Европейските енергийни гиганти имат необясним проблем с търговските си звена

Печалбите от търговия повишават възвръщаемостта, но не правят много, за да намалят разликата в оценката с конкуренцията в САЩ

07:51 | 12 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският клон на Shell е истински колос; смята се, че е генерирал около една пета от рекордните печалби на компанията миналата година. Но попитайте средния инвеститор в компанията и бихте могли да им простите, че знаят много малко за него, пише Дейвид Шепърд в свой коментар за Financial Times.

Търговията отдавна е черната кутия на европейските големи енергийни компании. Тя действа не само като лепилото, което държи заедно разнородната част от техните операции, от производството до рафинирането, но и като средство за повдигане на печалбата, независимо дали времената са лоши или добри.

Но Shell и колеги като BP и TotalEnergies са изключително сдържани да разкрият колко важна е търговията за тяхната доходност. Нито един от тях не предоставя правилна разбивка на тримесечните или годишните резултати, която да показва колко печалба генерират от търговията. Но когато се появят оценки на цифрите, те обикновено са огромни.

Анализаторите от Bernstein казаха миналата седмица, че според тях Shell е реализирала 16,6 милиарда долара печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация миналата година от търговия, докато TotalEnergies и BP са направили съответно 11,5 милиарда и 8,4 милиарда долара. Никоя от компаниите не се е опитала да хвърли сериозно съмнение върху числата.

За да поставим в контекста огромните печалби на Shell от търговия, това е повече от нетната печалба на италианската голяма енергийна компания ENI през 2022 г. от всички свои операции, включително производство на нефт и газ. Очакваните печалби на Shell от търговия през 2022 г. бяха дори по-големи от ebitda през годината до 31 март на AstraZeneca, единствената компания с по-голяма пазарна капитализация в FTSE 100.

Обемите, които търгува, са еднакво привличащи вниманието, като Bernstein изчислява, че дилърите на петрол и газ на Shell пренасят приблизително 14 милиона барела петролен еквивалент (boep) на ден - много пъти повече от това, което всъщност произвежда. Смята се, че BP търгува около 11 милиона boep на ден. И двете нива са по-високи от най-големите частни търговци на суровини като Vitol и Trafigura.

Запазването на такава голяма част от бизнеса на Shell и BP скрит от погледа може би не е добре за инвеститорите. Може да има солидни търговски причини да не се разкрива точната механика на дадена търговска операция, но публично регистрирана компания трябва да бъде по-прозрачна относно клон от своя бизнес, който генерира почти 20 процента от приходите ѝ.

Непрозрачността може да не е полезна и за преодоляване на разликата в оценката между Shell и BP с американски партньори като ExxonMobil и Chevron. Ръководителите на Shell и BP отдавна са разочаровани от това разделение, което според тях е по-голямо, отколкото оправдава разликата в основните им печалби. При съотношение между цена и очакван паричен поток, Exxon и Chevron търгуват над 6, докато Shell и BP са под 4.

Основните причини за това включват схващането, че европейските големи компании са по-фокусирани върху енергийния преход, по-дълбоките фондове на капитал в САЩ и по-малкото недоволство на инвеститорите към компаниите за изкопаеми горива в Северна Америка.

Тези аргументи имат известна сила, но не бива да се надценяват, като се има предвид, че разликата в оценката е дългосрочна тенденция. Друго обяснение е, че инвеститорите се борят да оценят правилно силните търговски подразделения на европейската компания, които са много по-големи от маркетинговите операции на американските колеги. Мнозина в енергийния сектор биха казали, че повечето анализатори на акции със сигурност го правят.

Рискът е, че инвеститорите отхвърлят високите печалби, спечелени от Shell и BP в търговията, като приятни изненади, а не като предвидима, повтаряща се част от техния бизнес, на която могат да поставят оценка.

Bernstein твърди, че търговските операции трябва да се третират като „все по-материален и устойчив източник на създаване на стойност“. Възвръщаемостта, която се предлага, не е останала незабелязана в САЩ. Exxon се опитва да възкреси първоначалния си залитащ опит в търговията, който започна през миналото десетилетие.

По-важното е, че търговията ще бъде все по-голяма част от бизнес модела на европейските големи енергийни компании. Тъй като възобновяемата енергия се разраства като източник на енергия, търговията ще играе голяма роля в подпомагането на увеличаването на по-тънките маржове, които се очакват в бъдеще. И малцина в индустрията очакват нестабилността - жизнената сила на търговията - да се разсее значително, докато светът се опитва да трансформира своята енергийна система.

„В крайна сметка първичната енергийна система бързо се превръща в най-сложната енергийна система, на която ще станем свидетели в историята“, пишат от Bernstein. „Въпреки че сложните системи са трудни за моделиране, повишената пазарна волатилност със сигурност ще бъде една от ключовите характеристики.“

За петролните компании нестабилността трябва да означава печалба за техните търговски подразделения. Време е да вдигнат капака малко по-високо, за да позволят на инвеститорите да оценят точно какво се случва.