Oсем различни имена и десетки дефекти: как изглежда танкер от сенчестия флот

Недостатъчната документация, пропуските в безопасността и неизвестната история са типични за така наречените танкери от сенчестия флот, които се нароиха след нахлуването на Русия в Украйна

07:51 | 31 май 2023
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантски петролен танкер, който беше задържан в Китай, не премина проверката за безопасност по повече от 20 показателя, подчертавайки опасностите, породени от бързо разрастващата се флотилия от остарели плавателни съдове, плаващи из световните океани.

Корабът, който в момента се нарича Titan, след като е бил преименуван седем пъти, се управлява от компания, чийто адрес е пощенска кутия на Сейшелските острови. Докато собствениците на кораба са трудни за проследяване, също не е ясно каква застраховка има Titan.

Недостатъчната документация, пропуските в безопасността и неизвестната история са твърде типични за така наречените танкери от сенчестия флот, които се нароиха след нахлуването на Русия в Украйна. Санкциите от страните от Г-7 върху руския петрол, както и съществуващите такива върху иранските и венецуелските товари, създадоха процъфтяваща търговия с тези стари кораби, работещи извън западния контрол.

Задържанията на танкери нарастват през последната година на фона на нарастващи опасения за безопасността, като повече кораби са задържани в азиатските пристанища през април, отколкото всеки друг месец поне от януари 2020 г. Пристанище в Китай засили проверките за безопасност през последните седмици, отбелязвайки потенциална промяна в отношението към остарелите кораби, които са помогнали на страната да достави големи количества руски, ирански и венецуелски петрол.

В действителност Titan, построен преди 20 години, беше спрян в североизточното пристанище Кингдао не защото превозваше около 2 милиона барела петрол от Иран, а заради възможната опасност, която представляваше.

Китай и други морски държави видяха отблизо тези рискове по-рано този месец. Около 10 дни след като напусна бреговете на страната, друг кораб от сенчестия флот, Pablo, се взриви край бреговете на Малайзия. Въпреки че причината за експлозията не е ясна, смята се, че изпаренията от останките от нефтения товар може да са изиграли роля.

Сред 23-те пропуска на Titan бяха натрупването на масло в машинното отделение и проблемите с пожарната безопасност с неговата система за инертен газ - точно оборудването, което помага да се предотврати избухването на пари. След като беше задържан на 29 април, корабът беше освободен на 2 май и последно беше видян да плава близо до Тайван.

От 2019 г. Titan е транспортирал серия от доставки на ирански суров петрол, според компанията за разузнаване на данни Kpler. Плавателният съд е превозвал около 16 милиона барела ирански петрол през 2022 г., според данни на United Against Nuclear Iran, които проследяват износа на суров петрол от страната.

Seapalm Shipping Ltd. е посочен в множество морски бази данни като негов мениджър, без други настоящи собственици и само пощенската кутия на Сейшелите и общ имейл адрес за данни за контакт. Съобщение до имейл адреса не получи отговор.

За последен път беше известно, че Titan е плавал под флага на Камерун, единствената държава, посочена като „високорискова“ от Парижкия меморандум за разбирателство, организация, която помага за осигуряването на безопасно корабоплаване. От 211 плавателни съда от различни видове, които Clarkson Research Services вижда да използват флага на страната, само седем са на възраст под 10 години. Най-младият голям петролен танкер е на 19 години.

За разлика от обикновения търговски флот, сенчестите танкери често нямат стандартна за индустрията застраховка. Titan не е регистриран в нито един член на Международната група от P&I клубове, които предоставят такова покритие.