Американците са последната надежда на световните производители на горива

Цените на петрола падат за четвърта поредна седмица, тъй като страховете за търсенето натежават

09:30 | 12 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната индустрия за производство на горива възлага надеждите си за лятно търсене на американските шофьори. Това е съмнителен залог.

Въпреки че употребата на бензин в САЩ изглежда надвишава нивата отпреди година, тъй като по-ниските цени по бензиностанциите насърчават домакинствата да тръгват на път, започнаха да се появяват пукнатини в най-голямата икономика в света.

Подразбиращото се търсене на бензин в САЩ се срина с близо 900 000 барела на ден в последния седмичен доклад – най-големият спад тази година – и бързо наближаващият сезон на шофиране също не изглежда като такъв за книгите на рекордите. Потреблението на бензин в САЩ ще възлезе на общо 9,09 милиона барела на ден между юни и август, според прогнозите на правителството, което е леко увеличение на годишна база, но все още спад с повече от 6% от нивата преди пандемията.

„Не виждаме фойерверките, които лятото обикновено носи“, каза Мукеш Сахдев, ръководител за петролни продукти в Rystad Energy.

Защо тогава много международни рафинерии гледат на пазара на бензин в САЩ като най-добрия си шанс за увеличаване на доставките? Защото положението е още по-лошо в много други части на света. Потреблението на бензин в основния потребител Индонезия беше под нивата от 2019 г. този месец, а страните от Югоизточна Азия внасят по-малко от горивото сезонно. В същото време търсенето на дизелово гориво - другият основен продукт, произвеждан от рафинериите - намалява по целия свят.

Маржовете вече дават признаци на стрес. В САЩ така нареченият крак спред – разликата между цената на готовите продукти и цената на суровия петрол – спадна с повече от 20% през месец април. Маржовете също са отслабнали в Азия и Европа. Ако търсенето не е достатъчно, за да поддържа маржовете на повърхността, рафинериите, които се радват на силни печалби през последните години, ще обмислят намаляване на производството.

Допълнително влошаване на перспективите е партида от нов капацитет, който ще заработи скоро. Около 2 милиона барела на ден глобален рафиниращ капацитет се очаква да започне тази година, най-вече в Близкия изток и Китай. Дори в САЩ рафинериите добавят единици за първи път от десетилетия след период на бързо затваряне по време на пандемията. Това идва в момент, когато запасите от леки дестилати – като бензин и нафта – в азиатския регионален център за разпределение на петрол в Сингапур вече са доста над средните за сезона за последните пет години.

„Връщаме се към период, в който глобалният рафиниращ капацитет ще надвишава глобалното търсене на продукти и предлагането на суров петрол за няколко години“, пишат в скорошна бележка анализаторите на Energy Aspects Ltd. Амрита Сен и Кристофър Хейнс.

Със сигурност има някои проблясъци надежда за глобално рафиниране. В Китай производителите на горива увеличават производството, за да отговорят на по-доброто от очакваното търсене на бензин и реактивно гориво, с повече автомобили, които се движат по улиците и хора, пътуващи със самолет. Все пак производството на рафинерии в страната изпреварва потреблението на гориво, като износът в момента е с най-висок темп тази година, според данните на Kpler, събрани от Bloomberg. Това тежи върху световните цени на бензина.

Междувременно глобалното търсене на реактивно гориво се очаква да се доближи до нивата отпреди пандемията тази година. Но реактивното гориво е сравнително малка част от петролния барел - само около 10% от суровия петрол се превръща в реактивно гориво в САЩ, в сравнение с около 60% за бензина. Това означава, че дори и реактивното гориво да се възстанови напълно, то няма да може да компенсира загубите от дизел и бензин.

Опасения за търсенето

Цените на петрола паднаха в петък, насочвайки се към четвъртия си седмичен спад, тъй като подновените икономически опасения в Съединените щати и Китай съживиха безпокойствата относно нарастването на търсенето на горива в двата най-големи потребители на петрол в света.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 0,49%, до 74,61 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 0,42% до $70,57.

И двата показателя се очаква да паднат с около 1% за седмицата, което ще бъде най-дългата поредица от седмични спадове от ноември 2021 г.

С преговорите за тавана на дълга на правителството на САЩ в застой и подновените страхове, че още една регионална банка е в криза, има нарастващо безпокойство, че САЩ ще изпаднат в рецесия. Спадът на новите заеми за бизнеса в Китай и по-слабите икономически данни там по-рано през седмицата пренасочиха съмненията относно възстановяването му от ограниченията, наложени заради COVID, стимулиращи растежа на търсенето на петрол.

Освен това по-хладните данни за инфлацията от двете страни предполагат, че потребителското търсене е слабо.

В Близкия изток Ирак заяви, че възобновява износа на петрол през пристанището Джейхан в Турция в събота, според министъра на петрола на страната. Ако потоците се възобновят, това ще върне около 450 000 барела на ден на пазара.

„Цените може скоро да достигнат дъно, като ниските цени осигуряват входна точка за много играчи на пазара да поставят нови дълги позиции“, каза Джон Дрискол, директор на JTD Energy Services Pte. Много хора чакат възможност за по-ниски покупки, като се има предвид, че е вероятно умерено възстановяване през втората половина, каза той.

Цената се повиши по-рано в петък, след като падна през предходните две сесии, поради някои очаквания за търсене след коментари от министъра на енергетиката на САЩ, че САЩ могат да изкупят обратно петрол за Стратегическия петролен резерв (SPR), след като част от продажбите приключат през юни.

Правителството на САЩ заяви, че ще купува петрол, когато цените са постоянно на или под 67 до 72 долара за барел.

Преговорите за повишаване на лимита на федералния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара обаче може да не постигнат споразумение навреме, за да се предотврати неизпълнение на държавния дълг, което може да причини сериозни сътресения на пазара.

И акциите на американската регионална банка PacWest Bancorp се сринаха с 23% в четвъртък, след като тя заяви, че нейните депозити са намалели и че е предоставила повече обезпечения към Федералния резерв на САЩ, за да повиши своята ликвидност.

Данните за потребителските цени в Китай през април се повишиха с по-бавни темпове и не оправдаха очакванията, докато фабричната дефлация се задълбочи, което предполага, че може да са необходими повече стимули.

Пазарът на петрол до голяма степен пренебрегна прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за глобалното търсене на петрол за 2023 г., според която търсенето в Китай, най-големият вносител на петрол в света, ще се увеличи.