В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Двумесечното оживление при акциите на турските банки бързо отмира

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 16.09.2022

14:55 | 16 септември 2022
Обновен: 14:55 | 16 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Акциите на турските банки са на път да запишат най-слабото си седмично представяне в историята след двумесечното оживление, които бързо отмира. Това каза Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул, в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Индексът на банките губи 24% тази седмица и ще отбележи първия си седмичен спад от 22 юли. Акциите на банките поскъпнаха с над 150% по време на активните продажби през изминалите два месеца, което озадачи много анализатори с мащабите си. Но разпродажбата тази седмица беше предизвикана от данните за инфлацията в САЩ, които бяха по-неблагоприятни от очакваното". 

Междувременно Борса Истанбул губи около 4,5% тази седмица и това е най-големият спад на индекса от 2021 година. Лирата се понижава за 9-та поредна седмица и в момента се търгува за 18,2 за долар, каза Демокан.  

Тя припомни също и, че президентът на Турция Ердоган в момента е в Узбекистан, за да участва в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, където след няколко часа ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.