ЕС може да предприеме мерки срещу вноса на индийски горива от руски петрол

Цените на петрола спаднаха леко след опасения за възстановяването на Китай

09:30 | 17 май 2023
Обновен: 10:41 | 17 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ЕС трябва да предприеме мерки срещу Индия, която препродава руски петрол като рафинирани горива, включително дизел, в Европа, каза главният дипломат на блока, докато западните нации предприемат мерки за затягане на санкциите срещу енергийния сектор на Москва.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика, каза пред Financial Times, че Брюксел е бил наясно, че индийските рафинерии купуват големи количества руски суров петрол, преди да го преработят в горива за продажба в Европа, като каза, че за първи път ЕС трябва да предприеме действия срещу тази практика.

„Ако дизелът или бензинът навлизат в Европа . . . идвайки от Индия и се произвежда с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите-членки трябва да предприемат мерки“, каза Борел.

През изминалата година Индия се превърна в най-големия купувач на руски петрол след нахлуването на Москва в Украйна. Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят рафинирани продукти конкурентно в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

Борел каза пред FT, че e повдигнал въпроса пред външния министър на Индия Субрахманям Джайшанкар на среща в Брюксел във вторник.

„Това, че Индия купува руски петрол, това е нормално... Но ако те използват това, за да бъдат център, където руският петрол се рафинира и вторичните продукти се продават на нас... трябва да действаме“, каза Борел.

Джайшанкар каза на пресконференция след срещата, че разбирането му за правилата за санкции на ЕС е, че руският суров петрол, преработен значително в трета страна, вече не се счита за руски продукт.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер каза, че ЕС ще проведе дискусия с Индия по въпроса.

Индийските рафинерии, които рядко купуваха руски петрол преди това поради високите транспортни разходи, внасяха 970 000-981 000 барела на ден от него през фискалната 2022/23, което представлява повече от една пета от общия внос на гориво в страната.

Най-големият производител на петрол в Русия "Роснефт" и водещата индийска рафинерия Indian Oil Corp (IOC.NS) също подписаха срочна сделка за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Според данни за проследяване на кораби от Kpler, Reliance Industries и Nayara Energy са били ключовите износители на рафинирани горива и купувачи на руски петрол.

Индия обикновено е изнасяла средно 154 000 барела на ден дизелово гориво и реактивно гориво за Европа преди нахлуването на Русия в Украйна. Това обаче се увеличи до 200 000 барела на ден, след като ЕС забрани вноса на руски петролни продукти от 5 февруари тази година, показват данни от Kpler.

Всеки механизъм за спиране на потока от руски петрол ще трябва да бъде приложен от националните власти, каза Борел пред FT, предполагайки, че ЕС може да се насочи към купувачите на индийски рафинирани горива, за които смята, че са получени от руски суров петрол.

"Ако продават, това е защото някой купува. И ние трябва да гледаме кой купува", каза той.

Спад на петрола

Петролът падна за втори ден, тъй като търговците претегляха перспективите за търсенето в Китай и доклад на американската индустрия посочи натрупване на запаси, като суровият петрол се присъедини към широко понижаване сред суровините, включително медта. West Texas Intermediate падна до $70 за барел, след като загуби 0,4% във вторник.

Някои инвестиционни банки понижиха прогнозите за икономическия растеж на Китай тази година след слабите данни за април, въпреки че МАЕ остава оптимистична относно перспективите за търсене на азиатската нация след края на ограниченията за Covid.

Суровият петрол се понижи с около 12% тази година, тъй като по-бавното от очакваното възстановяване на Китай, кампанията за агресивно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв и по-скорошните опасения относно тавана на дълга на САЩ натежават върху перспективите. Все пак продажбите на дребно в САЩ се повишиха през април, което предполага, че потребителските разходи в най-голямата икономика в света се задържат на фона на икономическите затруднения.

Слабото производствено представяне на Китай „може да попречи, ако не и хронично да влоши, перспективите за възстановяване на силата преди Covid“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията за Азия в Mizuho Bank Ltd. пред Bloomberg. Не трябва да се „отхвърля като попътен вятър“, добави той.

Американският петролен институт, финансиран от индустрията, съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,69 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с цифрите. Запасите в центъра за съхранение на петрол в Кушинг, Оклахома, също се увеличиха, докато доставките на бензин се свиха.