В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на газа се сринаха с близо 30% заради плановете на ЕС

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 30.08.2022 г.

17:00 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на природния газ се сринаха с почти 30% от миналия петък заради сигнали, че ЕС ще се намеси на пазара. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Европейският съюз иска да ограничи цените в краткосрочен план и след това да прекъсне връзката между разходите за газ и електроенергия в по-дългосрочен план. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Изявлението беше добро извинение за някои търговци да затворят позициите си и да вземат печалби.

Една от възможностите е да се ограничи цената на европейските газови борси. Търговците също са изправени пред огромни предизвикателства, тъй като милиарди евро са предоставени като обезпечение за сделки, което прави цените още по-нестабилни. Само като пример, компанията майка на Uniper Fortum заяви в понеделник, че нейните изисквания за обезпечение са се увеличили с 1 милиард евро през изминалата седмица до 5 милиарда – и това е само за северния енергиен пазар. Европейската енергийна борса също така каза, че търговците се нуждаят от повече държавна подкрепа, за да гарантират своите покупки и продажби.

Ще имаме повече яснота на 9 септември, когато Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, ще свика извънредна среща на енергийните министри.

Петролът се търгува по-ниско след вчерашния скок. Суровият петрол Brent вече се връща към над $100 за барел.

Видяхме най-голямото увеличение от повече от месец и това се дължи главно на опасенията за доставките.

През уикенда имаше сблъсъци в либийската столица Триполи и има опасения за прекъсване на доставките. Към момента потоците са стабилни - държавната петролна компания отчете добив от около 1,2 милиона барела на ден в понеделник.

Goldman Sachs публикува възходяща бележка за суровините, като каза, че суровият петрол има възможност да се повиши, особено на фона на недостига на други енергийни суровини, включително природен газ.

Освен това имаме възможност за намаляване на добива на ОПЕК+. ОПЕК+ се среща на 5 септември след предупреждение от страна на водещия член Саудитска Арабия, че е възможно споразумение за намаляване на производството.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.