Най-големият химически завод в Румъния не издържа на високите енергийни разходи

Chimcomplex спря част от производството си заради срив в рентабилността

16:00 | 18 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Компанията Chimcomplex, която управлява най-големия химически завод в Румъния и е контролирана от местния инвеститор Щефан Вуза, информира инвеститорите за временно спиране на производствената дейност на индустриалната си платформа в Борзещ в източната част на страната, поради повишаването на цените на електроенергията и природния газ, се посочва в съобщение на Букурещката фондова борса.  

Спирането на производствената  дейност е за период от 14 дни, считано от днес, 18 август 2022 г.

Според съобщението, индивидуалните трудови договори на служителите, засегнати от временното преустановяване на дейността, ще бъдат прекратени през този период и те ще получат обезщетение в размер на 75 % от основната си заплата в съответствие с приложимите законови разпоредби и колективния трудов договор.

Chimcomplex съобщи, че печалбата му в подразделениео в Борзещ е спаднала рязко през първата половина на тази година и очаква негативната тенденция да продължи до края на годината. Нетната печалба на компанията се е свила с 42% на годишна база до 166 млн. леи (33,6 млн. евро) през първото полугодие, докато оборотът ѝ се е увеличил със 7% до 1,2 млрд. леи (243 млн. евро). Разходите нараснаха с 37% до близо 1,2 млрд. леи, което оказа натиск върху нетния резултат.

Продажбите на чуждестранния пазар, предимно на пазарите в Европейския съюз, съставляват около 90,79% от общите продажби през първото полугодие.

Твърде високи разходи

Оперативните разходи се увеличиха през 2022 г. поради покупните цени на суровините и комуналните услуги, които бяха с тенденция на нарастване между януари и юни 2022 г. Техният темп на увеличение е по-висок от увеличението на продажната цена на готовите продукти на Chimcomplex, твърди компанията.

По този начин рентабилността на компанията намалява през първите 6 месеца на 2022 г., като нетната печалба намалява с 42% в сравнение със същия период на 2021 г.

"Стратегията ни дава добри резултати и показва оперативна ефективност. Въпреки това финансовите резултати са по-ниски в сравнение със същия период на 2021 г. поради тревожното увеличение на цените на електроенергията и природния газ. От съществено значение е сега да си осигурим същата икономическа среда като нашите основни европейски и световни конкуренти, които се възползват от много по-добри цени на основните ресурси. По този начин техните продукти са по-евтини и те навлизат на пазара на Румъния и околните страни".

Търговският дефицит се увеличава

Това води до още по-голям дефицит в търговския баланс на Румъния. В този контекст тенденцията към намаляване на финансовите ни резултати ще продължи и през втората половина на 2022 г. Подобно на други компании в бранша, ние се нуждаем от държавна намеса, за да смекчим по-високите цени на газа и електроенергията, преди да обмислим реорганизация на производството и оптимизиране на организационната структура", заявиха представители на компанията.

"2022 г. продължава да бъде огромно предизвикателство за нас, оставаме под ценови натиск и ще адаптираме производството си в зависимост от макроикономическия и геополитическия контекст. Нестабилността на енергийния пазар е основен проблем за нас и затова използваме финансовата сила, която все още имаме, за да инвестираме в енергийна независимост. Имаме три инвестиционни проекта в процес на изпълнение: високоефективна когенерационна централа с мощност 49 MW, високоефективна тригенерационна централа с мощност 8 MW и мониторинг на потреблението на енергия", продължават представителите на компанията, пише румънското издание Economedia.

Акциите на Chimcomplex са се понижили с 21% през 2022 г., но все още имат ръст от над 110% през последните 12 месеца, според данни на Букурещката фондова борса. Пазарната стойност на компанията е 6 млрд. леи (1,21 млрд. евро).