В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инфлацията при услугите и опасения за ESG може да ограничат ръста в добива на нефт

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 23.02.2023 г.

15:41 | 14 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Директори на най-големите петролни компании са предпазливи за цените на петрола през 2023 година и очакват високата инфлация в сектора на услугите и опасения свързани със стандартите за екологично, социално корпоративно управление (ESG) да се отразят върху растежа в производството на петрол през годината. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

 Миналата седмица се проведе най-голямата енергийна конференция CERAWEEK, където всички директори на петролни компании бяха много предпазливи в сравнение с преди година, когато всички бяха оптимисти, каза Княжевич. 

Te очакват повишение на производството, но не драстично. Една от причините е че инфлацията в сектора на услугите е наистина много висока и това е ограничението за производството им, а има и опасения свързани с ESG.

На газовия пазар е различно. Например EQT, най-големият американски производител очаква балансиране на пазара в САЩ, но повече волатилност в Европа.

Освен това данните показват, че с отварянето на Китай и след като започна да потребява повече газ, много петролни трейдъри очакват да има повече конкуренция между Азия и Европа за потоците втечнен природен газ. В резултат на това европейските цени на газа може да се повишат.

Относно глобалните потоци, които следим, погледите са вперени в Русия. Потоците руски петрол по море миналата седмица се увеличиха. Много интересно е, че Индия изпревари Китай и стана най-големия купувач на руски петрол, превозван с кораби. Това стана в началото на ноември и след това продължи да купува повече от своя съсед, разказа Княжевич.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.