В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще остане ли Норвегия най-големият доставчик на газ в Европа

Kари Лундгрен, Bloomberg Осло, „В развитие”, 10.05.2023

17:08 | 10 май 2023
Обновен: 17:12 | 10 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Баренцово море е зона от голям интерес за производителите на газ и петрол. Тя има висок процент неоткрити ресурси. Така че отдавна има интерес към тях, но едва напоследък  - заради случващото се в Украйна, започнаха конкретни стъпки. Това каза Kари Лундгрен от Bloomberg в Осло в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Секторът на петрола и газа е критичен за икономиката на Норвегия както по отношение на работни места, но също така и за плащането на данъци, защото по-голяма част от печалбите на петролните и газови компании отиват за данъци за държавата, допълни събеседникът.  

Коментирайки дали Норвегия ще запази мястото си на ключов доставчик на енергия за Европа, Лундгрен каза, че на страната се гледа като на много стабилен партньор и следователно Норвегия ще продължи да играе своята роля в регионалните доставки за Европа и в бъдеще.

„Нахлуването на Русия в Украйна промени ситуацията. То имаше огромно въздействие и Норвегия стана най-важният доставчик на природен газ за Европа. Всички ние сме фокусирани да запазим тази позиция и може да кажем, че министърът на енергетиката тук е по-известен, отколкото премиера ни”, изтъкна събеседникът.

В Баренцово море няма инфраструктура и за всяко бъдещо откритие трябва да се вложат много пари. Освен това много хора твърдят, че не трябва въобще да правим проучвания в Баренцово море, защото това противоречи на целите на страната относно климатичните промени и горивата на бъдещето, обясни Лундгрен.

Но ако попитате правителството, то ще ви каже, че е много важно в този момент на криза, когато Европа се нуждае от течни горива, Норвегия да отговори на това и да бъде надежден партньор в доставките. Те твърдят, че Норвегия доставя много природен газ, а той е едно от горивата на прехода към възобновяемите горива и енергия и подкрепя енергетиката, когато няма вятър и слънце.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.