В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Сметките за ток на британските домакинства ще нараснат с около 80% през октомври

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, 19.08.2022

15:00 | 19 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Сметките за електроенергия на домакинствата във Великобритания ще нараснат с около 80% през октомври, когато регулаторът ще вдигне ограниченията за цените. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Британското лято на недоволството продължава. Членове на железопътния профсъюз от релсовия транспорт в Лондон и някои автобусни шофьори от профсъюзите днес стачкуват. В Испания, пилотите на Easyjet няма да работят три дни.

Европейските акции приключват седмицата с понижение, докато пазарите се тревожат за размера на бъдещите повишения на лихвите на фона на растящата инфлация.

Euro Stoxx 600 се понижава с 0.9%.

Най-голям е спада при пътуванията и туризма, докато търговците на дребно бяха подкрепени от данните за продажбите във Великобритания.

Отличниците са в енергетиката и здравеопазването. FSTE 100 е без промяна след първоначалното покачване. В Германия DAX и фрeнският CAC се понижават.

Основният европейски индекс запазва повишението си от 10% спрямо началото на юли след като намаляха опасенията от агресивно затягане на паричната политика.

Поглед към Уолстрийт

Фючърсите от американските индекси се понижават заедно с облигациите след като редица членове на Фед потвърдиха плановете за продължаване на повишенията при лихвите.

Септемврийските договори от S&P 500 изгубиха 0.7% след вчерашните печалби, които изведоха индекса на пътя на най-продължителния период на седмични печалби от ноември насам.

Технологичните акции останаха слабото звено като фючърсите от  Nasdaq 100 днес изгубиха 1 процент.

Доларовият индекс на Bloomberg записва поскъпване от 1.8% за седмицата след повишаване през пет от последните 6 дни.

Петролът и златото поевтиняват. Суровият Brent изгуби над 1% до 95 долара за барел.

По-късно днес изтичат опции за 2 трилиона долара и това може да предизвика волатилност на глобалните пазари.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.