Ядрените сили обещават да изтласкат Путин от пазарите на уран

Графика на деня, 18.04.2023 г.

10:46 | 18 април 2023
Автор: Джонатан Тирон
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Ядрените сили в рамките на Г-7 обещаха да сложат край на господството на Русия над глобалните пазари на ядрено гориво, потенциално прекъсвайки критичен източник на геополитическа разменна монета за руския президент Владимир Путин повече от година след инвазията му в Украйна.

Канада, Франция, Япония, Обединеното кралство и САЩ се ангажираха през уикенда съвместно да изместят Русия от глобалните вериги за ядрени доставки. Дори на фона на западните санкции заради войната, държавният ядрен гигант на Кремъл, "Росатом", остава най-големият износител на реактори и гориво в света.

„Това споразумение ще бъде използвано като основа за пълното изтласкване на Путин от пазара на ядрено гориво, и то възможно най-бързо“, се казва в изявление на министъра на енергетиката на Обединеното кралство Грант Шапс. Ангажиментът се оформи на конференция за ядрената индустрия, свикана в кулоарите на срещата на Г-7 в японския град Сапоро.

САЩ и техните европейски съюзници обмислят строги санкции, насочени към руския ядрен сектор повече от година, но срещат трудности да постигнат споразумение. Безпокойството е, че спирането на доставки от Русия за собствените им ядрени сектори би било твърде болезнено от икономическа гледна точка. "Росатом" осигури около една четвърт от обогатения уран, необходим за 92-та реактора в САЩ през 2021 г. В Европа дружествата за комуналните услуги, които генерират енергия за страни с около 100 милиона жители, също все още разчитат на компанията.

„Позволихме си да станем зависими от твърде малко източници на доставки“, каза Дан Понеман, главен изпълнителен директор на Centrus Energy Corp., компания, която се опитва да рестартира индустрията за обогатяване на уран в САЩ. „Ще отнеме четири или пет години, за да се замени този капацитет, на който светът разчита.“

Русия е подложена на засилен натиск от Международната агенция за атомна енергия за застрашаване на ядрената сигурност след завземането на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в началото на войната срещу Украйна. Запорожката централа с шест реактора, предназначени да генерират една пета от електроенергията на Украйна, впоследствие беше обстрелвана от артилерия и ракети, което можеше да доведе до изтичане на радиация. Сега се управлява от инженери от "Росатом".

„Русия показа, че е ненадежден доставчик“, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм. Нациите трябва да преработят глобалните ядрени вериги за доставки, за да „работят с компании и държави, които споделят техните ценности“, каза тя.

Докато някои европейски нации - включително България, Финландия и Словакия - предприеха стъпки за диверсификация от руското ядрено гориво, "Росатом" изгражда графика за бъдещи доставки с нови проекти за реактори в Африка, Азия и Близкия изток.

"Росатом" не е затруднена от правилата за неразпространение, наложени от Министерството на енергетиката на САЩ. В Индия, която е под западни търговски ограничения, откакто тества ядрено оръжие през 1974 г., Русия доставя ядрено гориво и изгражда два реактора, планирани да бъдат отворени през 2025 г. В Китай миналата година "Росатом" предостави гориво на стойност над 375 милиона долара за реактор, за който Министерството на отбраната на САЩ се опасява, може да подсили запасите от ядрени оръжия на Пекин.