Износът на руски петрол достига нов връх, а Кремъл твърди, че е съкратил добива

Цената на петрола се покачва заради фокуса върху по-слабия долар и спирането на доставките

09:30 | 11 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията на добива на петрол в страната почти са достигнали целевото ниво през април, според хора, запознати с цифрите.

Кремъл обеща да намали производството на суров петрол с 500 000 барела на ден през март и да запази нивото до декември в отговор на западните ограничения, които включват таван на цените, наложен от Групата на седемте индустриализирани нации. И все пак досега потоците суров петрол от пристанищата показват малко доказателства за намаляване на добива.

Данните на Министерството на енергетиката показват, че страната е изпомпвала средно дневно 1,319 милиона тона суров петрол през април, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като цифрите не са публични. Това е еквивалентно на 9,67 милиона барела на ден, въз основа на обменен курс от 7,33 барела на тон. Това поставя производството на 443 000 барела на ден по-ниско от февруари, което е базовата линия за съкращенията, според изчисления на Bloomberg.

Русия засекрети статистиката си за петрола миналата година поради техния „чувствителен“ характер на фона на санкции срещу нейната икономика, което затруднява оценката на изпълнението на нейните ангажименти за производство извън уверенията на енергийните служители. Наблюдателите на петролния пазар следят отблизо износа на суров петрол по море и доставките на страната за местните рафинерии, за да разберат дали нацията изпълнява обещанията си.

„Можем да видим намаляването на общия брой по отношение на рафинирането и общия износ“, каза първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин. Русия е напълно ангажирана с доброволните корекции на производството на суров петрол, обявени по-рано, и намаленията надхвърлиха средно 400 000 барела на ден през април, каза той.

Морски износ

И все пак четириседмичните средни морски доставки от страната се повишиха в периода до 5 май до най-високото ниво, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г. Потоците по тръбопроводи към Европа, които са освободени от забрана за внос, спаднаха рязко по-рано тази година година преди Русия да заяви, че ще намали производството. Те бяха надолу само със 7000 барела на ден през март спрямо февруари.

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, се повиши за четвърта седмица, достигайки рекордните 3,55 милиона барела на ден през последните четири седмици, най-високото ниво от началото на 2022 г.

Обемите суров петрол, преработен в рафинериите в страната, са намалели с 1,4% през април спрямо предходния месец на фона на сезонни ремонти, според данни, достъпни за Bloomberg.

Руските официални лица също дадоха различни изявления относно базовата линия през февруари за съкращаването на производството в страната. Вицепремиерът Александър Новак каза по-рано, че производството на суров петрол през този месец е било 10,2 милиона барела на ден, според Interfax, докато изчисленията на Bloomberg, базирани на данни от индустрията, определят нивото на около 10,1 милиона барела на ден.

В сряда Сорокин каза, че базовата линия за февруари, според данни от вторични източници, „ако не греша, е била 9,83 до 9,84 милиона барела на ден“.

Министерството на енергетиката заяви, че общото производство на суров петрол и кондензат в страната през април е средно 1,45 милиона тона на ден, което се равнява на 10,63 милиона барела на ден. Това се сравнява с 11,1 милиона барела на ден през февруари, според изчисления на Bloomberg.

Руският суров петрол продължава да тече към международните пазари, откакто нейните войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Но приходите от петрол на Москва се свиха, като паднаха през април до едва една трета от нивото от миналата година, засегнати от санкциите и ценовите ограничения на износа. Бюджетните приходи от суров петрол и петролни продукти са намалели с 67% до 496,9 милиарда рубли (6,4 милиарда долара) миналия месец, съобщи Министерството на финансите в четвъртък.

Лек ръст на петрола

Петролът поскъпна за четвърта сесия от пет, тъй като облекчаването на инфлацията в САЩ отслаби долара и търговците оцениха прекъсванията на доставките.

West Texas Intermediate се повиши над $73 за барел, след като загуби 1,6% в сряда и около 9% тази година. Инфлацията в САЩ показа признаци на забавяне през април, давайки възможност на Федералния резерв да спре агресивната си кампания за затягане на паричната политика. Това подкопава щатския долар, подпомагайки стоките, чиято цена е във валутата.

Доставките на суров петрол от Канада бяха засегнати от поредица от горски пожари в Алберта. В Близкия изток Ирак каза, че все още чака Турция да възобнови износа през пристанище Джейхан.

По-късно в четвъртък ОПЕК ще публикува своята месечна перспектива, предлагаща информация за това как пазарът може да се оформи през втората половина.

„Последните данни за инфлацията в Китай показаха признаци на неравномерно възстановяване“, каза Равиндра Рао, ръководител на отдела за изследване на суровините в Kotak Securities Ltd., позовавайки се на данни, публикувани в четвъртък, които показват, че увеличението на цените в ключовия вносител на суров петрол е с най-слабия темп от две години. Въпреки това „продължаващите прекъсвания на доставките от Ирак и Канада предоставиха праг за цените“, каза той.

Доклад за американския пазар на суров петрол в сряда предложи смесена картина за доставките. Търговските запаси от суров петрол в цялата страна нараснаха с близо 3 милиона барела миналата седмица, като запасите в ключовия център в Кушинг, Оклахома, също се разшириха. Все пак запасите от бензин и дестилат са се свили, според данни на Администрацията за енергийна информация.