Помощта за сметките за енергия всъщност може да влоши кризата с разходите за живот

Тъй като Европа вече върви към рецесия, неуспехът да се овладее енергийната криза заплашва да стимулира социални вълнения и политически катаклизми

11:11 | 25 август 2022
Обновен: 12:55 | 25 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските политици вече са заделили около 280 милиарда евро, за да облекчат болката от растящите цени на енергията за бизнеса и потребителите, но има риск помощта да бъде по-малка от мащаба на кризата.

Тъй като Русия свива доставките на газ и прекъсванията на електроцентралите допълнително намаляват доставките, цените на едро на енергията скочиха до повече от десет пъти над средната сезонна стойност през последните пет години. Напрежението се засили, докато Москва се готви да затвори ключовия тръбопровод "Северен поток" следващата сряда за поддръжка, съживявайки опасенията за дългосрочно спиране, което би застрашило усилията за осигуряване на достатъчни резерви за зимата.

Правителствата на целия континент съсредоточиха усилията си главно върху намаляване на сметките за енергия - подход, който може не само да бъде превъзмогнат от скока на цените, но рискува да влоши кризата. Програми като намаляване на данъка върху газа в Германия и субсидия за отопление в Полша без ограничения за нивата на доходите или енергийната ефективност е по-вероятно да подкрепят търсенето, вместо да го ограничават.

„Това е гасене на пожар с бензин“, каза Йоана Маковяк-Пандера, президент на базирания във Варшава мозъчен тръст Forum Energii. „Все още не сме достигнали дъното на кризата.“

Министрите на енергетиката на Европейския съюз може да проведат извънредна среща, за да обсъдят скока на пазарите на електроенергия. Чешката република, която държи ротационното председателство на блока, обмисля свикване на събиране, за да обсъди идеята за ограничаване на цените на електроенергията, съобщи CTK, цитирайки министъра на промишлеността Йозеф Сикела.

Политическият отговор досега рискува да прахоса финансовите ресурси на региона и да засили скока на инфлацията, докато икономиките се задъхват. Това може да окаже натиск върху данъкоплатците да платят сметката за повече подкрепа в бъдеще, като се очаква цените да останат високи поне през следващата година.

Само в Обединеното кралство покриването на допълнителни разходи за енергия ще струва на правителството около 110 милиарда паунда до 2023 г., според проучване на Institute for Government.

Вместо да раздават пари, властите трябва да съсредоточат подкрепата само върху най-уязвимите граждани и да насърчават инвестициите в мерки за ефективност за бизнеса и по-богатите потребители, според Питър Вис, бивш високопоставен служител на ЕС.

Докато политики като плана на Гърция за покриване на 94% от увеличението на сметките за електроенергия през септември лесно биват "продавани" на избирателите, намаляването на потреблението изисква непопулярни решения. Но може да няма много алтернативи.

„Икономията на енергия трябва да бъде приоритет“, каза Вис, който в момента е старши съветник в консултантската компания Rud Pedersen Public Affairs в Брюксел. „Скокът на цените на енергията ще причини истинска болка и правителствата все още са далеч от предоставянето на адекватен отговор.“

Испанските законодатели ще обсъдят една от редките правни инициативи в Европа за ограничаване на потреблението в четвъртък. Правилата предвиждат, че на повечето фирми няма да бъде разрешено да охлаждат помещенията си под 27 градуса по Целзий през лятото или да ги затоплят над 19 градуса по Целзий през зимата.

Политиката беше въведена с указ на премиера Педро Санчес миналия месец, но изисква одобрение от парламента, за да стане закон. Основната опозиционна партия планира да се противопостави на законопроекта, който включва ограничения върху външното осветление, като го нарече несериозен и риск за туризма и обществената безопасност. Въпреки че нямат гласовете, за да блокират мярката, тя повишава залозите за управляващата коалиция.

Вместо законодателни съкращения на потреблението, европейските лидери основно призовават за солидарност и препоръчват доброволни действия като намаляване на термостатите и вземане на по-студени и по-кратки душове.

„Нашата свобода, системата на свобода, в която сме свикнали да живеем, има цена“, каза френският президент Еманюел Макрон в началото на заседанието на кабинета в сряда. „Понякога, когато трябва да го защитим, това може да наложи да правим жертви.“

Докато френското правителство бързо задели десетки милиарди евро, за да защити домакинствата и бизнеса, то едва наскоро започна разговори с местните власти и търговски групи за план, насочен към ограничаване на търсенето с 10% за две години.

Отговорът на енергийната криза е показателен за нестабилния политически пейзаж в региона, като много лидери нямат подкрепа за трудни решения. Макрон загуби мнозинството си в Националното събрание, партията на канцлера Олаф Шолц се спусна на трето място в анкетите на избирателите в Германия, Италия очаква предсрочни избори, след като коалиционните партньори свалиха премиера Марио Драги, а британските консерватори избират наследник на Борис Джонсън.

Тъй като регионът вече върви към рецесия, неуспехът да се овладее енергийната криза заплашва да стимулира социални вълнения и политически катаклизми, ако кризата в доставките предизвика прекъсвания на тока и студени домове тази зима. Това може също така да подкопае обществената подкрепа за действия за наказване на Кремъл за войната в Украйна.

В Полша, където правителството е твърд поддръжник на усилията на Киев да отблъсне руските войски, 34% от избирателите обвиняват сегашното правителство за нарастващите разходи, според проучване на United Surveys от миналия месец.

Преди изборите в Швеция следващия месец загрижеността относно цените на електроенергията се издигна до върха на политическия дневен ред, като партиите се опитват да надхвърлят една друга с мерки за облекчаване на нарастващите разходи.

Една неуспешна програма за субсидиране ще се превърне в проблем на предстоящите гласувания в Дания. Правителството на премиера Мете Фредериксен беше принудено да разследва защо някои хора са получили безвъзмездна помощ от 6000 крони, без да отговарят на условията, докато отговарящите на условията граждани са останали с празни ръце.

В Италия ръководителите на двете най-големи партии спориха за налагането на контрол върху цените на енергията в първия си публичен дебат преди изборите на 25 септември. Джорджия Мелони, водещият претендент за министър-председател, подкрепи предложението за общоевропейско ограничение на цените на газа.

За региона е почти невъзможно да замени в краткосрочен план Русия – исторически най-големият доставчик на газ за ЕС, покриващ около 40% от търсенето. Товарите с втечнен природен газ помогнаха за запълването на резервите, но конкуренцията ще се засили.

Руски оператор на втечнен природен газ прекрати доставка до поне един азиатски клиент поради проблеми с плащането, както и забавяне на подписването на преразгледани договори, според търговци, запознати с въпроса. Всяко прекъсване на доставките на природен газ рискува да изостри кризата в доставките и да предизвика войни за наддаване между европейски и азиатски страни.

Трудностите при облекчаването на ограниченията на доставките бяха очевидни в Австрия, където плановете за съживяване на затворена въглищна централа бяха хвърлени в хаос. Опозиционните партии отхвърлиха мярката, докато правителството не гарантира, че допълнителните разходи за преместването няма да бъдат поети от данъкоплатците.

Освен усилията на Испания, Германия също започва да се занимава с проблемите на търсенето. В сряда кабинетът на Шолц одобри мерки, предназначени да намалят потреблението на газ с една пета тази есен и зима. Ходовете включват забрана за отопление на частни басейни, премахване на отоплението на някои зони в обществени сгради и намаляване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий.

„Това, което преживяваме в момента, е перфектна буря“ от припокриващи се кризи, каза Шолц по време на пътуване до Канада тази седмица, където лобира за инфраструктура за износ на LNG за Германия. „Всички знаете за какво говоря: агресивната война на Русия срещу Украйна, последвалата енергийна криза, глобален недостиг на храна, инфлация.“