МАЕ: Русия не е направила обещаното съкращаване на добива на петрол

Търсенето на петрол ще нарасне повече от очакваното в Китай, прогнозира агенцията

14:00 | 16 май 2023
Обновен: 14:36 | 16 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) Русия не е изпълнила обещаното съкращаване на добива на суров петрол, като износът достига следвоенен връх, докато Москва се стреми да увеличи приходите от енергия, за да финансира военните разходи.

Кремъл обеща да намали производството с 500 000 барела на ден през март и да запази ограниченията през останалата част от годината в отговор на западните санкции. Въпреки че Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията са били близо до тази цел миналия месец, данните от проследяването на танкери показват рекордни обеми на износ по море, докато вътрешната преработка на суров петрол едва започва да намалява на фона на поддръжката на рафинериите.

Междувременно правителството в Москва класифицира статистическите данни за петрола поради техния „чувствителен“ характер, което затруднява оценката на напредъка на ограниченията извън уверенията на енергийните служители.

Производството на суров петрол в Русия през април е било около 9,6 милиона барела на ден, съобщи МАЕ в своя месечен доклад във вторник. Това е само 200 000 барела под февруарската базова линия за съкращенията, според агенцията.

„Според нашите оценки Москва не е изпълнила напълно обявеното намаление на доставките от 500 000 барела на ден“, каза базираната в Париж МАЕ. „Всъщност Русия може да увеличава обемите, за да компенсира пропуснатите приходи.“

Приходите на страната от износ на петрол са нараснали с 1,7 милиарда долара до 15 милиарда долара през април, но все пак са намалели с 27% спрямо година по-рано, според доклада. За да изпълнят обещанието на Кремъл, руските производители ще трябва да намалят производството на суров петрол с още 300 000 барела на ден през май, каза МАЕ.

Общото производство на Русия, включително суров петрол и лек петрол, наречен кондензат, през април беше относително стабилно на 10,93 милиона барела на ден, около 470 000 барела по-малко, отколкото преди инвазията в Украйна, според МАЕ. Агенцията преразгледа годишната си оценка за производството на нацията до 10,7 милиона барела на ден.

Отстъпката, с която се търгува руският суров петрол в сравнение с референтния Dated Brent, се сви миналия месец до 24,35 долара за барел, според МАЕ. В резултат на това среднопретеглената цена на морските доставки на страната се покачи до 60,12 долара за барел, малко над тавана на цената на суровия петрол, определен от Г-7, каза агенцията.

Все пак цената на руския суров петрол Urals, доставен през ключовите западни пристанища на страната, остава под горната граница, според оценките на МАЕ, което би позволило използването на европейски застрахователни и транспортни услуги за тези пратки. Цифрите, предоставени от МАЕ, се използват от Г-7 за оценка на ефикасността на техните ценови тавани.

Цената на сместа ESPO, продавана на азиатско-тихоокеанския пазар, е средно 73,18 долара за барел. Той постоянно се търгува над горната граница на цената, откакто беше въведена.

Въпреки стесняването, отстъпката за руския петрол все още е достатъчно голяма, за да насърчи силното търсене на руски барели, според доклада. „Русия изглежда има малко проблеми с намирането на желаещи купувачи за своя суров петрол и петролни продукти“, каза МАЕ.

По-голямо търсене в Китай

Световното търсене на петрол ще нарасне по-силно от прогнозираното през тази година, тъй като възстановяването след пандемията в Китай надминава очакванията, каза Международната агенция по енергетика.

Световното потребление на гориво ще се увеличи с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г. — около 200 000 на ден повече от прогнозираното преди — до рекордните 102 милиона, тъй като търсенето в Китай достигна рекордно високо ниво след премахването на ограниченията срещу Covid, каза МАЕ в своя месечен доклад отчет.

„Възстановяването на Китай беше по-бързо и по-силно от очакваното и през март китайското търсене достигна рекордно високо ниво“, каза Торил Босони, ръководител на отдела за петролни пазари на агенцията, в интервю за Bloomberg. „Виждаме наистина силно търсене, особено в Азия.“

Докато търсенето се ускорява и алиансът ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия, ограничава доставките, световните петролни пазари остават напът да се свият рязко през втората половина на годината, прогнозира агенцията.

Това може да даде подновен тласък на цените на суровия петрол, които се стабилизираха близо до 75 долара за барел, след като загубиха всички предишни печалби от съкращенията на ОПЕК на фона на опасения от рецесия. Миналия месец МАЕ предупреди, че рали на цените може да влоши „обсадата на потребителите“, притиснати от повишената инфлация.

Икономически рискове

Потреблението на гориво в Китай достигна 16 милиона барела на ден през март, според базираната в Париж агенция, която консултира големите икономики. Последните икономически показатели на Пекин може да са се понижили, но „по-голямата част от прогнозираното възстановяване на търсенето вече е в ход“.

Докато докладът на агенцията подчертава силата на възстановяването, той също така посочва продължаващи рискове.

МАЕ отбеляза „по-мрачна перспектива“ за по-широката икономика, която се влошава от спада в производството и потиснатата световна търговия, като прогнозираният тласък от Китай остава непостижим.

„Икономическата картина се влоши“, каза Босони. „Лихвените проценти остават високи и се покачват, инфлацията е висока и има опасения, че ще се свием в много области.“

По-силната оценка на агенцията за ръста на търсенето през 2023 г. произтича отчасти от исторически понижения за предходните две години. Тези базови промени се фокусират върху нововъзникващите икономики, включително Китай, така че въпреки че Пекин стимулира тазгодишния растеж, общото му потребление е по-ниско от прогнозираното миналия месец.

Независимо от това, МАЕ прогнозира, че световните петролни пазари все пак ще изпаднат в дефицит това лято, което ще доведе до бързо изчерпване на запасите със скорост от 2 милиона барела на ден през втората половина на годината.

Съкращения на ОПЕК

Голяма част от затягането ще бъде причинено от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, тъй като ключови членове започват този месец нов кръг от ограничаване на производството, което МАЕ критикува, тъй като заплашва да повиши цените. Добивът от алианса ще спадне с 850 000 барела на ден между април и декември, прогнозира агенцията.

Политиката съживи напрежението между ОПЕК и МАЕ, институции, които представляват съответно производители и потребители на енергия, като всяка страна предупреждава, че другата трябва да „внимава“ в своите предписания. ОПЕК+ се среща, за да преразгледа производствената си стратегия, на 4 юни.