Всички крадат: как пресъхна нефтопровод в Нигерия за 180 000 барела на ден

В църкви и джамии се е съхранявало откраднато нигерийско гориво при повсеместната кражба на петрол

09:01 | 3 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Всяка част от нигерийското общество е съучастник в кражбата на милиони барели, заяви във вторник ръководителят на държавната петролна компания NNPC Ltd, добавяйки, че импровизирани тръбопроводи и откраднато гориво са открити дори в църкви и джамии.

Мащабни кражби от тръбопроводите на страната задушиха износа, принудиха някои компании да спрат производството и парализираха финансите на страната, разказва "Ройтерс"

Ръководителят на NNPC Меле Киари каза, че не обвинява институциите, включително правителството, но на почти всяко ниво на нигерийското общество хората източват общо около 200 000 барела на ден (bpd) от това, което обикновено е най-големият износител в Африка.

„Някои от тръбопроводите и някои от продуктите, които открихме, всъщност са в църкви и джамии“, каза Киари, добавяйки, че това означава, че съучастниците включват „членове на общности, членове на религиозното ръководство и също, най-вероятно, държавни служители".

Не бе веднага ясно дали правителството е намерило суров петрол, в допълнение към горивата, на тези места.

Въздействието върху износа е намаление от 700 000 барела на ден, каза Киари, тъй като кражбата е наложила най-малко 700 „блокировки“ на производството на петрол.

"Никой не произвежда петрол, за да може следващият човек да го вземе", каза той. „Мъдрото нещо, което трябва да направите, е да спрете производството."

Киари каза, че някои от тръбопроводните кранове са били толкова сложни, че са се простирали на 3-4 километра и са включвали строителни кранове, промишлено оборудване и най-малко 40 работници.

NNPC е ангажирала компании, включително тези, собственост на бивши екстремисти, за да спрат кражбите, а Киари каза, че националната агенция за борба с подкупите също следи за нелегална търговия с горива и петрол и ще преследва замесените.

Киари каза, че Нигерия изгражда "компания за национален резерв", която ще управлява тръбопроводите на търговска основа и ще може да управлява кражбите и други проблеми по различен начин.

„Междувременно има много малко друго, което можем да направим, освен да продължим да транспортираме петрола с цистерни“, каза той.

Пресъхналият тръбопровод

Петролопровод, способен да пренася 180 000 барела на ден през Нигерия, е спрял транспортирането на суров петрол от средата на юни поради кражба, според източник на Bloomberg.

Транснигерският тръбопровод (TNP) все още не е официално затворен, каза лицето, което отказа да бъде идентифицирано, тъй като информацията не е публична. Капацитетът на връзката е около 15% от последния среден дневен добив на Нигерия, според изчисления на Bloomberg.

Нигерия - най-големият производител на петрол в Африка и член на Организацията на страните износителки на петрол - се опита да премахне саботажа на своята тръбопроводна мрежа през последните години. Кражбата на петрол остава хроничен проблем за транспортната система, известна като TNP.

Производителите са получили само 5% от обемите суров петрол, изпомпвани през тръбопровода между октомври 2021 г. и февруари, отчете индустриален синдикат по-рано тази година. Това отразява по-голям проблем за Нигерия, която е изправена пред свиващи се инвестиции и не успява да изпълни своята квота за производство на петрол на ОПЕК+, за да се възползва от скока на цените.

TNP е бил незаконно пробит на около 150 места, каза Асоциацията на висшия персонал на Нигерия за петрол и природен газ през март, когато местното правителство провери някои от районите, където е извършена кражбата.

Повече сигурност

Нигерия въвежда инфраструктура за сигурност, подобна на тази на саудитската Aramco, за да защити петролопроводите си.

Новата архитектура за сигурност ще бъде разкрита скоро и ще помогне да се спре масовият вандализъм по нефтопроводите, който доведе до загуба на 30% от произведените обеми на страната заради крадците на суров петрол, каза Киари.

Добивът е спаднал до 1,43 милиона барела на ден през трите месеца до юни, което е най-ниското тримесечно производство от 2016 г. насам, според националната статистическа агенция.

Икономиката на Нигерия се разрасна по-бързо от очакваното през второто тримесечие, но нейният ключов петролен сектор се стопява въпреки процъфтяващите цени.

Ситуацията се влоши в началото на третото тримесечие, като производството през юли падна до 1,2 милиона барела на ден, най-ниското ниво от повече от три десетилетия. Това е много под 1,799 милиона барела на ден, които Нигерия имаше право да изпомпва този месец съгласно споразумението на ОПЕК+.

Въпреки че петролът все още представлява повече от 80% от приходите от износ на Нигерия, неговият принос към най-голямата икономика на Африка намалява. Нигерия е сред страните с най-много хора, живеещи в крайна бедност, и това увеличава натиска върху правителството да обърне индустрията, която също страда от политическа несигурност.