Новият шеф на Shell трябва да сложи край на прахосничеството

Печалбите от търговия няма да подкрепят петролния гигант още дълго. Най-добре е да се отрежат излишните неща, докато всичко все още върви добре

07:51 | 11 май 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Shell Plc е банкомат, но също така е и малко прахосник. Засега първата роля надделява над втората. Компанията прави милиарди долари от изпомпване на нефт и природен газ и изцеждане на тези молекули чрез своя таен вътрешен търговски бизнес. Но с отслабването на цените на енергията високите разходи могат да се превърнат в проблем.

Моят съвет: По-добре е да започнете да премахвате излишните неща сега, когато перспективите са все още благоприятни. В момента Shell се опитва да направи твърде много и твърде бързо. Ваел Саван, новият главен изпълнителен директор, обеща да разпредели капитала „по отговорен начин“, като се фокусира върху възвръщаемостта. Той вече прави правилните неща, елиминирайки високоплатените ръководни длъжности и пропускайки някои скъпи зелени проекти. Но трябва да се направи повече.

Shell – най-голямата европейска енергийна компания – планира най-големия бюджет за капиталови разходи за 2023 г. в целия петролен сектор. Тя ще похарчи 25 милиарда долара тази година, малко повече от Exxon Mobil Corp. и доста над това, което Chevron Corp., TotalEnergies SE и BP Plc са предложили на своите акционери.

Засега всичко е сравнително добре. Миналата седмица Shell обяви по-силни от очакваните печалби през първото тримесечие, с коригирана нетна печалба от 9,6 милиарда долара, което е увеличение на годишна база въпреки по-ниските цени на енергията. Компанията генерира 14,2 милиарда долара в брой от операции. След приспадане на 6,5 милиарда долара в парични разходи, имаше много за дивиденти, както и повишени 4 милиарда долара за повече обратно изкупуване на акции. Shell дори успя да намали малко нетния си дълг.

Перспективите обаче стават все по-мрачни. Цените на петрола и газа паднаха рязко през последните седмици, както и маржовете на рафинериите. В даден момент приходите от търговия също ще се нормализират, премахвайки неочакваните печалби, които допълваха печалбите на Shell за няколко тримесечия. Когато това се случи, „е неизбежно при отслабваща макросреда дистрибуциите да трябва да се пребазират по-ниско в даден момент“, казва Алистър Сайм, петролен анализатор в Citigroup Inc.

Екстраполирането на две тримесечия в цяла година е рисковано, разбира се, но в момента Shell изкупува обратно акции при годишно ниво от 16 милиарда долара. Добавете цена от 7,5 милиарда долара (и растящи) дивиденти и тя се приближава ужасно близо до 25 милиарда долара. Компанията каза на акционерите да очакват капиталови разходи от 23 до 27 милиарда долара. Общата сума и на двете ще окаже голям натиск върху генерирането на парични средства на компанията - ако цените на петрола и газа отслабнат съществено.

Може би, ако е необходимо, Shell може да поеме дълг отново, но за разлика от Exxon и Chevron, не мисля, че Shell има много място за ливъридж.

Намаляването на разходите ще помогне да се гарантира, че Shell може да поддържа акционерите щастливи, дори ако енергийният цикъл тръгне надолу. Саван обяви ден на капиталовите пазари за 14 юни. Това често е повод за компаниите да обявят промени в стратегията. След това Shell вероятно ще актуализира своите насоки за капиталови разходи. „Искаме да бъдем дисциплинирани при разпределянето на капитала“, ми каза Саван в четвъртък, посочвайки някои мерки, които вече е предприел през няколкото месеца, в които е начело. „Трябва да изградим доверие с нашите акционери.“

Какъвто и показател да изберете, Shell изостава от основните си конкуренти Exxon Mobil, Chevron и TotalEnergies. По отношение на съотношението цена/печалба, например, Shell се търгува само пет пъти, в сравнение със 7-8 пъти на конкурентите си. Пропастта не се затваря – въпреки множеството обещания през няколко тримесечия от множество ръководители – че компанията ще свърши работата. Както казва Саван, само преди три години Shell беше наравно с Exxon.

Новият главен изпълнителен директор трябва да държи разходите под контрол и да попречи на Shell да прави твърде много. Дълго време компанията се опитва да угоди на твърде много заинтересовани страни с противоположни възгледи, отделяйки около една трета от капиталовите си разходи за това, което нарича „преходен“ бизнес. Много от тях, включително натиск за продажба на електроенергия на потребителите, не са върнали приходите, които компанията е очаквала.

Времето на привличане на петролни инвеститори и зелени инвеститори по едно и също време приключи. Shell трябва да се придържа към основната си група от акционери в изкопаемите горива, като насочи разходите си към петрола и газа. Това е пътят напред, дори ако това прави всички останали нещастни.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.