За световния петролен пазар съкращаването на добива в Русия просто не се случва

Потоците на суров петрол не спадат, няма и сериозно намаление в доставките на рафинирани продукти

12:03 | 27 май 2023
Автор: Джулиан Лий и Джак Вителс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Където и да погледнете извън Русия, има много малко признаци за намаляване на производството на петрол, което президентът Владимир Путин и други правителствени служители казват, че е в ход.

За съюзниците на Русия в групата ОПЕК+, които се ангажираха да намалят собствения си добив, за да подкрепят цените на петрола, фактът, че страната не изтегля доставките от световния пазар, може да бъде източник на разочарование.

Доставките на руски суров петрол извън границите на страната нарастват, а не спадат, въпреки че се предполага, че страната е в почти трети месеца на намаление на производството с 500 000 барела на ден, направено в отговор на санкциите и ценовите ограничения, наложени от страните от Г-7. Да, външните потоци от рафинирани продукти намаляват, но те винаги намаляват по това време на годината. Всъщност те са намалели с малко по-малко, отколкото обикновено между първото и второто тримесечие.

Доставките на суров петрол от руските пристанища през четирите седмици до 21 май са били с повече от 480 000 барела на ден, отколкото през четирите седмици до 26 февруари, според данни за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg. Февруари беше базовият месец за намаляването на руското производство.

Същият модел се наблюдава в потоците от руски суров петрол от анализаторската компания Kpler. Данните на компанията показват увеличение от около 320 000 барела на ден за същия период. Така или иначе: потоците не спадат.

Вместо това доставките през последния период са се увеличили с повече от 1 милион барела на ден спрямо последните четири седмици на миналата година.

Тази цифра е важна, тъй като Русия твърди, че потоците от суров петрол по море са били подкрепени, след като производството е намалено, чрез отклоняването на барели, доставяни преди това по тръбопроводи до няколко европейски страни.

Но цифрите показват, че тези потоци по тръбопроводите са спаднали доста преди предполагаемото намаляване на добива да влезе в сила.

Германия спря вноса на руски суров петрол по тръбопроводи тази година, докато последните доставки за Полша бяха през януари. Руският тръбопроводен поток от суров петрол към Европа беше пренасочен преди намаляването на добива дори да бъде обявено, да не говорим за прилагането му. Тръбопроводните потоци са стабилни от февруари.

Така че, ако потоците на суров петрол не спадат, може би намаляването на производството се усеща в доставките на рафинирани продукти?

Тук картината е по-сложна, но в крайна сметка има оскъдни доказателства за истински спад.

Използвайки данните на Kpler за проследяване на седмичните доставки на продукти от руските пристанища, обемите са спаднали рязко от пик от около 3,5 милиона барела на ден през седмицата до 26 март. До седмицата, приключила на 21 май, те са намалели с 1 милион барела на ден.

На повърхността това е много. Дори като се използват четириседмични средни стойности за изглаждане на някои от крайностите, спадът е повече от 600 000 барела на ден.

Но пътят на руските рафинирани продукти през първото тримесечие на тази година беше гладък, с бурни колебания около времето на налагането на забраната на Европейския съюз върху вноса по море, която влезе в сила в началото на февруари.

Потоците от рафинирани продукти първоначално спаднаха, след това рязко се възстановиха, със скок в доставките извън страната, който достигна своя връх през четирите седмици до 26 март. Този скок преувеличи последвалия спад в доставките.

С колебанията в потоците, наблюдавани през първите месеци на тази година, може да има по-голям смисъл да се сравняват потоците на средна тримесечна база. Това предполага, че тази година не е имало необичаен спад в износа на рафинирани продукти.

Спадът на средните продуктови потоци между първото тримесечие и първите седем седмици на второто тримесечие е около 120 000 барела на ден тази година.

Това се сравнява със среден спад от почти 160 000 барела на ден между същите два периода през последните пет години. Включването или изключването на годината на Covid 2020 г. прави малка разлика спрямо средния спад през по-ранните години.

Може да се окаже, че времето, необходимо за транспортиране на суровия петрол до рафинериите, преработката му и след това изпращане на получените продукти, създава значително забавяне между прилагането на намаляване на производството и след това то да се появи в по-нисък износ на рафинирани продукти. Нефтопреработвателните заводи в страната наскоро намалиха производителността спрямо февруари.

Но почти три месеца след обещаното намаляване на добива от 500 000 барела на ден, има много малко признаци, че въздействието му се усеща извън границите на Русия - ако приемем, че производството наистина е намалено.