Износът на руски петрол по море достигна нов рекорд

Приходите на Кремъл се увеличиха с 1 милион долара до 51 милиона долара през седемте дни до 12 май, докато четириседмичният среден доход беше почти непроменен на 50 милиона долара

07:52 | 17 май 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците на руски суров петрол към международните пазари продължават да нарастват, въпреки че страната настоява, че намалява производството.

Средните четириседмични превози по море, които изглаждат част от нестабилността в седмичните числа, се повишиха отново в периода до 12 май, както през четири от последните пет седмици. Потоците вече са нараснали с 10% от първата седмица на април и достигнаха нов връх за периода, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г. Тъй като почти целият руски суров петрол отива към Китай и Индия, обемите за Азия също достигнаха нов връх.

Министерството на енергетиката на Русия заяви, че съкращенията на добива на петрол в страната - в отговор на западните санкции - почти са достигнали целевото ниво през април, след като преди това заяви, че са надхвърлили целта през март. Първият заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин посочи намаляването на потоците по тръбопроводите към Европа и намаляването на работата на рафинериите.

Но руските данни показват, че потоците по тръбопроводите са спаднали рязко преди съкращенията да влязат в сила и са били почти непроменени между февруари и март. Дебитът на рафинериите спадна с 1,4% между март и април и спадна допълнително през първите 10 дни на май, тъй като някои заводи преминаваха нормална сезонна поддръжка. Скоростите на преработка са спаднали с 300 000 барела на ден от март, но остават с 430 000 барела на ден над нивата, наблюдавани през април и май миналата година.

Руските товари отново се прехвърлят от по-малките кораби, използвани в пристанищата, към най-големите превозвачи на суров петрол в Атлантическия океан за по-нататъшни пътувания до Азия. През зимните месеци тези трансфери на товари бяха извършени в сравнително защитените води на Средиземно море, край северния бряг на Мароко, близо до испанския ексклав Сеута. Но наскоро трансферите се преместиха във водите между Канарските и Азорските острови.

Два танкера, натоварени в Балтийско море през последните седмици, се насочват към Азорските острови, където се очаква да прехвърлят товарите си във VLCC за по-нататъшен транспорт до Китай. Те ще следват най-малко четири други трансфера на товари в района през последния месец.

Остаряващият флот от танкери, използвани за поддържане на потока на руския суров петрол, откакто нейните войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., много от тях с несигурна собственост и неясна застраховка, подклаждат опасения за морската безопасност. Появата на потайни нови търговски компании също повдига въпроси за това кой в крайна сметка печели от голямата разлика между експортните цени на руския суров петрол и тези, плащани от вносителите.

Спасителни линии за Русия

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, се повиши, за да достигне рекордните 3,61 милиона барела на ден през последния четириседмичен период, най-високото ниво, откакто Bloomberg започна да проследява подробно потоците в началото на 2022 г.

Тъй като крайните дестинации на товари, започнали пътуването си в края на януари, станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари и първите седмици на март. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като дестинации за „Неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще завършат в Индия, докато тези, натоварени на VLCC край северния бряг на Мароко или в Атлантическия океан, ще се отправят към Китай.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият морски износ в периода до 12 май се е увеличил с 80 000 барела на ден до 3,72 милиона барела на ден, най-високото ниво от началото на 2022 г., когато Bloomberg започна да проследява потоците в детайли. По-нестабилните седмични потоци са нараснали с около 120 000 барела на ден спрямо предходната седмица, достигайки 3,76 милиона барела на ден.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от "КазТрансойл", които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, се повишиха до 3,41 милиона барела на ден в периода до 12 май.

Докато обемите, насочени към Китай и Индия, изглежда са намалели от последните върхове, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в една или друга от тези страни.

Еквивалентът на 593 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неисвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 334 000 барела на ден през четирите седмици до 12 май, са тези на танкери, показващи дестинация Сеута, Каламата или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Някои товари се прехвърлят от един кораб на друг.


     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 83 000 барела на ден през 28-те дни до 12 май, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол за къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 12 май не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, продължи да нараства, достигайки 203 000 барела на ден през четирите седмици до 12 май, което е най-високото им ниво от февруари.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, останаха непроменени на 83 000 барела на ден.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се повишиха до 3,76 милиона барела на ден през седемте дни до 12 май, водени от увеличаването на доставките от Черно море и Арктика. Обемите, напускащи балтийските пристанища, са непроменени спрямо предходната седмица, докато тихоокеанският регион е единственият, който показва спад.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към бюджета на Кремъл от митата за износ на суров петрол се увеличиха с 1 милион долара до 51 милиона долара през седемте дни до 12 май, докато четириседмичният среден доход беше почти непроменен на 50 милиона долара.

Президентът Владимир Путин подписа втора поправка в начина, по който цената на руския петрол се оценява за данъчни цели. От юни ставките на износните мита ще се изчисляват по същия начин като тези за данъка върху добива на полезни изкопаеми и данъка върху печалбата на петролните компании, като се използва или действителната цена на Urals през периода на наблюдение, или намалена цена на Brent. Максималната отстъпка беше определена на 28 долара за барел под сорта Brent за юни, като се стеснява до 25 долара през юли и остава на това ниво до края на годината.

Ставката на митото за май е 1,96 долара за барел на базата на цена на Urals от 51,15 долара за барел между 15 март и 14 април. Ставката за юни е определена на 2,21 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 55,97 долара, което е 23,90 долара барел под Brent в периода между 15 април и 14 май.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ.

Общо 34 танкера са натоварили 26,3 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 12 май, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е увеличение с 830 000 барела, или 3% спрямо предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.