиран в Конгреса, където внуши индиректно, че не трябва да се продават оръжия на Турция. Така че балансът е в полза на гърците и в това отношение, те вече се договориха за 20 броя F-35. Вашингтон съблюдава да има баланс във въоражаването на двете натовски държави, на този етап след наказанието срещу Турция и изваждането й от програмата за F-35 дори след като вече беше платила 1.5 млрд. за тях, Гърция излиза напред във военно- въздушното въоръжаване“, посочва той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ можете да видите тук.