Танкерът от тъмния флот, ударил български кораб, е имал фалшива застраховка

След като е бил ремонтиран, танкерът Andromeda Star отново е натоварил петрол от Русия, но бе ударен с ракети от хутите в Червено море на път за Индия

12:00 | 28 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролен танкер от тъмния флот, който корабокрушира в жизненоважните проливи на Дания, е представил набор от застрахователни документи, които не са били валидни, ярък пример за това как няма яснота кой би платил сметката, ако такъв кораб претърпи голяма катастрофа.

Andromeda Star, 820-футов кораб, способен да транспортира около 730 000 барела петрол, участва в сблъсък с малък български товарен кораб, наречен Peace в началото на март. Танкерът преди това е товарил петрол от Русия - чийто износ е санкциониран - и го е направил отново, след като е преминал ремонт в Дания.

Българският кораб в момента е в пристанище Текирдаг в Мраморно море, след като е преминал край Гибралтар на 13 март. Корабът е управляван от регистрираната в България Ribex Maritime и според информация на Maritime.bg е преминал ремонт в турска корабостроителница.

Andromeda Star по последни данни се намира в Червено море, вероятно превозващ петрол от Русия към Индия.

Хутите обявиха в събота, че техните ракети са ударили петролния танкер Andromeda Star в Червено море, докато продължават да атакуват търговски кораби в района в знак на подкрепа за палестинците, които се бият с Израел във войната в Газа.

Централното командване на САЩ потвърди, че подкрепяните от Иран хути са изстреляли три противокорабни балистични ракети в Червено море от Йемен, причинявайки незначителни щети на Andromeda Star.

Говорителят на хутите Яхя Сареа каза, че плаващият под флага на Панама Andromeda Star е бил британска собственост, но корабът наскоро е бил продаден, според данни на LSEG и Ambrey.

Настоящият му собственик е регистриран на Сейшелите. Танкерът се занимава с търговия, свързана с Русия. Той е бил на път от Приморск, Русия, за Вадинар, Индия, каза Ambrey.

Датските морски власти заявиха в искане за свобода на информацията и последващи запитвания, че корабът е предоставил част от застрахователната си документация от Gard AS, най-големият доставчик в света на покритие срещу разливи и сблъсъци. Но говорител на Gard каза, че не е бил застрахователят по време на сблъсъка и не покрива кораба и сега.

Корабът е част от обширна флотилия от танкери, които Русия събра, за да поддържа потоците на петрола си, след като износът на страната беше санкциониран поради нахлуването ѝ в Украйна. Тези кораби често не отговарят на индустриалните стандарти и могат да бъдат на по няколко десетилетия. В резултат на това Европейският съюз в момента обсъжда ограничения за такива кораби, за да намали риска от екологична катастрофа.

Предоставянето на застраховка за защита и обезщетение от Gard обикновено включва защита срещу петролни разливи и други рискове като сблъсъци.

Но в допълнение към това екипажът е представил на датските инспектори и документи, показващи, че има покритие срещу разливи от руския застраховател "Ингосстрах". Би било необичайно да има два припокриващи се комплекта покрития, според ветеран професионалист от морската застрахователна индустрия, който прегледа документацията.

Дори и да има защита на "Ингосстрах" срещу разливи, все още има несигурност относно валидността ѝ, ако нещо се обърка при транспортирането на руски товари, които нарушават международните разпоредби. Базираната в Москва компания по-рано заяви, че спазва всички приложими санкции.

Това означава, че ако даден товар не отговаря на тавана от 60 долара за барел на цената на руския суров петрол, тогава "Ингосстрах" може в крайна сметка да не го покрие.

Сива зона

Документите също хвърлят светлина върху факта, че властите често получават почти нищо повече от публично достъпната информация за кораба, неговите собственици и други доставчици на услуги.

Собственикът на Andromeda Star има адрес, който изглежда е на селска улица в Гоа, където не е ясно от Google Maps дали изобщо е построен имот. Съобщение до имейл адреса на фирмата, посочен в международната морска база данни Equasis, не беше върнато.

Около месец след инцидента корабът отново плаваше през датски води, този път транспортирайки руски суров петрол, който е бил натоварен, когато цената му беше котирана над 60 долара за барел от Argus Media. Ако товарът на борда е бил закупен над това ниво, това би било в нарушение на западните санкции.

В отговор на въпроси за инцидента "Ингосстрах" цитира датските морски власти, които казват, че корабът е имал всички необходими сертификати, включително застрахователно покритие, и че не е запознат с каквито и да е заявени щети във връзка с инцидента. Не се коментира конкретно дали е застрахователят на кораба. Проверка в базата данни на "Ингосстрах" не показва Andromeda Star да има валидно покритие от руската компания.

"Ингосстрах" извършва дейността си при стриктно спазване на приложимото законодателство“, каза руската компания по-рано този месец в отговор на въпроси дали спазва горната граница на цените на г-7. „Условията на нашите политики се основават на международни стандарти и най-добри практики и следват насоките, определени от съответните органи в различните страни.“

Застраховката и непрозрачната информация за собствеността не бяха единствените странности.

При проверка след катастрофата също се оказа, че танкерът има проблеми със своя авариен генератор, ключова част от оборудването, което осигурява резервно захранване за кораба като цяло.