Русия заграбва пазарен дял в Азия от петролните си съюзници

Цените на петрола се стабилизираха, тъй като оптимизмът за дълга на САЩ компенсира нарастващите запаси от суров петрол

09:30 | 18 май 2023
Обновен: 09:49 | 18 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия намира клиенти на петрола си в Азия, за да замени блокираните от санкциите европейски купувачи - като подкопава пазарния дял на своите енергийни съюзници.

От Западна Африка до Близкия изток, производителите в алианса ОПЕК+ се чувстват притиснати, тъй като купувачите в Индия и Китай – водещите развиващите се пазари в Азия – взимат все по-големи количества по-евтин руски суров петрол. Преначертаната глобална карта на търговията с петрол може да остане в сила за години напред.

„Има всички причини производителите от Близкия изток да се притесняват от загубата на пазарен дял в Китай и Индия заради руските барели“, каза Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights в Сингапур. „Не се вижда края на промяната на търговските потоци.“

Цените на водещия руски сорт Urals се сринаха миналата година, тъй като Европа избягваше покупките в резултат на войната на Москва в Украйна. Мощните центрове на Азия стъпиха на тяхно място, като през последните седмици помогнаха за увеличаване на руския износ на суров петрол по море до рекорд след инвазията.

Индия исторически е разчитала на страни като Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да доставят по-голямата част от нейния внос на суров петрол. Сега тези производители се чувстват притиснати.

От януари 2022 г. - месецът преди Русия да нахлуе в Украйна - вносът на петрол от Индия от Близкия изток е намалял с 35% до около 1,9 милиона барела на ден през април, показват данни на Vortexa Ltd. Доставките от Западна Африка са спаднали със същия процент до 228 000 барела на ден през периода.

Междувременно Индия внесе рекордните 1,9 милиона барела на ден руски суров петрол през април - в сравнение с едва 65 000 на дневна база през януари миналата година. Сега Русия се съревновава с Близкия изток като най-големият доставчик на страната.

„Това е устойчиво, докато руските цени са ниски“, каза Р. Рамачандран, бивш директор на рафинериите в Bharat Petroleum Corp. „Имаше малко търсене на Urals в Индия преди войната на Русия срещу Украйна.“

Цената на Urals, доставена в Индия – включително транспортните разходи – беше с почти 12 долара за барел по-евтина от глобалния референтен показател за датиран сорт Brent на 15 май, според данни на Argus Media Ltd. Отстъпката се е свила с около 5 долара през последните два месеца.

Промяната в Китай

Китай продължава да получава постоянен поток от петрол от Близкия изток, като доставките дори леко се повишават от януари 2022 г., според данни на Vortexa.

Най-голямата икономика в Азия обаче е намалила приема си на западноафрикански суров петрол с повече от 40%. Доставките спаднаха до 730 000 барела на ден през април от 1,3 милиона в началото на 2022 г. Ангола остава най-големият доставчик в региона.

В същото време китайският внос на руски суров петрол нарасна с 80% до около 1,5 милиона барела на ден от началото на 2022 г.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници не са единствените, които виждат намаляване на своя дял от петролния пазар в Азия. Потоците от САЩ за Индия и европейските доставки за Китай, които включват сортове от Северно море, са намалели.

Въпреки това Индия и Китай обикновено разчитат на Близкия изток и Западна Африка, където се намират основните производители от ОПЕК+, за по-голямата част от своите доставки на суров петрол.

Количество от най-малко 35 милиона барела нигерийски петрол, което трябва да бъде натоварено до края на следващия месец, досега е останало непродадено, като липсата на купуване от Азия е ключова причина за натрупването, според търговци.

Милиони барели западноафрикански суров петрол са били складирани в търговски обекти в центъра Салдана бей в Южна Африка тази година, тъй като Азия купува руски петрол вместо това, според Международната агенция по енергетика.

„Доставките в складовете изглежда са западноафрикански барели, които се борят да намерят купувачи на изток от Суец (поради по-евтиния руски суров петрол), докато рафинериите в Атлантическия басейн са забавени за поддръжка“, каза тази седмица агенцията в последния си доклад за пазара на петрол.

Дълг срещу запаси

Петролът се стабилизира в Азия, след като скочи с почти 3% в сряда, тъй като оптимизмът, че САЩ ще разрешат спора за тавана на дълга, предизвика широки печалби на финансовите пазари, компенсирайки до голяма степен данните за американските запаси.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха под $73 за барел след най-големия дневен ръст от почти две седмици. Президентът Джо Байдън изрази увереност, че преговарящите ще постигнат споразумение за избягване на катастрофален фалит, докато председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти продължава да се надява на сделка.

Петролът все още е на по-ниски цени за годината, тъй като затягането на паричната политика в САЩ и слабият икономически растеж на Китай оказват влияние върху перспективите за търсене, докато предлагането остава стабилно. Маржовете на рафиниране са намалени и поне една азиатска рафинерия планира да намали оперативните ставки от юни.

Запасите от суров петрол в САЩ се увеличиха с 5 милиона барела миналата седмица, най-голямото увеличение от средата на февруари, според правителствени данни от сряда. Запасите в центъра за съхранение в Кушинг, Оклахома, се увеличиха за четвърта седмица, докато търсенето на дестилат падна до най-ниското сезонно ниво от десетилетие, с изключение на 2020 г.

„Пазарът на петрол продължава да се движи от външни развития, а не от фундаментални фактори“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Пазарът пренебрегна до голяма степен доклада за инвентаризацията на МАЕ.“