Русия ползва по-малко петрол у дома, но износът поставя под въпрос свиването в добива

Петролът поскъпва, тъй като напредъкът в разговорите за дълга на САЩ подсилва апетита за риск

09:30 | 23 май 2023
Обновен: 10:07 | 23 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските рафинерии са преработили по-малко суров петрол през май поради сезонна поддръжка, но спадът в доставките за съоръженията е твърде малък, за да предостави конкретни доказателства, че страната е изпълнила напълно обещаното съкращаване на производството.

Кремъл заяви, че ще намали производството на суров петрол с 500 000 барела на ден спрямо нивата от февруари, за да подкрепи цените на петрола. Вицепремиерът Александър Новак каза, че целта е била постигната този месец, но тъй като петролната статистика на страната беше класифицирана, беше трудно да се оценят нивата на добива извън официалните уверения.

Нарастващият износ на петрол от руските пристанища постави под съмнение тези твърдения, като миналата седмица Международната агенция по енергетика изчисли, че страната е направила по-малко от половината от обещаните намаления.

Руските рафинерии намалиха средната си дневна производителност до 5,34 милиона барела от 1 до 17 май, според лице, запознато с данните. Това е спад от около 372 000 барела на ден спрямо нивата от февруари, показват изчисленията на Bloomberg.

И все пак руските производители изглежда пренасочват в чужбина количествата суров петрол, които не се преработват в страната. Средните морски потоци на петрол в страната досега през май са били с около 400 000 барела на ден по-високи, отколкото през февруари, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg.

Русия наистина изглежда изнася по-малко суров петрол по тръбопроводи. Официалната статистика е класифицирана, но Организацията на страните износителки на петрол изчисли, че доставките на страната през връзката "Дружба" и до Китай през тръбопровода ESPO са спаднали с общо 60 000 барела на ден през март спрямо нивата от февруари.

Ако доставките по тръбопроводи през май останат непроменени, балансът между износа за ключови чуждестранни клиенти и местната обработка предполага спад на нетния добив от около 30 000 барела на ден досега този месец спрямо февруари, показват изчисленията на Bloomberg.

Изчисленията не вземат предвид доставките на руски петрол за Китай през Казахстан по дългосрочни договори, както и доставките по тръбопроводи и железопътни линии за съседни страни, главно Беларус. Въпреки че Минск също пази поверителна своята петролна статистика, скорошна изследователска бележка на Kpler изчислява, че „през април-май е имало много малко място за максимизиране на работата на беларуските рафинерии“.

Възможно е производството на Русия да бъде още по-ниско, ако износът по море се поддържа висок чрез използване на запаси в петролни полета и рафинерии, резервоари в пристанища и по протежение на тръбопроводната мрежа, както изчисли Rystad Energy. Руските производители можеха да изтеглят около 400 000 барела от запасите през април и още 200 000 барела на ден през май, за да поддържат 3,7 милиона барела на ден доставки на суров петрол от пристанища, според изследователската фирма.

Русия не публикува статистика за петролните си запаси.

Ръст на петрола

Цената на петрола се повиши, след като американските лидери, включително президентът Джо Байдън, изразиха като цяло положителен тон за разрешаване на задънената улица с тавана на дълга, подпомагайки апетита за риск.

West Texas Intermediate за юли поскъпна над $72 за барел, след като този договор добави 0,5% в понеделник. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че той и Байдън са имали продуктивен разговор, въпреки че сделката за предотвратяване на фалит все още не е постигната. Преди срещата министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че вече е много вероятно нейният отдел да остане без достатъчно пари в началото на юни.

Сблъсъкът във Вашингтон доминира настроенията на стоковите пазари през последните дни, докато разговорите приближават крайния срок. Фалитът на САЩ крие риск от катастрофални финансови и икономически сътресения, които биха застрашили търсенето на енергия.

Суровият петрол се е понижил с около 10% за годината поради слабото възстановяване на Китай след изоставянето на политиката за нулев Covid и най-агресивната кампания за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ от десетилетия, комбинирани, за да натежат върху настроенията.

Докато председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл по-рано сигнализира за пауза в повишаването на лихвените проценти през юни, други служители на централната банка казаха, че виждат необходимостта от още повече повишаване на разходите по заеми, което потенциално потиска търсенето на енергия.

„Петролът успя да се задържи сравнително добре, въпреки малкия напредък в преговорите за тавана на дълга на САЩ, както и някои по-ястребови коментари от служители на Федералния резерв на САЩ“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Въпреки повишението вчера, настроенията все още остават предимно негативни.“

Търговците на петрол също ще бъдат нащрек за коментари, планирани по-късно във вторник от енергийния министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман на Катарския икономически форум. Саудитска Арабия, де факто лидерът на картела ОПЕК+, беше сред нациите, които наскоро изненадаха световния пазар на суров петрол с намаляване на доставките, което започна да влиза в сила от този месец.