Обърканата доходност при облигациите в Турция показва пазар, изкривен от Ердоган

Доходността по турските облигации, деноминирани в лири, се понижава въпреки високата инфлация

08:31 | 15 септември 2022
Автор: Угур Йълмаз ,Асли Кандемир
Снимка:  Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турските облигационни пазари са все по-отделени от икономическата реалност, тъй като държавните ценни книжа, деноминирани в лири, и доларовите облигации се търгуват при почти еднаква доходност, съобщава Bloomberg.

Това е необичайност, която няма логика, когато се претегли през примата на класическите риск и премия. Лирата е една от най-слабо представящите се валути в света, тъй като инфлацията в Турция се ускори до над 80%, докато доларът се радва на статут на най-доброто убежище.

Доходността по

Доходността по турските облигации, деноминирани в лири, се понижава въпреки високата инфлация. Графика: Bloomberg 

Пазарните движения в Турция обаче могат да бъдат разбрани най-лесно чрез правителствените политики. Централната банка премина към изненадващо понижение на лихвите, за което настояваше президентът Реджеп Ердоган, докато накара кредиторите да изкупят повече облигации в лири, понижавайки цените по заемите.

В резултат на това доходността по облигациите, деноминирани в лири, с падеж през ноември 2030 г. се понижи с 13 базисни пункта под нивото на суверенните доларови облигации със сходен падеж през миналата седмица. През март доходността по местните облигации беше с около 1800 б.п. по-висока.

„Това е изключително рядка ситуация за развиващите се пазари като цяло и за пръв път това се случва в Турция“, заяви Емре Акчакмак, старши консултант на East Capital в Дубай. „Не очаквам тази динамика при доходността да бъде устойчива“, добавя той.

Ралито при облигациите, деноминирани в лири, става факт въпреки нарастващия инфлационен натиск и очакванията валутата да отслабне допълнително.

Чуждестранните инвеститори разпродадоха голяма част от притежаваните местни облигации, което означава, че ценовите движения в страната са задвижени от турските инвеститори, които се опитват да влязат в съответствие с новите правила въпреки икономическите фундаменти.

Във вторник доходността по облигациите в лири с падеж ноември 2030 г. е около 29 б.п. по-висока спрямо турските еквивалентни доларови облигации. Безпрецедентни движения се наблюдават и при облигации с различен падеж – допълнителната доходност по местните облигации с падеж 2027 г., например, се понижи леко до ниво от 71 б.п. над сходните облигации в долари миналия месец. Разликата през юни беше от 880 б.п.

Средата на ниска доходност и висока инфлация е наследство от неконвенционалните икономически вярвания на Ердоган. Той смята, че ниските лихви помагат за понижаване на потребителските цени и оказа натиск върху централните банкери за намаляване на официалните разходи по заемите. Въпреки това ултрахлабавата парична политика за момента не успява да охлади инфлацията и допринесе за отслабването на лирата с 27% спрямо долара през тази година.

Миналия месец централната банка публикува правила, според които банките трябва да доближат разходите по потребителските заеми до основните лихви на институцията от 13% в опит да противодейства на признаците, че икономиката за 830 милиарда долара се забавя. По-рано централната банка накара кредиторите да купуват облигации в лири като изискване за обезпечение и резерви.

Подобна ниска доходност по облигациите в лири може да доведе до изтичане на чуждестранни валути от Турция, тъй като компаниите рефинансират дълг в „твърди валути“ с местни средства, коментира Инанк Созер, управляващ директор в базираната в Истанбул Virtus Glocal. 

Междувременно турските банки – чиито портфейли са все по-раздути от облигации в лири с ниска доходност – могат да бъдат ударени със „значителни загуби“, когато лихвените проценти най-накрая се повишат, добавя той.