В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турците са много уморени от присъствието на Ердоган на кормилото на властта

Зоя Димитрова, международен редактор, във "В развитие", 02.08.2022

14:55 | 2 септември 2022
Обновен: 10:31 | 6 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Последните пет години, когато Турция стана от парламентарна - президентска република, беше "един много бурен период" за страната. Най-важните събития през това време бяха външнополитически в по-голямата си част. От друга страна се отразиха мерките, които взе Ердоган след опита за преврат срещу него през 2016 година. Посегна се на доста от правата и свободите на гражданите в името на това да бъдат осигурени реда и законността в страната. Това коментира Зоя Димитрова, международен редактор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Във външнополитически план това е един много бурен за Турция период, в който тя успя да наложи своята визия за нарастване на значимостта на страната и превръщането ѝ от регионална в такава, която посредничи за разрешаването на международни конфликти. Последният пример за това е ролята на Турция и лично на Ердоган в опитите да се уредят отношенията между Русия и Украйна". 

Балансът, който Турция следва и което е новото във външнополитическата ѝ линия, се проявява, както в отношенията с Израел, така и в посредническата роля в руско-украинските отношения, заяви Димитрова."Турция се стреми да поддържа добри връзки и с двете страни и да търси баланс в отношенията. По-рано заемаше по-твърди позиции в споровете".

Турците са много уморени от присъствието на Ердоган във властта. Той вече 20 години е на власт - първо като премиер, след това като президент, каза Димитрова. "Но много голяма разлика няма от времето, когато той беше премиер, говоря за последните 7-8 години от неговото премиерство преди преминаването към президентска система. Цялата власт бе съсредоточена в неговите ръце и се прилагаше политиката, диктувана от него". 

"Проблемът, който назря през последните години и който не можа да бъде туширан от външнополитическите му успехи, е бързонарастващата инфлация и влошаването на качеството на живот на хората. Като показатели турската икономика се представя добре. През второто тримесечие беше отбелязан ръст на икономиката от над 7% - вторият по големина в Г-20. Тоест, перспективи за добро икономическо състояние и за поправяне на това положение има, но масово турците не желаят повече да търпят щетите, които се нанасят през последните две-три години - намаляване на инвестициите, срив на покупателната способност и влошаване на качеството на живот". 

Затова Ердоган се обърна към партньори в Близкия Изток, с които отношенията бяха опънати, заради участието му в събитията в Либия. Тази година той направи първите стъпки и постигна подобряване на отношенията с Израел, Египет, Обединените Арабски емирства и Саудитска Арабия, от които се очакват големи капиталовложения и икономиката на Турция да се развие, подчерта Зоя Димитрова. 

Друго перо, от което се очакват големи доходи е увеличаването на туристите, каза още събеседничката. "Само до края на юли увеличението на туристите е около 185% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се това увеличение да продължи още по-силно до края на годината. Руските туристи са вторите по брой туристи в Турция, като носят доста доходи, защото богатите руснаци, които са летували във Франция, Италия и Испания, са се преориентирали към страната. Това е един сектор, който търпи голям възход и може би ще обърне мнението на голяма част от вероятните избиратели на Ердоган, защото тяхното икономическо положение се подобрява с всеки изминал месец". 

Как стои въпросът с турско-арменските отношения? Как може да се постигне балансирано присъствие на Турция в региона? Защо отношенията между Гърция и Турция в момента са в едни от най-лошите си пикове? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.