Shell се надява да няма война на субсидии между Европа и САЩ

Ваел Саван, главен изпълнителен директор на Shell

15:00 | 13 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Критичната част за мен всъщност е дългосрочната стабилност. САЩ направиха много добре със Закона за намаляване на инфлацията като дават 10-годишен период на сигурност за някои от инвестициите ни. Той дава и много регулаторна подкрепа.

Това, което Европа направи добре е, че може да разгледа стимулирането както на търсенето, така и на предлагането. Това е нещо, което Европа има. Но ни трябва дългосрочна стабилност, защото това са дългосрочни инвестиции. И за намиране на правилния баланс...

Променяте ли начина, по който разпределяте капитала въз основа на различни подходи в различните региони?

Продължаваме да инвестираме интензивно в САЩ. Това е най-големият ни инвестиционен пазар в момента. Да, виждаме, че все повече инвестиции отиват в САЩ поради Закона за намаляване на инфлацията. Повече за точното разпределение на капитала ни ще стане ясно през юни, когато ще проведем Деня на капиталовите пазари.

Смятате ли, че ще влезем, в някакъв вид война за субсидии между Европа, Обединеното кралство и САЩ? Това ли е вашето усещане?

Наистина се надявам да не е така. Надявам се, че ще сме над това, и че наистина се нуждаем от тези стимули, за да можем да създадем възможности за инвестиране.

Има реална възможност Европа да може да се изравни с някои от нещата, които САЩ правят, но също така и двата пазара да продължат да работят заедно по този въпрос.

Имаше някои съобщения, че Shell обмисля да се премести в САЩ. Чудя се дали можете да разкриете нещо или защо това може да бъде жизнеспособна теза.  Чудя се дали е свързано с някои клаузи на Закона за намаляване на инфлацията?

Историята излезе, когато премествахме главния офис от Нидерландия в Обединеното кралство. Естествено разгледахме всички алтернативи и много бързо се спряхме на Обединеното кралство като вариант, който да изберем.

Като компания със седалище в Обединеното кралство, това по никакъв начин не намалява апетита ни да инвестираме в САЩ и извън тях. В крайна сметка ние сме международна енергийна компания. Законът за намаляване на инфлацията наистина ще привлече повече наши капитали, както и други възможности, създадени на други пазари.