Русия пак поставя на изпитание решимостта на Европа с нови "рутинни" спирания на газа

"Северен поток" е бил спрян вчера, а "Газпром" е уведомила френската енергийна компания Engie SA, че спира доставките от днес заради "несъгласие с плащанията"

08:32 | 1 септември 2022
Обновен: 09:34 | 1 септември 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа е изправена пред риска от спиране на тока, нормиране на потреблението и тежка рецесия, ако Русия продължи да намалява доставките на газ, и сблъсъкът с реалността е съвсем близо, пишат Ванеса Дезем и Елена Мазнева, Bloomberg News. 

В сряда започна тридневно спиране на газопровода "Северен поток" - ключов източник на природен газ за Европейския съюз - и опасенията, че Москва ще намери друг повод да ограничи доставките, оставяйки региона на произвола на съдбата, са широко разпространени.

Часове преди планираното прекъсване на доставките ПАО "Газпром" даде обезпокоителен сигнал, като уведоми френската енергийна компания Engie SA, че ще спре доставките от четвъртък поради несъгласие с плащанията. Този ход увеличава ограниченията за континента, тъй като Москва отвръща на санкциите, свързани с нахлуването ѝ в Украйна. 

"Както и очаквахме, Русия използва газа като военно оръжие", заяви в сряда министърът на енергийния преход Агнес Паниер-Рунашер. "Разполагаме с всички средства, за да се справим с тази ситуация и да преживеем зимата."

Най-лошият сценарий би довел до пълно спиране на руския газ за региона и до преждевременно изпадане в криза. При наличието на малко алтернативни доставки, рязкото нарастване на търсенето на отопление би довело до нови цени, което може да разпали социални вълнения и да постави на изпитание решимостта на Европа да подкрепи Украйна. 

Газпром твърди, че е необходима рутинна поддръжка и проверки на компресорната станция на "Северен поток". Това е поредната част от играта на котка и мишка между Кремъл и Европа, тъй като постепенното намаляване на доставките повиши напрежението на енергийните пазари и се отрази на икономиката. Работата се извършва само няколко седмици след по-продължителното спиране на газопровода това лято и с наближаването на по-ниските температури през есента.

Russian Gas

Кремъл сочи с пръст Европа, заявявайки, че санкциите са единствената пречка пред доставките на газ по "Северен поток". Резервна турбина, която би могла да увеличи доставките, заседна в неизвестност, като Москва и Берлин спорят кои документи са необходими, за да може тя да се върне в Русия. 

"Даваме гаранция, че освен технологичните проблеми, причинени от санкциите, няма други пречки" за доставките на газ, заяви във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

По данни на оператора потокът на "Северен поток" е бил спрян вчера сутринта. Европейският природен газ напредна след двудневен спад. Енергийните контракти отстъпиха от рекордите, отбелязани миналата седмица, но все още се търгуват на високи нива на целия континент.

Според Леон Избицки, газов анализатор в Energy Aspects Ltd., цените показват, че пазарът вижда 30% вероятност доставките през основната руска газова връзка в Европа да не се върнат дори на драстично намалените нива от последните седмици.

Германия е в епицентъра на кризата. Там се намира връзката на "Северен поток" с европейската газова мрежа, а домовете и заводите в страната са силно зависими от горивото, след като десетилетия наред са били приковавани към руската енергия. 

Но сега страната е по-добре подготвена да посрещне новото намаление, заяви в Twitter Клаус Мюлер, президент във Федералната агенция за мрежите. 

"Местата за съхранение на газ са почти 85% пълни и можем да складираме газ и през зимата", каза той в сряда.  

Най-голямата икономика в Европа трябва да намали потреблението на газ с поне 20 % и да осигури допълнителни доставки, за да издържи през предстоящия отоплителен сезон, заяви Мюлер пред вестник Muenchner Merkur миналата седмица.

"Ако успеем да направим всичко това, имаме шанс да преживеем тази и следващата зима", каза той. "Ако не успеем, може да бъде трудно".

Според Мюлер газовите резерви на Германия се запълват бързо, но дори да се постигне целта на страната от 95%, ще се покрият по-малко от три месеца от нуждите за отопление, промишленост и електроенергия, ако Русия напълно спре доставките. Неговата агенция, енергийният регулатор на страната, известен като BNetzA, ще контролира разпределението на газ, ако бъде обявена извънредна ситуация.

Енергийни рискове за Европа: 
- По-високите цени на газа и електроенергията, които са свързани, ще задълбочат кризата с разходите за живот
- Социални и политически вълнения, ако потребителите изпитват затруднения да отопляват домовете си и да купуват стоки от първа необходимост
- Студове в Азия и Европа ще засилят глобалната конкуренция за ограничените товари втечнен природен газ
- Продължаващото засушаване може да затрудни доставката на въглища за електроцентралите, които са в процес на възстановяване, за да се намали използването на газ

В сряда коалицията на канцлера Олаф Шолц бе на двудневно заседание, в опит да спаси провалените усилия за прехвърляне на по-високите разходи върху потребителите. 

Спешната нужда да се подкрепи енергийният сектор, като същевременно се защитят уязвимите потребители, се засили, след като в понеделник Uniper SE - най-големият купувач на руски газ в Германия - поиска да разшири държавната си кредитна линия до 13 млрд. евро, за да избегне фалит.

Commerzbank AG предупреди за "тежка рецесия" в Германия, ако Русия напълно спре доставките на газ. Въпреки че страната е сред най-уязвимите, рисковете обхващат и Австрия и Италия, се казва в доклад на Fitch Ratings Inc. Някои други държави също получават руски газ чрез своите съседи и прекъсването може да наруши тази търговия.

Промишлените отрасли - от цинковата и алуминиевата промишленост до производството на торове - ограничават производството си поради високите цени на енергията. Това може да нанесе дълготрайни щети на европейската икономика, ако твърде много компании преустановят дейността си. 

"Ако цените се задържат на тези нива, ще станем свидетели на много по-голямо намаляване на търсенето, отколкото е необходимо", каза Джеймс Хъкстеп, ръководител на отдела за анализ на газта в региона на ЕМЕА в S&P Global Commodity Insights.

Russian Gas

Въпреки опасенията се очаква Русия да запази определено ниво на доставки за Европа - нейния основен пазар на газ и ключов източник на приходи.

Миналата седмица анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че постоянното спиране на "Северен поток" не е техният базов сценарий и очакват потоците да се възобновят на нивото отпреди поддръжката - 20% от капацитета. Според Ник ван Кутерен, старши търговец в холандската енергийна компания PZEM, това може да се окаже достатъчно, за да спаси зимата в Европа.

Ако зимата е нормална, "нещата би трябвало да са наред, като се имат предвид сегашните нива на запасите и намаленото търсене", каза той. "Но очевидно има рискове, в случай че настъпи ранно застудяване."

Засега прогнозите изглеждат обещаващи. Според Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози в началото на октомври се очаква температурите да бъдат над средните.

Германия също така работи усилено за разнообразяване на енергийния си микс. Страната рестартира въглищни електроцентрали и обмисля разширяване на останалите си ядрени мощности. Тя също така се стреми да свърже първите си плаващи терминали за втечнен природен газ тази зима. 

"Можем да се справим доста добре със заплахите, пред които сме изправени от страна на Русия, която използва газа като част от собствената си стратегия във войната срещу Украйна", заяви Шолц във вторник. "Ние сме подготвени. Това е добрата новина."