ЕС иска да санкционира прехвърлянето на руски петрол от кораб на кораб

Цените на петрола се понижават при предпазлива търговия преди данните за инфлацията в САЩ

09:30 | 9 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз предложи да се забрани достъпът до неговите пристанища за кораби, които се опитват да заобиколят санкциите срещу руския петрол, в нов опит да спре транспорта на руския суров петрол и продукти под ценовите тавани, определени от Г-7.

Мярката е част от по-широк пакет от санкции срещу Русия след нахлуването на страната в Украйна, според документи на ЕС, с които Bloomberg се запозна. Тъй като ограниченията на цените на руския суров петрол и петролни продукти вече са въведени, сега фокусът е върху затварянето на вратичките и по-ефективното прилагане на ограниченията.

Европейската комисия цитира „рязко увеличение на измамните практики и свързаните с тях рискове за околната среда“ от кораби, опитващи се да заобиколят тавана на цените на Г-7 и забраната за внос на руски петрол в блока. На корабите, за които се подозира или е установено, че нарушават санкциите, като участват в трансфери от кораб на кораб, трябва да бъде забранен достъп от европейските пристанища и шлюзове, казва ЕК.

Трансферите от кораб на кораб се превърнаха в ключова брънка от веригата за преместването на руския петрол на пазара след забраната на ЕС за внос по море на суров петрол от страната в началото на декември. Фокусните точки на трансфери на руски петрол от декември насам бяха Сеута, испански анклав в Северна Африка, и край гръцкото крайбрежие близо до Каламата.

В началото на февруари испанските власти изпратиха писмо до местните фирми за транспортни услуги, напомняйки им, че улесняването на дейността крие риск от нарушаване на санкциите. На компаниите от ЕС е забранено да предоставят набор от услуги за транспортиране на суров петрол, освен ако товарът на борда не е закупен на или под горната граница на цената на Г-7 от 60 долара за барел.

Русия използва огромен флот от по-стари кораби, за да заобиколи ограниченията на ЕС и Г-7. Тъй като много от тези кораби имат 20-годишен стаж, предишните собственици биха очаквали да ги продадат за скрап. Вместо това те ги предадоха на нововъзникнали компании, които продължават да ги използват.

Като част от планирания пакет от санкции, 11-ият за блока от февруари 2022 г., ЕС също така предложи санкции за кораби, които изключват навигационните системи. Мерките ще се нуждаят от подкрепата на всички държави-членки на ЕС, за да бъдат приети.

Спад на петрола

Междувременно цените на петрола паднаха във вторник, отказвайки се от някои от силните печалби в предишните две сесии, докато пазарът остана предпазлив преди данните за инфлацията в САЩ за април, които ще бъдат ключови за следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти.

Цената на суровия петрол Brent се понижи с 0,4% до $76,71, а американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) падна с 0,4% до $72,90.

И двата договора се повишиха с повече от 2% през предходната търговска сесия.

Според анализатори с рязкото намаляване на нетните дълги позиции през последните две седмици, много търговци вече са извън пазара, така че обемите са ниски.

Докато петролните пазари паднаха рязко миналата седмица, цените се повишиха в петък и понеделник, тъй като страховете от рецесия отслабнаха в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, и някои търговци обявиха триседмичното намаляване на суровината поради търсенето на притеснения за пресилено.

„Петролният пазар беше изключително препродаден и вероятно ще продължи да се стабилизира, докато "Уолстрийт" все още е уверен, че Фед ще намали лихвите по-късно тази година“, каза в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Кръгът от доброволни съкращения на добива от някои членове на ОПЕК+ започва този месец и групата провежда следващата си среща на 4 юни.

„Цените на петрола няма да могат да се повишат толкова много оттук нататък, като се имат предвид всички страхове от търсенето на растеж, но очакванията са високи за ОПЕК+ да се опита да задържи цените над нивото от 70 долара за барел“, се казва в бележката на Моя.

Освен това в подкрепа на цените на петрола, канадската провинция Алберта обяви извънредно положение през уикенда в отговор на горските пожари, които изселиха близо 30 000 души и накараха производителите на енергия да спрат поне 280 000 барела петролен еквивалент на ден, повече от 3% от продукцията на Канада.