Авариен план за януари предвижда дори спиране на тока във Великобритания

Страната ще се сблъска със силна международна конкуренция за товари с втечнен природен газ

10:14 | 11 август 2022
Обновен: 10:55 | 11 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Обединеното кралство планира в някои дни през зимата - когато студеното време може да се съчетае с недостиг на газ, организирани прекъсвания на електрозахранването в промишлеността и дори в домакинствата, информира Bloomberg.

Според източници, запознати с правителствените планове, при последния "разумен най-лош сценарий" Великобритания може да се сблъска с недостиг на електроенергия, възлизащ на около една шеста от пиковото потребление, дори след като бъдат пуснати в действие аварийните въглищни централи. При тази прогноза температурите, които са по-ниски от средните, както и намаленият внос на електроенергия от Норвегия и Франция, биха могли да доведат до четири дни през януари, когато на Обединеното кралство може да се наложи да задейства извънредни мерки за пестене на газ. 

Сценарият е "нещо, което не очакваме да се случи", заяви правителственият Департамент за бизнес, енергетика и индустриална стратегия. "Домакинствата, предприятията и промишлеността могат да бъдат сигурни, че ще получат необходимите им електроенергия и газ."

Макар че Обединеното кралство не предвижда такъв недостиг при базовия си сценарий, анализът разкрива трудната зима, която потенциално очаква Лиз Тръс или Риши Сунак, когато някой от тях наследи Борис Джонсън на поста министър-председател следващия месец. Ако те се реализират, прекъсванията на електрозахранването ще се случат дори в момент, когато британците са изправени пред средни годишни сметки за енергия, които вероятно ще нараснат над 4200 паунда (5086 долара) през януари от малко под 2000 паунда в момента, което ще подхрани и без това бързо растящата инфлация.

Ако зимата е особено студена, Великобритания може да се наложи да разчита все повече на доставки на газ по тръбопроводи от континентална Европа, където доставките вече са недостатъчни, защото Москва ограничава предлагането. Това представлява дилема за Обединеното кралство, което разполага с много малък вътрешен капацитет за съхранение. Страната доставя рекордни количества газ на континента и ще иска да си върне услугата, когато температурите паднат.

Планираните ограничения станаха причина паундът да достигне най-слабото си ниво спрямо еврото от две седмици насам. Той изтри по-ранните си печалби спрямо щатския долар и се търгуваше около 1,2080 USD.

Обединеното кралство не е зависимо от руския внос на енергия, има собствени запаси от газ в Северно море и "стабилен внос от надеждни партньори". Освен това Обединеното кралство притежава втората по големина пристанищна инфраструктура за втечнен природен газ в Европа.

Основният резервен вариант за Обединеното кралство беше да възстанови най-голямото британско хранилище за природен газ - Раф. Собственикът Centrica Plc твърди, че първоначалното му връщане в експлоатация тази зима ще се равнява на 10 товара втечнен природен газ, което не е достатъчно, за да се постигне значителна промяна. Освен това страната ще се сблъска със силна международна конкуренция за товари с втечнен природен газ.

Според първия етап от аварийния план на Обединеното кралство мрежовият оператор ще насочва потоците от газ в системата, като временно отменя търговските споразумения. Вторият етап включва спиране на доставките за газовите електроцентрали, което води до планирани прекъсвания на електрозахранването за промишлеността и битовите потребители.

Животът на Великобритания може да стане още по-труден, ако бъде спряно подаването на електроенергия по огромни кабели, свързващи Франция, Норвегия, Белгия и Нидерландия. В понеделник Норвегия заяви, че търси начини да ограничи износа на електроенергия през зимата, за да предотврати недостига на електроенергия в страната.

Цените на електроенергията в Обединеното кралство са по-високи от тези в Норвегия и страната разчита на внос, така че евентуални ограничения ще повишат допълнително разходите и може да принудят National Grid да използва стратегическия си резерв от въглища, смятат от Aurora Energy Research.

Обещания на Тръс и Сунак

Съществува и надвиснала заплаха от проблемите в ядрения парк на Electricite de France SA, заяви National Grid. Обикновено износител на електроенергия, по-малко от половината от реакторите на Франция работят в момента, тъй като поддръжката и ремонтите отнемат повече време от очакваното.

National Grid предупреди, че тази зима цените ще се повишат още повече и ще натоварят сметките на потребителите. Нараства натискът върху правителството да направи повече от отстъпката от 400 лири за тарифите за домакинствата, която вече беше обявена по-рано тази година от Сунак, когато той беше канцлер на хазната.

Говорителят на Джонсън заяви тази седмица, че всякаква допълнителна помощ за обикновените британци ще бъде решена от неговия наследник. Във вторник министър-председателят заяви пред гостите на прием на Даунинг стрийт, че е "абсолютно сигурен", че който и да го наследи, ще иска да обяви допълнителна помощ за домакинствата и че Великобритания разполага с "фискалната мощ" да го направи, според информация от неговия офис.

Тръс, която е лидер в надпреварата за лидерския пост, обеща незабавно намаляване на данъците и премахване на екологичната такса от сметките за енергия, което ще спести на домакинствата 153 лири годишно. Сунак заяви, че ще надгради съществуващия правителствен пакет, след като стане известен размерът на новия ценови таван върху сметките за енергия.

Това трябва да бъде обявено от регулаторния орган Ofgem в края на август и да влезе в сила през октомври. След това регулаторът ще коригира горната граница на тримесечие, а не на полугодие, което означава, че сметките вероятно ще се повишат отново през януари.

Ако стане министър-председател, Сунак каза, че ще насочи допълнителна подкрепа към най-бедните домакинства. Тръс отказа да се ангажира с въпроса дали ще предложи нови помощи.