Франция ограничава производството на ядрена енергия заради горещото време

Най-големият производител на атомна енергия в Европа, който обикновено е нетен износител на енергия през по-голямата част от годината, сега внася

19:30 | 3 август 2022
Обновен: 20:13 | 3 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Френската енергийна компания Electricite de France SA заяви, че вероятно ще удължи оганичаването на ядреното си производство, тъй като горещото време повишава температурите на реките и създава проблеми с охлаждането на централите, информира Bloomberg.

Най-големият производител на атомна енергия в Европа, който обикновено е нетен износител на енергия през по-голямата част от годината, сега внася. Проблемите с ядрената енергия са проблем не само за Франция, но и за страни като съседна Германия, на която може да се наложи да гори повече газ, за да поддържа осветлението, вместо да запазва горивото в хранилищата за зимата.

Френската енергийна компания заяви късно във вторник, че електроцентралите на реките Рона и Гарона вероятно ще произвеждат по-малко електроенергия през следващите дни, но ще има минимално ниво на производство, за да се поддържа стабилността на мрежата. Топлинната вълна повишава температурата на реките, което ограничава възможностите на предприятието да охлажда централите.

Съкращенията в производството заплашват да доведат до по-нататъшно повишаване на цените на електроенергията, които вече са близо до рекордни нива във Франция и Германия. Европа страда от най-тежкия си енергиен проблем от десетилетия насам, тъй като съкращенията в дотавките на газа, направени от Русия в отговор на санкциите, водят до рязко повишаване на цените. Екстремните горещини доведоха до най-сухия юли във Франция, което подчертава въздействието на затоплянето на климата върху жизненоважната инфраструктура.

Френските реки са част от по-широк проблем в Европа, която е засегната от седмици на сухо и горещо време.

В Германия река Рейн е на ръба да бъде затворена за търговския трафик на ключов пункт, тъй като е станала твърде плитка за преминаване на баржи. Това спъва притока на въглища, които са все по-необходими за производството на електроенергия, след като Русия намали притока на газ по газопровода "Северен поток".

Корабоплаването по Дунав също е затруднено.

Температурите в Париж достигнаха 36 градуса по Целзий в сряда, а "силната жега" ще се задържи във Франция и Германия през следващите пет дни, според прогнозата на Maxar Technologies Inc. Нивата ще останат много над средните за следващите две седмици, според модела на Bloomberg, както е показано по-долу:

Съгласно френските правила, енергийната компания трябва да намали или спре производството на ядрена енергия, когато температурата на реките достигне определени прагове, за да гарантира, че водата, използвана за охлаждане на централите, няма да навреди на околната среда, когато се върне обратно във водните пътища.

Ограниченията вече бяха въведени в различни периоди през лятото. Последните предупреждения включват ограничения в централата в Сейнт Албан от събота, според подадената информация. Съоръжението ще работи с минимална мощност от 700 мегавата, при общ капацитет от около 2600 мегавата. Намаления са вероятни и в централата в Трикастин, където два блока ще поддържат най-малко 400 мегавата.

Изпадналата в затруднение енергийна компания е изчислила, че производството през тази година ще бъде най-ниското от повече от три десетилетия, тъй като множество централи са спрени за поддръжка и проверки. Проблемите на компанията принуждават страната, която традиционно е износител, да разчита на внос от съседни държави, включително от Обединеното кралство, което е изправено пред собствена енергийна криза.

В сряда пазарът получи известно облекчение, тъй като ядреният капацитет на Франция нарасна до 49% от 44% в понеделник, след като два реактора бяха рестартирани.

Германската електроенергия за година напред леко се понижи от вчерашния рекорден връх от 405 евро до 398 евро за мегаватчас на Европейската енергийна борса. Еквивалентният френски договор все още не се е търгувал.