Китай започна да се притеснява от старите танкери, превозващи руски петрол

Петролът се готви за най-добрата си седмица от средата на април заради оптимизма за сделката за дълга на САЩ

09:30 | 19 май 2023
Обновен: 09:44 | 19 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Голямо пристанище в Китай засилва проверките на по-стари плавателни съдове, забавяйки някои товари и подчертавайки притесненията около постоянното разширяване на флота от остарели кораби, превозващи руски петрол по целия свят.

През последните седмици най-малко два танкера, които са на повече от 20 години, прекараха почти месец в очакване да направят доставки на суров петрол за най-големия вносител в света, включително един от Русия, тъй като по-строгите проверки в провинция Шандун възпрепятстват доставките.

Супертанкерът Titan беше задържан, когато пристигна в пристанището Киндао за няколко проблема с пожарната безопасност, включително натрупване на масло в машинното отделение, според база данни от инспекции в Азиатско-тихоокеанския регион. Оттогава корабът е освободен и е напуснал Киндао, според данните от проследяването. Не е ясно дали Titan е успял да разтовари товара си в Китай.

Друг стар танкер, който превозва руски петрол, Ocean Peri, чака близо до същото пристанище почти месец.

И двата кораба са имали затруднения при разтоварването в Киндао, тъй като местните морски власти извършват засилен контрол на безопасността на чуждестранни кораби, които са на повече от 15 години, според хора, запознати с въпроса.

Ограниченията върху руския петрол предизвикаха скок в покупките на стари танкери от неразкрити купувачи, много от които по-стари кораби, които в миналите години често са били готови да отидат за скрап. Пристанищата често филтрират пристигащите кораби по възраст, когато решават кои да инспектират, потенциално хващайки тези, идващи от Русия и други санкционирани региони като Иран и Венецуела.

Засилен контрол

Високопоставени представители на корабната индустрия изразиха загриженост относно рисковете, породени от неопитни собственици и оператори на кораби, които често са обект на по-малко строги режими на безопасност и са регистрирани в по-разхлабена регулаторна среда. Недостатъчната документация, както и неадекватните проверки за безопасност в пристанищата на произход, предизвикаха безпокойството на китайските морски власти, казаха хора, запознати с проверката.

Ако Китай трябваше да настоява корабите, пристигащи в неговите пристанища, да имат стандартно за индустрията застрахователно покритие, руските товари ще трябва да бъдат закупени на цена от 60 долара за барел или по-малко, за да се съобрази с горната граница на цените на Г-7 за доставките на суров петрол в страната. Корабите, за които е установено, че са в нарушение на мерките за безопасност, ще трябва да кандидатстват отново за своите сертификати, преди да влязат в пристанищните зони, и остава неясно колко време ще отнеме това и колко още по-стари кораби ще бъдат засегнати.

Titan плава под флага на Камерун и няма такова покритие от Международната група на P&I клубовете. Ocean Peri плава под флага на Палау и също няма стандартна застраховка.

Китай възобновява по-строги проверки за морска безопасност, след като политиката за нулев Covid беше премахната, добавиха хора, запознати с проверките.

Седмичен ръст

Петролът се насочи към първия си седмичен ръст от повече от месец благодарение на оптимизма, че САЩ ще избегнат катастрофален фалит по дълга.

Фючърсите на West Texas Intermediate се покачиха над $72 за барел и са с 3,2% по-високи за седмицата. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че преговарящите може да постигнат принципно споразумение още този уикенд. Купуването на суров петрол от някои азиатски рафинерии добави към възходящото настроение за пазара.

Суровият петрол все още е надолу с 10% тази година, тъй като слабото икономическо възстановяване на Китай и затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв натежават върху перспективите. Служителите на Фед внесоха известна несигурност на пазара, звучейки все по-раздвоени дали да повишат лихвените проценти на срещата си следващия месец или да спрат.

„Цените на петрола изглежда се ориентират в по-широката рискова среда“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег на IG Asia Pte. Оптимизмът около преговорите за тавана на дълга, предстоящия летен сезон в САЩ и плана на нацията да попълни своите стратегически резерви може да окаже подкрепа на фючърсите, добави той.

Горските пожари продължиха да бушуват в Алберта, провинцията с най-голямо производство на енергия в Канада, прекъсвайки производството на петрол и добавяйки известно напрежение на пазара. Rystad Energy изчислява, че около 240 000 барела на ден са били затворени поради пожарите.