Цената на електроенергията на два ключови пазара в Европа скочи с повече от 25%

Графика на деня, 27.08.2022 г.

10:27 | 27 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Цената на електроенергията на двата ключови пазара в Европа скочи с повече от 25% в петък, хаотичен скок, който ще накара лидерите на континента да проведат спешна среща, за да обсъдят кризата, пишат Уилям Матис и Тод Гилеспи за Bloomberg.

Електричеството за следващата година в Германия и Франция - и двете обхванати от собствените си тежки кризи - поставят рекорди почти всеки ден. Това е така, защото Русия ограничава доставките на природен газ, а също и, в случая с Франция, продължаващия спад в ядреното производство.

Европейският съюз ще свика спешна среща на енергийните министри, за да обсъдят решения за целия блок. Ръстът подхранва инфлацията и застрашава финансите на домакинствата и бизнеса в целия континент.

Цените са на ниво, което никой не може да си позволи поради „пазарен провал“, каза чешкият премиер Петр Фиала в петък следобед, добавяйки, че общоевропейското решение не изисква ограничение на цената. Страната му в момента е ротационен председател на ЕС.

В цяла Европа правителствата започнаха да предприемат драстичната стъпка за ограничаване на потреблението на енергия. В Обединеното кралство сметките на домакинствата се очаква да скочат през октомври след премахването на тавана на разходите. Покачващите се цени изглежда ще принудят милиони хора да ограничат потреблението.

„Френският пазар ще бъде изключително затегнат тази зима, особено ако имаме слаб вятър“, каза Катрин Портър, енергиен консултант в Watt-Logic. „Всеки в Европа може да се опитва да внася енергия едновременно и това може да създаде огромни предизвикателства и да разпредели промишленото използване.“

Френският договор за година напред се повиши с цели 25% до 1130 евро за мегаватчас на European Energy Exchange AG в петък. Германският еквивалент също се повиши до рекорд с цели 33% до 995 евро за мегаватчас, ръст от около 70% тази седмица. От гледна точка на петролния пазар това е еквивалентът на над 1600 долара за барел.

Скокът идва, след като фючърсите на европейския природен газ се покачиха за шеста поредна седмица.

Цените също се повишиха след съобщението от електрическата компания Electricite de France SA, че редица нейни ядрени централи ще се върнат онлайн по-късно от очакваното. Тези блокове ще бъдат ключов източник на енергия тази зима, особено докато природният газ остава оскъден.

Франция традиционно е един от най-големите нетни износители на електроенергия в Европа, но с годишната ядрена продукция, която се насочва към най-лошата година от повече от три десетилетия, това състояние вече е нещо от миналото. Наличността в реакторите на EDF е само 42% към петък, според данни от мрежовия оператор RTE.

Неуспехът да се овладее кризата рискува да стимулира социални вълнения и политически катаклизми, ако кризата в доставките доведе до спиране на тока и студени домове тази зима. Европейските политици вече са заделили около 280 милиарда евро, за да облекчат болката от растящите енергийни цени за бизнеса и потребителите, но помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на кризата.

Високите цени на електроенергията могат да принудят индустриите да затворят съоръжения или да намалят мащаба си – а някои може никога да не заработят отново. Производителите на торове работят далеч под капацитета си на целия континент, застрашавайки храната и земеделието.

„Компаниите спират производството, тъй като се борят да се справят с растящите разходи“, каза Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF в Лондон.

„Инфлационният натиск върху крайните потребители ще продължи да нараства, тъй като все повече хора, работещи в индустриалния сектор, започват да бъдат съкращавани.“