Петролни гиганти трябва да платят $12 млрд. за петролните разливи по делтата на Нигер

Според доклада на комисията разливите от нефтената инфраструктура са превърнали региона в "едно от най-замърсените места на Земята".

20:30 | 16 май 2023
Автор: Уилям Клаус
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нефтени гиганти сред които Shell Plc и Eni SpA трябва да платят 12 млрд. долара за почистване на екологичната катастрофа в богатата на петрол делта на река Нигер в Нигерия, според нов доклад.

Добивът там продължава от над 6 десетилетия и е тласнал щата Байелса в „хватката на хуманитарна и екологична катастрофа от невъобразим мащаб“, се казва в доклад на специален панел, създаден от местните власти, публикуван във вторник. Извличането на суров петрол „очевидно е основната причина за тази катастрофа“ в щата, където живеят над 2 млн. души, се казва още в доклада.

Щатската петролна и екологична комисия Байелса беше създадена през 2009 година от бившия губернатор на южния щат. Британския законодател и бивш архиепископ на Йорк, Джон Сентаму, беше председател на базираната в Лондон комисия, чиито проучвания бяха извършвани от група международни експерти.

Опустошенията от петролните разливи в делтата на река Нигер

В края на 50-те години на миналия век в района на днешния щат Байелса за пръв път в Западна Африка се добиват търговски количества нефт. Оттогава насам фирмите - главно Shell и Eni - добиват милиарди барели суров петрол изпод земята, блатата и водните пътища на щата. Според доклада на комисията разливите от тяхната инфраструктура са превърнали региона в "едно от най-замърсените места на Земята".

Петролните компании твърдят, че за преобладаващата част от течовете от съоръженията им е виновна не повреда на оборудването, а външна намеса - от страна на крадци и саботьори. Говорител на нигерийския филиал на Shell заяви, че "незаконните дейности продължават да възпрепятстват нормалната работна среда". Говорителите на Shell и Eni заявиха, че техните компании почистват разливите независимо от причината за тях.

Но фирмите не са успели да "инвестират правилно в тръбопроводите, да ги поддържат, управляват и защитават", поради което разливите са "несравними в сравнение с други големи страни производителки на петрол", се казва в доклада. Съществуват и "сериозни основания да се смята, че официалната статистика значително и систематично надценява броя на течовете, причинени от саботаж, като същевременно омаловажава тези, които се дължат на други причини", се казва в доклада.

Компрометиран в основата си

Около една пета от нигерийския петролен добив идва от Байелса, а почти цялата останала продукция се изпомпва от други щати в делтата на река Нигер или край бреговете на страната. Докато международните големи компании произвеждаха по-голямата част от суровия петрол в страната в партньорство с държавната енергийна компания в продължение на десетилетия, през последните години те продават лицензи за добив на сушата и в плитките води на местни компании.

Според доклада най-големите петролни компании, които са добивали суров петрол в Байелса, и държавната Nigerian National Petroleum Co. (NNPC) трябва да инвестират 12 млрд. долара за възстановяване на засегнатите райони, създаване на нови работни места, осигуряване на питейна вода и лечение на здравните проблеми. Работата на фонда ще изисква "паралелна бюрокрация", включваща както вътрешен, така и международен надзор, се казва в доклада.

Комисията също така препоръча преразглеждане на регулаторния и правния режим, за да се позволят по-строги санкции, да се въведе ускорен арбитражен орган и да се премахне влиянието на производителите от "фундаментално компрометирания" процес на инспекция на разливите. Правителствените служби, натоварени с прилагането на екологичните стандарти, нямат "капацитет, независимост и влияние", се казва в доклада.
Нигерийската петролна компания, Националната агенция за откриване и ликвидиране на нефтени разливи и Нигерийската комисия за регулиране на добива на нефт не отговориха на запитванията за коментар.

Екологична оценка, публикувана от Програмата на ООН за околната среда през 2011 г., доведе до създаването на фонд на стойност 1 млрд. долара, подкрепен от Shell и NNPC, за почистване на замърсяването в Огониленд - кралство с площ около 20 % от тази на Байелса в съседния щат Ривърс. Вътрешни документи, изготвени от агенцията на ООН и докладвани от Bloomberg миналата година, показват, че проектът е белязан от разхищения и лошо управление, които може да направят региона още по-мръсен.

Проучванията, проведени за комисията, установиха, че "токсините от замърсяването с въглеводороди присъстват в често опасни нива в почвата, водата и въздуха" в Байелса и "са абсорбирани в човешката хранителна верига", според доклада. Като са допуснали това, което "никога не биха допуснали в родните си юрисдикции", мултинационалните компании са проявили "много от признаците не само на груба небрежност, но и на екологичен расизъм", се казва в доклада.
Eni и Shell заявиха, че работят по същите стандарти в Нигерия, както и навсякъде другаде по света. Няма "нищо по-далечно от нашата корпоративна култура от обвинението в екологичен расизъм", заяви говорител на Eni.