ЕС планира спешни стъпки, структурни корекции на пазара на енергия

Чешкото председателство ще се стреми да посредничи за решение преди срещата на енергийните министри в Брюксел на 9 септември

09:01 | 30 август 2022
Обновен: 10:05 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се готви да се намеси на своя енергиен пазар в краткосрочен план, за да смекчи растящите разходи за електроенергия и евентуално да прекъсне връзката между цените на газа и електроенергията, пише Bloomberg.

„Трябва да разработим инструмент, който гарантира, че цената на газа вече не доминира над цената на електричеството“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник вечерта по време на среща в Берлин с министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек. „Сега виждаме тези прекомерно високи цени на газа, които трябва да разделим.“

Тя също каза, че блокът трябва да предприеме спешни стъпки за справяне с рязко покачващите се цени, които се движат от нервност на пазара и спекулации. „Ще трябва да разработим инструмент, което ще се случи в следващите дни и седмици."

Безпрецедентният скок в цените на електроенергията, които нараснаха почти 10 пъти през последната година, подхранва инфлацията и драстично увеличи икономическата тежест върху бизнеса и домакинствата, които се възстановяват от пандемията.

Все повече и повече държави-членки призовават за таван на цените и Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, ще свика извънредна среща на енергийните министри на 9 септември.

Точният състав на плана за намеса на ЕС все още се разработва и дипломати от ЕС казаха, че комисията може да предложи подробен план още тази седмица.

„Тъй като Европа се намира насред извънредни обстоятелства, извънредните интервенции наистина имат смисъл“, каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. „Съществуват обаче редица компромиси и основното предизвикателство за европейските политици ще бъде да не прекалят с мерките."

Проект на вътрешен документ на ЕС, видян от Bloomberg News по-рано тази година, показа, че Комисията е обмисляла вариант за ограничаване на цените на газа, за да избегне „непоносимо високи“ разходи, ако Русия значително ограничи или прекъсне потока. Въвеждането на максимална регулирана цена при спешни случаи ще бъде ограничено до нейната продължителност и пазарната цена трябва да се използва възможно най-дълго.

Една от възможностите би била да се постави таван на цената на европейските газови борси, но документът показа, че такъв механизъм може като цяло да бъде въведен по различни начини на различни нива от веригата на стойността на газа.

Нестабилни пазари

Тъй като Русия ограничава доставките на газ и прекъсванията на електроцентралите допълнително ограничават предлагането, расте натискът върху лидерите на ЕС да действат бързо или да рискуват социални вълнения и политически катаклизми.

„Стръмно растящите цени на електроенергията сега разкриват, по различни причини, ограниченията на настоящия ни дизайн на пазара на електроенергия“, каза фон дер Лайен по-рано в понеделник на стратегическата среща на върха в Блед в Словения. „Разработен е при напълно различни обстоятелства и с напълно различни цели“, добави тя.

В краткосрочен план Хабек предложи да се обмисли краткосрочен данък върху прекомерните печалби на енергийните компании като част от прехода. „Компаниите пак ще печелят тези пари, но след това те ще бъдат взети от тях и ще бъдат използвани за запазване на социалното сближаване, а също и за финансиране на всяка помощ за компаниите, стига да сме разработили и внедрили новия пазарен дизайн“, той каза.

Европейските цени на природния газ в понеделник паднаха най-много от март, след като Германия заяви, че нейните газови запаси се пълнят по-бързо от планираното. Бенчмарк на фючърсите за месец напред в Амстердам паднаха с цели 21%, частично обръщайки скока от миналата седмица от почти 40%.

Скоковете на цените и недостигът на руски доставки също оказват безпрецедентен натиск върху някои енергийни компании. Германската комунална компания Uniper SE е поискала допълнителни 4 милиарда евро (4 милиарда долара) от германския държавен кредитор KfW, след като е използвала изцяло съществуващата си кредитна линия от 9 милиарда евро, съобщи компанията в понеделник. Това допълнително финансиране е около двойно повече от текущата пазарна стойност на Uniper.

Европейската енергийна борса AG също каза, че търговците се нуждаят от повече държавна подкрепа, за да гарантират своите покупки и продажби, особено предвид необичайно нестабилните пазари. Цените на електроенергията за следващата година скочиха над 1000 евро за мегаватчас по-рано в понеделник, преди да паднат с повече от 20% на EEX, най-големият европейски пазар за договори за електроенергия.

Търсене на консенсус

На фронта на ЕС чешкият премиер Петр Фиала търси подкрепа за своя план за ограничаване на цените и го обсъди с германския канцлер Олаф Шолц на двустранни разговори в Прага в понеделник.

Шолц каза пред репортери на съвместна пресконференция, че е благодарен за чешкото предложение за таван на цените и изрази увереност, че ЕС ще постигне бързо споразумение.

„Ще разгледаме много внимателно какви инструменти имаме, които можем да използваме, за да намалим цените на електроенергията“, каза Шолц. „Това не е нещо, което може да се случи на случаен принцип, трябва да работи в технически смисъл, но очевидно това, което се определя сега като пазарна цена, не е реално отражение на търсенето и предлагането.“

Чешкото председателство ще се стреми да посредничи за решение преди срещата на енергийните министри в Брюксел на 9 септември, каза Фиала.

„Като цяло мога да кажа, че например отделянето на цените на електроенергията от цената на газа е един от пътищата, които можем да разгледаме“, каза той пред репортери.

Чешките власти предлагат да се сложат тавани на цените на природния газ, използван за производство на електроенергия, каза министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела по-рано в понеделник.

„Можем да отворим въпроса за квотите за емисии, както направиха някои други държави-членки в миналото, които също представляват голяма част от общата цена“, каза Сикела.

„Може да отворим въпроса за цялостното регулиране на пазара, пълното отделяне на цените“, добави той, като същевременно предупреди, че блокът не може да се меси твърде много в пазара или спекулациите с горива.

Държавите-членки на ЕС вече са отделили около 280 милиарда евро за мерки като намаляване на данъците и субсидии, за да облекчат болката от растящите цени на енергията за бизнеса и потребителите, но помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на кризата.

Правителствата също започнаха да ограничават потреблението на енергия, като забраниха външното осветление за сгради в Германия и понижиха температурите на отоплението в помещенията, за да изпълнят доброволната цел на ЕС за намаляване на търсенето на газ с 15%.

Белгийският премиер Александър де Кроо каза в понеделник, че е време ЕС да действа.

„Наистина смятам, че трябва да се намесим, защото цената на несигурността става невъзможна“, каза Де Кроо на енергийна конференция в Ставангер, Норвегия. „Смятам, че трябва да се намесим и от моята страна ние се застъпваме за ограничаване на цените на газовия пазар и пазара на цените на едро от дълго време. Това е краткосрочно решение, временна намеса.“

Във Франция президентът Еманюел Макрон повтори призива си за реформа на пазара на електроенергия в ЕС преди среща с полския премиер Матеуш Моравецки в понеделник. Той се стреми към пазар, „защитен от елементи на спекулации“ и с нови формули за ценообразуване.