Русия се оказа с милиарди индийски рупии, които не може да използва

Дисбалансът в търговията за Русия означава, че „обемът на „замразените средства“ може да достигне десетки милиарди долара“

11:22 | 8 май 2023
Обновен: 11:59 | 8 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия е натрупала милиарди рупии в индийски банки, които не може да използва, каза външният министър Сергей Лавров в петък, посочвайки нарастващия търговски излишък с южноазиатската нация.

„Това е проблем“, каза Лавров пред репортери в западния индийски щат Гоа в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество. „Трябва да използваме тези пари. Но за това тези рупии трябва да бъдат прехвърлени в друга валута и това се обсъжда сега."

Общият износ на Индия за Русия се е свил с 11,6% до 2,8 милиарда долара през първите 11 месеца на финансовата 2022-23 г., докато вносът е нараснал почти пет пъти до 41,56 милиарда долара, според данни на Министерството на търговията и промишлеността. Този скок дойде, докато индийските рафинерии купуваха руски петрол на намалени цени през последната година, който беше избягван от Запада в отговор на нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна.

Вносът на руски суров петрол от Индия достигна рекордните 1,68 милиона барела на ден през април, което е шесткратно увеличение спрямо година по-рано, според данни на Vortexa.

Първоначално Кремъл насърчи Индия да търгува в национални валути след санкциите срещу руските банки и забраната за транзакции чрез системата за съобщения SWIFT.

Но нестабилността на рублата скоро след началото на войната означаваше, че плановете за механизъм рупия-рубла за внос на петрол бяха изоставени. Индия устоя на натиска на САЩ да намали отношенията си с Москва след нахлуването в Украйна.

„Замразени средства“

Дисбалансът в търговията за Русия означава, че „обемът на „замразените средства“ може да достигне десетки милиарди долара“, каза Александър Кнобел, директор на Института за международна икономика и финанси към Министерството на икономическото развитие. „Ситуацията се влошава от исторически високия общ търговски дефицит на Индия, който намалява възможностите за изчистване на сетълменти с трети страни.“

Русия е най-големият доставчик на оръжия и военна техника за Индия, въпреки че отбранителните доставки за южноазиатската нация са спрени поради липса на механизъм за плащане, който не нарушава санкциите на САЩ.

Индийските плащания за оръжия, възлизащи на повече от 2 милиарда долара, бяха блокирани за около година, тъй като Ню Делхи не успя да уреди сметката в долари поради опасения, че ще попадне в заплаха от вторични санкции, докато Русия не желае да приема рупии за покупки.

Индийските петролни рафинерии се опитват да уредят плащанията за намален суров петрол, използвайки дирхами, рубли и рупии. Сделките могат да бъдат освободени от международни ограничения, ако са на цена под тавана от 60 долара за барел, определен от страните от Г-7 и техните партньори от Европейския съюз.

Индийските кредитори откриха специални востро сметки в руски банки, включително "Сбербанк" и ВТБ, за да улеснят задграничната търговия с рупии и да поддържат потока на суров петрол.

Валутните ограничения означават, че руските износители са изправени пред трудности при репатрирането на рупии, каза управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина на 28 април.