ОПЕК+ срина със 75% тарифите на петролните супертанкери след бума

Графика на деня, 09.05.2023 г.

16:33 | 9 май 2023
Автор: Алекс Лонгли
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Референтните цени за супертанкерите, превозващи петрол, се сринаха с три четвърти, след като ОПЕК+ изпълни изненадващото си обещание да намали доставките, за да укрепи цените, намалявайки обемите, превозвани през световните океани.

Корабите, превозващи 2 милиона барела суров петрол от Близкия изток до Китай, са печелили малко под 24 000 долара на ден в петък, спад от над 97 000 долара на 20 март, според данни на Baltic Exchange. Това понижи цените на акциите на регистрираните собственици, включително DHT Holdings Inc. и Frontline PLC.

Спадът бележи промяна в съдбата на пазара. В продължение на почти година цените на танкерите бяха подхранвани от пратките, които трябваше да плават на по-дълги разстояния, тъй като купувачите търсеха заместители на руския петрол. Това – съчетано с освобождаването от петролните резерви на САЩ – изпрати приходите над 100 000 долара на ден за първи път от 2020 г.

Но през последните седмици ОПЕК+ шокира петролния пазар, като обяви кръг от големи съкращения на доставките, намалявайки броя на товарите, които корабите да транспортират. Настроенията около суровия петрол също бяха засегнати от притесненията относно глобалния растеж и след скока на китайския внос също се наблюдава нарастващ брой кораби, които плават обратно към Близкия изток, което увеличава предлагането на кораби под наем.

„Съкращението на OPEC+ намали броя на товарите“, каза Ануп Сингх, глобален ръководител на изследването на корабоплаването в Oil Brokerage Ltd. „Но също така Западът е слаб. Китайското търсене е ключово, защото ако Китай купува, тогава дори ако ОПЕК+ намали добива, Китай ще търси други източници на петрол и ще поддържа пазарите.“

Оттеглянето в цените вероятно ще предложи известно облекчение на петролния пазар, където арбитражните товари на дълги разстояния са имали повече затруднения поради повишените тарифи за навло. По-ниските разходи за доставка обикновено улесняват преместването на пратки по целия свят.