Украйна се притеснява повече за АЕЦ Запорожие, отколкото от ядрено оръжие

Герман Галушенко, министър на енергетиката на Украйна

19:30 | 29 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Каква е общата картина? Китайският лидер отиде в Русия. Владимир Путин обяви, че може би ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус и все пак телефонният разговор между Китай и Украйна още не се е провел. Тревожите ли се?

Още едно съобщение за ядреното оръжие. Без значение дали е тактическо или не. Те обаче сега контролират още един много важен ядрен актив. Това е ядрената централа Запорожие. Тя е най-голямата в Европа.

Така че наистина се тревожа повече от тези неща, отколкото от заплахите за изпращане на ядрени оръжия в Беларус.

Значи повече ви тревожи ситуацията в Запорожие. Обяснете на международната ни аудитория – това е украинска централа, на украинска територия, но е окупирана и сега е под контрола на руските части. Около нея се водят боеве и я обстрелват. Агенцията по атомна енергия каза, че си играят с огъня. Че е много сериозно. Какво ще се случи?

Това е така. Ситуацията е вече е повече от година. Те я окупираха през нощта на 3 срещу 4 март миналата година. Нещата се влошават все повече и повече. Както потвърди и Международната агенция по атомна енергия. Вчера Рафаел Грос беше в Украйна и се срещна с президента Зеленски.

И каза, че това прилича на ядрено изнудване. Много силни думи.

Точно така. Истинско изнудване, защото контролират централата. Оперират я погрешно. И разбираме, че заради обстрела на далекопроводите от централата към украинската енергийна система, защото днес Украйна осигурява ток за безопасността и поддръжката й. Поради тези бомбардировки 6 пъти централата бе с прекъснато електрозахранване.

6 пъти! Спиране на тока в централата означава само една стъпка от аварията във Фукушима.

Бихте ли казали, че Русия иска да рискува с такъв сценарий? Или има граница, която няма да премине? Те също разбират.

Знаете ли, руските представители в централата са хора от Росатом, които я познават. Разбира се, че са специалисти и знаят какво правят. Знаят за риска.

Когато обстрелват далекопроводите, сигурно знаят за риска. Разбира се, че го знаят. Това е още по-лошо, отколкото да кажат, че ще разположат ядрено оръжие някъде.

Защото днес те вече контролират централата. И тя е с 6 реактора, най-голямата в Европа.