Азиатските търговци събират остатъчен LNG, за да го предложат в Европа

Обединяването на този газ в пълна доставка обикновено би било загуба на време и пари, но възобновената практика илюстрира степента на глобалната енергийна криза

10:14 | 31 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продавачите на втечнен природен газ в Азия предприемат рядката стъпка да опаковат остатъчното гориво в пълни пратки, за да помогнат за посрещане на нарастващото търсене в енергийно гладна Европа, пише Ан Ко за Bloomberg.

Комбинираните доставки смесват количества LNG, които са останали след частични доставки от центрове като Австралия и Оман до клиенти в Североизточна Азия. Излишният LNG се прехвърля в един единствен кораб в океана, за да се образува нов хибриден товар, който след това може да бъде продаден на Европа или друг купувач в Азия, според данни на Bloomberg.

Трансфери от кораб на кораб бяха идентифицирани във водите край бреговете на Малайзия през юли, първите примери за практиката от девет месеца, според фирмата за енергийно разузнаване Vortexa Ltd. Практиката рядко се извършва на пазара на LNG, за разлика от петролният сектор, където смесването на различни видове суров петрол е доста обичайно.

Обединяването на този газ в пълна доставка обикновено би било загуба на време и пари, но възобновената практика илюстрира степента на глобалната енергийна криза. Енергийната криза в Европа доведе до скок в търсенето на втечнен природен газ и до рекордни цени на газа, което го направи доходоносен вариант.

Тъй като цените в Европа достигат около 100 долара за милион британски топлинни единици, докато срочните доставки се продават на 20 долара или по-ниски, енергийните компании са усетили възможност, казаха търговци.

„Очаква се трансферите на LNG от кораб към кораб в Югоизточна Азия да останат активни, тъй като играчите захранват структурния енергиен недостиг в Европа“, каза Феликс Буут, ръководител на LNG във Vortexa.

На сегашния затегнат пазар продавачите доставят възможно най-малко обеми по срочни споразумения според комунални услуги, търговци и анализатори. Договорите обикновено позволяват на продавачите да доставят обем газ, който може да бъде с 5% по-малък от действителното количество, клауза, известна като минимални нива на толерантност, казаха те.

Това позволява на големи компании да съберат наличните остатъчни количества от цялото си портфолио и да го изпратят като един товар, каза Буут.

Движения на кораби

Танкерът за LNG Attalos пристигна в Европа миналата седмица, превозвайки два частични товара австралийски газ и част от катарски газ, показват данните на Vortexa. Преди да се срещнат с Attalos в Малайзия миналия месец, три кораба - Patris, Seapeak Glasgow и Kinisis - отплаваха до Североизточна Азия, за да разтоварят част от пратките си. Patris беше посетил съоръжението North West Shelf в Австралия, където BP Plc има капацитет.

Говорител на BP отказа да коментира конкретни товари, сделки или плавателни съдове като част от политиката на компанията.

Междувременно корабът Flex Resolute този месец разтовари частичен товар от газ с произход от Оман в Дахей, Индия, преди да прехвърли останалата част от LNG чрез кораб на кораб към танкера British Partner край Малайзия, показват данни на Bloomberg. British Partner също получи катарски газ от Flex Aurora, който отплава от Рас лафан за Япония през юли, преди да се отбие към Малайзия.

В момента корабът е в Южнокитайско море.

Стратегията заплашва да остави по-малко природен газ за азиатските енергийни компании, които се конкурират яростно с Европа за натрупване на запаси преди зимата. Референтните цени на Япония и Корея скочиха до петмесечен връх на фона на несигурността относно перспективите за европейското предлагане, докато конфликтът Русия-Украйна продължава.