Европа е принудена да плаща прескъпо за подобен на руския петрол

Петролът се понижава след тридневен ръст, тъй като апетитът за риск изчезва

09:30 | 10 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските рафинерии трябва да плащат огромни премии за барели от Близкия изток, които са с подобни характеристики като руския петрол, след големите скокове на цените на товарите, които се доставят следващия месец.

Ирак определи официалната продажна цена на суровия петрол Basrah Medium за региона на най-високото ниво от повече от година за юни, според данни, събрани от Bloomberg. Саудитска Арабия също повиши цените на по-тежкия петрол за Европа. Това е за разлика от Азия, където тези производители от Персийския залив или запазиха разходите стабилни, или ги намалиха спрямо месец по-рано.

Европа е изправена пред по-ограничени доставки на така наречения „средно кисел“ суров петрол, откакто наложи санкции върху руските доставки на 5 декември. Потоците от производителя от ОПЕК+ — който преди това беше най-големият доставчик на Европейския съюз — спаднаха, а сега регионът е изправен пред загуба на барели от средиземноморското пристанище Джейхан.

Износът от Северен Ирак - известен като кюрдски суров петрол - е спрян от края на март, тъй като Ирак и Турция все още не са постигнали споразумение по спор за плащане. Разрешение на проблема би позволила почти половин милион барела на ден петрол, подобен на този на Русия, да се доставя през Турция.

Суровият петрол като руския Urals и Basrah Medium в Ирак произвежда повече петролни продукти като дизел и мазут. Те обикновено са силно намалени в сравнение с други видове поради по-високите нива на сяра.

Конкуренцията за Basrah обаче се засили в Европа миналия месец. Около 23 милиона барела иракски суров петрол се очаква да бъдат внесени в региона този месец спрямо 16 милиона барела през април, според данните на Kpler.

Спад на петрола

Петролът поевтиня с рисковите активи преди критичния доклад за инфлацията в САЩ и докато инвеститорите усвояваха разнопосочен доклад за доставките от индустриална група.

West Texas Intermediate потъна до $73 за барел, след като скочи със 7,5% през предходните три сесии, тъй като Белият дом каза, че ще започне да купува суров петрол за попълване на стратегическите резерви след поддръжка по-късно тази година. Печалбите бяха подкрепени и от горските пожари в Канада, които намалиха производството.

Данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда, ще бъдат внимателно наблюдавани за по-нататъшната посока на лихвения процент на Федералния резерв през втората половина на годината, тъй като икономиката показва признаци на забавяне, което може да подкопае търсенето на енергия. Преди публикуването на данните акциите в Азия отбелязаха спадове.

Суровият петрол загуби около 9% тази година, тъй като притесненията относно затягането на Фед и потенциалната рецесия в САЩ надделяха над стабилния физически пазар и съкращенията на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници. Все пак руският износ продължава да показва малки признаци на спад, въпреки че Москва каза, че ограничаването на добива почти е достигнало обещаната цел от 500 000 барела на ден.

„Изглежда, че администрацията на САЩ все още има желание да попълни отново SPR по-късно тази година, след като приключи поддръжката на местата за съхранение“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Очевидно това също ще зависи от цената.“

Докладът, финансиран от индустрията, показа смесена картина в САЩ преди официалните данни по-късно в сряда. Запасите от петрол в цялата страна нараснаха с 3,6 милиона барела миналата седмица, но запасите спаднаха в ключовия център в Кушинг, Оклахома, съобщи Американският петролен институт, според хора, запознати с цифрите. Моментната снимка също така сочи нарастване на запасите от бензин, но спад при дестилатите.