Shell излиза от големия руски LNG проект "Сахалин-2" без да получи нищо

Москва е решена да не позволи на международните енергийни компании да реализират големи финансови печалби, когато напускат Русия

15:57 | 2 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Shell ще се оттегли от руския проект за втечнен природен газ "Сахалин-2" без да получи нищо, след като президентът Владимир Путин прехвърли голямото съоръжение на нова оперативна компания, пише Уилям Матис за Bloomberg.

Решението на базираната в Лондон фирма е последната индикация, че Путин няма да позволи на международните енергийни компании да реализират големи финансови печалби, когато напуснат Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Президентът също така издаде указ, който не позволява на Exxon Mobil Corp. да продаде дела си в петролния проект "Сахалин-1" преди края на годината.

Shell вече беше отписала 1,6 милиарда долара от своя дял от 27,5% в "Сахалин-2" по-рано тази година. Компанията има договор за получаване на LNG товари от съоръжението и в момента оценява „опции в съответствие с приложимите законови изисквания и споразумения“, докато предприятието се прехвърля на новия оператор, според неговия уебсайт.

Shell все още ще може да изпълнява ангажиментите си да доставя на клиентите LNG, независимо от участието си в проекта, според уебсайта.

Другите чуждестранни участници в "Сахалин-2", японските Mitsui & Co. Ltd. и Mitsubishi Corp., вече са се съгласили да прехвърлят дяловете си от съответно 12,5% и 10% на новосъздадената компания. Останалият партньор, руският държавен газов гигант "Газпром", държи 50% от настоящия оператор.

Решението на Shell да не се присъедини към новата операторска компания за "Сахалин-2" е в съответствие с натиска на европейските правителства да намалят икономическите връзки с Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Въпреки това този ход може да донесе още повече енергийни приходи на Русия, ако "Газпром" погълне остатъка от дела на Shell. Търсенето на втечнен природен газ скочи в целия свят, отчасти в резултат на намаляването на доставките на газ по тръбопроводи за Европа от страна на Русия.

По-рано тази година Shell продаде своите станции за търговия на дребно и бизнеса със смазочни материали в Русия на "Лукойл" за неразкрита сума. Компанията работи, за да се оттегли от своя дял от 50% в Salym Petroleum Development N.V., съвместно предприятие с "Газпром Нефт" за разработване на петролни полета в Западен Сибир.