Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Начев: Всяко действие на политиците показва, че не познават търговията с газ

Васко Начев, енергиен експерт, "Светът е бизнес", 31.08.2022 г.

21:01 | 31 август 2022
Автор: Даниел Николов

Ниското ниво на компетентност за търговията с газ от страна на политиците е довела до отказването на шестте танкера с втечнен природен газ (LNG) от Cheniere и закупуването само на един, което само означава, че снабдяването на България ще става по-трудно и по-скъпо. Русия няма никакво намерение да доставя газ за България и ще се възползва максимално от зависимостта на Европа, тъй като няма друг полезен ход. Това коментира енергийният експерт Васко Начев в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Цяла Европа ще търси все повече газ - има немалки количества, но има ограничения откъм инфраструктура. В България сме облагодетелствани, защото Гърция ползва 47% от капацитета на Ревитуса - всичко друго е резервирано и всеки чака да препродаде слотове срещу количества газ, пари. Няма нито един кубически метър за разтоварване през терминал в Европа в момента."

Всяко едно действие на политиците показва, че не познават търговията с газ, ако някой ги е подлъгал, че "Газпром" може да достави количества до дни, каза Начев.

"Хора, които си въобразяваха, че това може да се случи, просто не познават нито отсрещната страна, нито ситуацията, нито изобщо търговията с газ... "Газпром" не иска да дава газ за България - това трябва да бъде казано най-открито, за да знаем какво да направим спрямо тази ситуация."

България ще има все по-малко възможности, а снабдяването с газ ще става все по-трудно и на все по-висока цена.

"Танкерите бяха на 175 евро/MWh, както обяви официално "Булгаргаз". Ножицата с цената на TTF се отваря все повече и вече сме с 30-40 евро на загуба. Нямаше по-глупав вариант, който да бъде предприет - да можеш да осигуриш 30% от необходимия газ и ти с лека ръка да го отхвърлиш, казвайки че нямало слотове и било скъпо. Търсим сигурност на доставката и едва тогава, ако има така опция, може да избираме по-евтин вариант."

Предлагането на тези танкери е било жест на добра воля, тъй като Русия спря напълно газа за България, но служебното правителство не е разпознало този факт, смята Начев.

Запълването на газохранилищата в Европа върви по-добре от очакваното, като ще има такива, заредени над 90%. Хранилището на България в Чирен, което има капацитет от 550 млн. куб. м, е на 61%, на предпоследно място в ЕС, каза Начев.

"Ако балансираме, количествата в Чирен могат да ни стигнат за 40-50 дни. Ако разчитаме на максималния капацитет на подаване от 4 млн. куб. м на ден - за по-кратък период."

Хранилището е предназначено за балансиране на нуждите в по-критични ситуации като застудявания, а не за пълно задоволяване на потреблението на страната, напомни Начев.

Няма компания или държава в Европа, която да плаща в рубли за газ, а в случая на България основен проблем е метода на превалутиране.

"Ние сме в изключително неизгодна позиция, тъй като плащаме авансово - трябва да преведем сумата и след като мине целият процес на купуване на рубли, превеждане от една сметка в "Газпромбанк" в друга и оттам в "Газпром", чак тогава евентуално ще получим газ. Докато останалите държави и компании получават газа и след това плащат. Този тънък момент у нас се пропуска."

В такава ситуация България губи контрол върху средствата в момента на плащане и може да не получи заплатените количества, обясни Начев.

Русия вече страда от газовия натиск, който оказва на Европа, тъй като трябва да изгаря количества, предназначени за износ, които не може да съхранява.

"Когато Кремъл взима решения, икономическата логика е на заден план. Русия няма друг полезен ход, освен да играе с доставките на газ, и максимално ще се възползва от този ход, знаейки че на Европа ѝ липсват 62 млрд. куб. м, които няма откъде другаде да достави, защото няма инфраструктура. Руснаците много добре знаят това и това ще продължи цялата зима."

След две години, когато Европа ще може да е много по-малко зависима от руските доставки, "Газпром" ще трябва да продава на дъмпингови цени, което може да срине европейския газов пазар, смята Начев.

Колебания в цените на газа, подобни на последните с 30% за дни, ще наблюдаваме през целия зимен период, а може би и през цялата 2023 г. През миналата седмица се тества какви нива може да издържи пазарът и се видя, че почти нямаше търговия на 330 евро/MWh. Цената ще се движи между 270 - 300 евро/MWh, като ще има реакции на всякакви новини около руските доставки, без които Европа не може да издържи тази зима.

"(Без доставки) ще бъде посегнато на индустрията. Тези, които могат да съществуват без газ - ще бъде посегнато на тях първо; последно ще бъде за битовите потребители и отопление."

Европа няма да остане на тъмно и на студено, но ще фалират компании заради непосилно високите цени, каза Начев и добави, че нивата на затруднения ще зависят от подаваните от Русия количества газ, които не могат да се прогнозират.

В коментар за предложенията да се разкачат цените на газа и електроенергията и да се сложи таван на цената на газа, Начев каза, че това са "невероятно глупави подходи", тъй като 30% от тока на Европа се произвежда от газ и някой ще трябва да плати разликата.

"Дори в Брюксел да вземат подобно решение, това няма да промени по никакъв начин нещата."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.