Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Керемедчиев: Русия ще използва и енергийните доставки за намеса в изборите

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "Бизнес старт", 30.08.2022 г.

11:56 | 30 август 2022
Обновен: 12:14 | 30 август 2022
Автор: Даниел Николов

Търговски преговори с "Газпром" няма, защото компанията отдавна е политическо оръжие на Русия, тъй като решението за плащането на нейните доставки в рубли бе наложено от президента Владимир Путин. Когато преговорите са извадени от контекста на доставчик към потребител и се вкарат на политическо ниво, руската страна би могла да ни шантажира с много повече искания, отколкото в едни търговски разговори. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Разговори може да има на ниво, което в момента е задкулисно. Русия ще използва и енергийните доставки за намеса в предстоящите избори, защото определено би искала да види колкото може повече про-руски партии в следващия парламент... Възможно е да се стремят за създаване на "Газпром коалиция" - да влязат толкова партии, които да бъдат за продължаването и подписването на нов договор с "Газпром"... Тъй като политиката е водеща в тези преговори, е много възможно да се водят и дългосрочни намерения за промяна на външната политика на България."

В коментар за възможния арбитражен съд за спирането на газовите доставки, ще бъде от голямо значение за изхода на делото коя страна е била неизрядна по настоящия договор. Според него с искането за заплащане в рубли "Газпром" променя и нарушава договора, но няма конкретна информация дали България изпраща нулеви квоти след промяната, за да бъде изрядна. Ако те са били нулеви, и "Газпром" отговаря с нулеви, България е изрядната страна, смята той.

"България преговаря на ниво политици, а не на ниво експерти. Вчера президентът Радев и премиерът Донев преговаряха с търговски фирми от Гърция - това означава много силно политизиране на този процес, като политиката доминира в преговорите. Не е ясно с кого преговаря България от гледна точка на "Газпром" и на приключване на (настоящия) договор - едва ли е "Булгаргаз", по-вероятно тези разговори се водят на политическо ниво."

Според Керемедчиев разговори за газовите доставки от Русия към България най-вероятно се водят на ниво политици, което ще постави страната ни в трудна обяснителна ситуация пред ЕС. Информацията за тях не се прави публично достъпна, за да се предотврати общественото недоволство, добави той.

ЕС не се справя особено добре в настоящата криза, като оставя държавите да търсят предимно собствени решения, както се случи с мигрантската криза и при проблемите с наличните ваксини по време на пандемията, коментира Керемедчиев. Това създава паническо търсене на количества газ, което само увеличава хаоса на пазара и води до покачване на цените. Освен ако не покаже много ясна перспектива как да се стабилизира положението и да се постигне диверсификацията, Европейската комисия трудно ще овладее създалата се паника за предстоящата зима.

Според Керемедчиев ЕС трудно ще може да помогне на България да осигури нужните си количества газ. Принципното споразумение за удвояване на капацитета на втечнен природен газ за страната ни през терминала в Александруполис няма да са достатъчни, особено в контекста на сериозното изоставане на запълването на газохранилището в Чирен, което макар пълно над 50%, оставя България на последно място в ЕС. В такава ситуация трябва да се преговаря за газ с всички, дори и за завършване на договора с "Газпром", но не трябва да се забравя, че Русия нито е най-евтиният, нито най-надежният източник.

"Зимата играе в полза на Русия... Видимо е, че потреблението ще бъде високо, а цените ще скачат скокообразно. Русия ще използва това политически по всякакъв начин да натисне Европа, защото видимо войната в Украйна започва много тежко да буксува, даже да върви с негативен знак към Русия."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.