Продажбите на руски оръжия за Индия са спрени поради опасения от санкции

Продажбите на руски оръжия по света вероятно ще продължат да намаляват, тъй като Кремъл дава приоритет на доставките за собствената си армия

09:30 | 22 април 2023
Обновен: 09:33 | 22 април 2023
Автор: Суди Ранджан Сен и Адрия Чатърджий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските доставки на военно оборудване за Индия са спрени, докато страните се опитват да намерят механизъм за плащане, който да не нарушава санкциите на САЩ, според индийски служители, запознати с въпроса.

Индийските плащания за оръжия, възлизащи на над 2 милиарда долара, са спрени от около година, а Русия спря да предоставя кредити за продажбата на резервни части на стойност около 10 милиарда долара, както и две батареи от системата за противоракетна отбрана С-400, които все още трябва да бъдат доставени, според служителите, които поискаха да не бъдат идентифицирани поради чувствителността на въпроса. Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, необходими за граничните спорове с Пакистан и Китай.

Индия не е в състояние да уреди сметката в щатски долари поради опасения относно вторични санкции, докато Русия продължава да не желае да приеме рупии поради нестабилност на обменния курс, казаха служители. Ню Делхи също не иска да завърши сделката в руски рубли поради опасения относно възможността да закупи достатъчно на свободния пазар на справедлива цена, казаха те.

Правителството на Индия предложи Москва да използва рупиите от продажбата на оръжия, за да инвестира в индийските дългови и капиталови пазари, за да избегне натрупването на рупии, добавиха те, но правителството на Владимир Путин не намира това за привлекателно.

Едно възможно решение би било да се използват евро и дирхами, валутите, използвани за плащане на индийския внос на евтин руски суров петрол, каза високопоставен служител на индийското правителство. Използването на тези валути за плащане на оръжия обаче може да предизвика по-голям контрол от страна на САЩ по отношение на санкциите, отколкото петрола, както и да увеличи разходите поради неблагоприятните обменни курсове за Индия.

Друг обсъждан вариант е механизъм за Русия да компенсира покупките на индийски внос срещу цената на оръжията, каза един от официалните лица. Но това не е лесно, защото Русия имаше търговски излишък от 37 милиарда долара миналата година с Индия, третият по големина след Китай и Турция, според данни, събрани от Bloomberg.

Министерството на отбраната на Индия, Министерството на външните работи, Министерството на финансите и Резервната банка на Индия не отговориха на телефонни обаждания или изпратени по имейл искания за коментар. Кремъл и "Рособоронекспорт", руската държавна компания за продажба на оръжия, също не отговориха на съобщения и изпратени по имейл искания за коментар.

Въпросът за плащанията за оръжия придоби по-голяма спешност напоследък и доминира в дискусиите, когато съветникът по националната сигурност Аджит Довал посети Москва през януари, казаха хората. Той също така присъства сериозно в разговорите в Делхи тази седмица между руския вицепремиер Денис Мантуров и министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар, който каза тази седмица, че споразумението за плащане в рупии се нуждае от повече работа.

„Съществува и разбираема загриженост относно търговския дисбаланс“, каза Джайшанкар пред репортери. „Трябва да работим заедно с нашите руски приятели много спешно за това как да се справим с този дисбаланс.“

Индия в момента експлоатира повече от 250 произведени в Русия изтребители Су-30, седем подводници от клас "Кило" и повече от 1200 произведени в Русия танкове Т-90 – всички те ще са в експлоатация още десетилетие и се нуждаят от резервни части. Три от петте системи за противоракетна отбрана С-400 вече са доставени.

В допълнение към въздействието на санкциите върху потенциалните купувачи, продажбите на руски оръжия вероятно ще продължат да намаляват, тъй като Кремъл дава приоритет на доставките за собствената си армия, за да подкрепи нахлуването си в Украйна, каза Стокхолмският международен институт за изследване на мира в доклад от март.

Удар по ВВС

Индийските военновъздушни сили, които зависят от руски флот от изтребители и хеликоптери, са сред най-тежко засегнатите от прекъсването на доставките от Москва, казаха хората. Не е сигурно дали Русия може да извършва редовна поддръжка, добавиха те, което потенциално води до уязвимости по границите на Индия с Китай и Пакистан.

Отношенията между Индия и Русия ще бъдат подложени на допълнително внимание, когато министър-председателят Нарендра Моди бъде домакин на лидерите от Г-20 през септември, по време на които войната ще бъде ключов фокус на разговори. Тази среща може да възпира Индия от незабавно изглаждане на механизма за плащане на оръжия с Русия, казаха хората.

Русия остава най-големият доставчик на военна техника за Индия, въпреки че покупките са се забавили с 19% през последните пет години поради санкции и засилена конкуренция от други страни производителки. Индия внимателно калибрира своя отговор на войната на Русия в Украйна, призовавайки за прекратяване на огъня, като същевременно се въздържа от гласуване на резолюции на ООН, осъждащи инвазията.

През следващите няколко седмици Моди ще се срещне с колеги от САЩ и други индустриализирани нации. Тези страни виждат Индия като опора на нарастващата военна и икономическа сила на Китай и предложиха да осигурят отбранително оборудване. Но дори и така ще са необходими години, за да се откаже нацията от руското оръжие, като същевременно запази надеждна отбранителна позиция.

Докато администрацията на президента Джо Байдън до голяма степен се въздържа от санкциониране на Индия за отношенията ѝ с Русия, включително задържане на санкции за системата за противовъздушна отбрана S-400, тя предприе някои действия. Миналия септември базираната в Мумбай нефтохимическа фирма Tibalaji Petrochem беше добавена към списъка със санкции от Министерството на финансите на САЩ за закупуване на петролни продукти от Иран.