Русия заговори за „проблеми“, тъй като приходите от газ и петрол спадат

Енергийните приходи на Москва за първите четири месеца на 2023 г. се сринаха до 2,2 трилиона рубли (27,3 милиарда долара), нива, невиждани от началото на пандемията

07:51 | 19 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия призна "проблеми" с приходите от петрол и газ, които са паднали до най-ниските си нива от години, подчертавайки въздействието на западните ограничения върху основния двигател на Москва за финансиране на нейната война в Украйна.

Финансовият министър Антон Силуанов призна за проблемите по време на публична видеоконференция с президента Владимир Путин в сряда, като обвини „всички тези отстъпки“ при обяснението защо енергийните приходи са паднали с над 50 процента през първото тримесечие на тази година.

„Неенергийните приходи на Русия са напът да нарастват, както е планирано, с потенциал за малък излишък до края на годината, но има проблем с енергийните приходи“, каза Силуанов.

Руският петрол се търгува с отстъпка спрямо глобалните бенчмаркове поради наложените от Г-7 тавани на цените на руския петрол и рафинирани петролни продукти, които влязоха в сила съответно през декември и февруари.

Тази отстъпка намаля, тъй като Русия се насочи към незападно корабни услуги, които не се покриват от тавана, но остава достатъчно значително, за да тежи на държавната хазна.

Въпреки ограниченията, през април Русия е изнесла повече петрол, отколкото през който и да е месец след пълномащабното си нахлуване в Украйна миналата година. Почти 80 процента от доставките на суров петрол се насочват към Китай и Индия, според Международната агенция по енергетика.

И все пак енергийните приходи на Москва за първите четири месеца на 2023 г. се сринаха до 2,2 трилиона рубли (27,3 милиарда долара), нива, невиждани от началото на пандемията Covid-19, според данни на финансовото министерство.

В отговор на Силуанов Путин каза, че ситуацията на пазара остава „стабилна“. Той добави, че Русия е решила проблема с по-ниските цени чрез „доброволни съкращения“ на производството на петрол, в съответствие с партньорите си от ОПЕК+.

Въпреки това решението на Русия да намали производството с 500 000 барела на ден, обявено през февруари, нямаше много непосредствено въздействие. Цените се покачиха едва през април, след като ОПЕК обяви неочаквани допълнителни съкращения.

Наблюдателите на пазара са скептични относно нивото на намаленията на Москва. Международната агенция по енергетика заяви, че този месец са необходими съкращения на добива от 300 000 барела на ден, за да се постигне целта. „Наистина Русия може да увеличава обемите, за да компенсира пропуснатите приходи“, каза МАЕ.

Изследователи от Киевското училище по икономика изчисляват, че около 75 процента от спада в приходите на Русия може да се дължи на западните санкции, а не на пазарните цени, въз основа на анализ на даннните за продажби на петрол.

Силуанов каза още, че Русия е харчила с по-бързи темпове, отколкото е получавала приходи през първото тримесечие на годината. Той обаче нарече дисбаланса „временен“ и обеща, че ще бъде изравнен по-късно.

Намалени субсидии за рафинериите

В края на април Министерството на финансите на Русия предложи намаляване на субсидиите за националните петролни рафинерии с 4,5 милиарда долара за една година, в опит правителството да увеличи приходите на фона на войната в Украйна.

Министерството се стреми да намали бюджетните плащания към индустрията с 30 милиарда рубли (374 милиона долара) на месец от юли 2023 г. до юли 2024 г., съобщи тогава агенция "Интерфакс", цитирайки Силуанов. Намалението за рафинериите ще се постигне чрез коригиране на формулата за субсидиране, каза той.

Русия въведе субсидии за гориво за рафинериите през 2019 г., за да ограничи ефектите от нестабилността на глобалните цени и да подкрепи доставките на гориво за вътрешния пазар. Подобни плащания миналата година достигнаха 2,17 трилиона рубли, сериозна сума за страна, обременена с огромни военни разходи.

Публичните финанси обаче се влошиха рязко след инвазията на нацията в Украйна в началото на миналата година.

Правителството обсъжда възможни промени в субсидиите за гориво, включително повишаване на базовата цена на бензина и дизела във формулите с до 50%, съобщи Bloomberg по-рано през април. Други опции включват коригиране на отстъпката на водещия национален суров петрол Urals към глобалния бенчмарк Brent във формулата или като алтернатива, еднократен данък върху неочакваните печалби за петролните компании, според хора, запознати с въпроса. От там допълниха, че не е взето окончателно решение по нито един от вариантите.

Формула за субсидия

Намаляването на субсидиите ще се постигне чрез прилагане на коефициент 0,5 във формулата, каза Силуанов, без да уточни коя част от формулата ще бъде засегната.

„Текущият марж надолу по веригата е 8000 рубли на тон, по-рано беше под 2000 рубли на тон“, каза Силуанов, според "Интерфакс". „Ако погледнем откъде идва, идва от субсидията.“

Ако предложението на Министерството на финансите бъде одобрено, федералната антимонополна служба трябва да следи ситуацията, за да гарантира, че петролните компании няма да повишат цените на петролните продукти, добави той.

Правителството също така обсъжда начини за подобряване на методологията за изчисляване на данъците за петролната индустрия, за да се определи "справедлива" цена за суровия петрол, каза министърът. Това следва свързани промени, обявени по-рано тази година. Базовата цена, използвана при изчисленията на данъка върху добива и печалбата за производителите на суров петрол, е определена на отстъпка от 34 долара спрямо Brent за април. До юли се очаква да се стесни до $25.

Заместник-министърът на финансите Владимир Количев каза по-рано през април, че Русия може да обмисли намаляване на отстъпката още повече.