Мегарафинерията в Нигерия отваря години по-късно, без признаци да заработи скоро

Нигерия се надява рафинерията да намали сметката от 26 милиарда долара за вноса на горива и петролни продукти, който страната - най-големият производител на суров петрол в Африка - трябва да прави

07:51 | 23 май 2023
Автор: Бил Леане и Лусия Касаи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дългоочакваното откриване - със седем години закъснение - на огромна нова петролна рафинерия в Нигерия изглежда по-скоро като упражнение за рязане на лентички.

Нигерийският президент Мухамаду Бухари, който напуска поста си по-късно този месец след два четиригодишни мандата, извърши церемонията по пускане в експлоатация на рафинерията Dangote, която се строи от Алико Данготе, най-богатият човек в Африка. Заводът е 20% собственост на Nigeria National Petroleum Co. (NNPC), държавната петролна компания.

Въпреки че е най-големият производител на петрол в Африка, държавните рафинерии на Нигерия са в окаяно състояние. Това оставя страната на милостта на местни и международни търговци, които доставят продукти като бензин и дизел в страната в замяна на суров петрол. Когато заработи напълно, Dangote трябва да помогне за облекчаване или дори премахване на тази зависимост.

Данготе каза, че съоръжението има за цел да задоволи вътрешното търсене на гориво в страната до края на тази година. Той не уточни веднага дали има предвид цялото потребление на страната. Ако случаят беше такъв, това би означавало замяна на милиони барели доставки на гориво и би изисквало огромно нарастване на производството. Заводът ще изпрати първите си петролни продукти до юли или август, каза той.

Но търговците на западноафрикански петрол казаха, че не са забелязали никаква търговска дейност, която да предполага, че предстои голямо увеличение - било по отношение на доставките на суров петрол, или наемането на търговци, които да се справят с продажбите на готови горива. Изследователите казаха, че не очакват значителен тласък на доставките на гориво през следващите няколко месеца.

„Ние разглеждаме предстоящото пускане в експлоатация като символичен жест, отбелязващ края на мандата на Бухари“, каза Ронан Ходжсън, анализатор във Facts Global Energy. „Продължаваме да очакваме рафинерията Dangote да не произвежда нищо смислено поне шест месеца след откриването и, по-вероятно, през първото тримесечие на 2024 г.“

Така нареченото пускане в експлоатация е първата фаза от стартирането и функционирането на рафинерия, включваща внимателна обработка на относително малки партиди суров петрол. Оттам нататък пълното разрастване често отнема месеци.

Представители на Dangote не отговориха на искания за коментар преди церемонията. NNPC заяви, че ще изпълни задълженията си за доставка към рафинерията, без да дава подробности.

Мега проект

Мегапроектът на стойност 20,5 милиарда долара е проектиран да има преработвателен капацитет от 650 000 барела на ден, когато е напълно готов и работи, далеч надхвърлящ всеки друг завод на континента. Строителството на обекта близо до търговския център на Лагос трябваше да приключи през 2016 г.

При пълен капацитет рафинерията може да произвежда до 250 000 барела на ден бензин, както и около 100 000 барела на ден газьол и дизел, изчислява FGE.

Въпреки това, с увеличаване на местното производство на бензин, фискалните спестявания от по-нисък внос на горива може да бъдат ограничени, тъй като приходите от износ на суров петрол ще бъдат намалени в същото време, според доклад на Международния валутен фонд по-рано тази година. Докладът на МВФ предполага бавно нарастване от 100 000 барела на ден през 2024 г. и 200 000 през 2025 г., отбелязвайки възходящ риск в средносрочен план, ако това бъде постигнато по-бързо.

Търговците казаха, че износът на суров петрол от страната може да спадне, след като рафинерията заработи, защото ще поеме значителна част от нигерийските доставки. Производството на петрол в страната е средно почти 1,4 милиона барела на ден досега тази година, според данни, събрани от Bloomberg.

Рафинерията Dangote има сделка с NNPC, която ще доставя около 300 000 барела на ден суров петрол, когато рафинерията започне да работи. Очаква се това да включва предимно средно сладък, богат на дестилат суров петрол, както и по-леки сортове, според Energy Aspects Ltd.

NNPC има суапови споразумения, чрез които търгува най-малко 330 000 барела суров петрол на ден за бензин. През последните месеци тази цифра надхвърли 450 000 барела на ден.

Когато през 2013 г. беше договорен заем от 3,3 милиарда долара за рафинерията, целта беше тя да бъде завършена през 2016 г. На практика строителството дори не започна до 2017 г.

Вносът на петролни продукти струва на Нигерия 26 милиарда долара през 2022 г. и рафинерията ще помогне за премахване на разходите, каза Годуин Емефиеле, управител на централната банка на Нигерия, на церемонията.

Очаква се заводът да проведе поетапно стартиране на вторични блокове през втората половина на следващата година и през 2025 г., каза Ранди Хърбурун, старши анализатор по рафиниране във фирмата. Пускането в експлоатация ще продължи през останалата част от годината, последвано от оперативно стартиране в началото на 2024 г. при между 50%-70% от капацитета, каза той.

„Не виждаме никакви индикации, че рафинерията си осигурява петрол, за да започне операциите“, каза той.

Сделка с Daewoo

В началото на февруари държавната енергийна компания на Нигерия сключи сделка за 741 милиона долара с Daewoo Engineering & Construction Co. Ltd за рехабилитация на петролна рафинерия в северния град Кадуна.

NNPC подписа договор за поддръжка с южнокорейската инженерингова фирма, като Daewoo ще трябва да възстанови производството в неработещото съоръжение от 110 000 барела на ден до поне 60% от капацитета до края на 2024 г.

Сделката е част от усилията на NNPC да намали почти пълната зависимост на Нигерия от вносно гориво - отдавна източник на смущение за правителството на най-големия производител на суров петрол в Африка.

Понастоящем NNPC внася всички необходими на Нигерия бензини — главно чрез размяна на суровина за гориво с местни и международни търговци — които след това продава на големи загуби на търговци на дребно и едро. Правителството каза, че ще премахне скъпата субсидия през юни, въпреки че дотогава ще бъде на власт нова администрация след изборите, насрочени за по-късно този месец.

NNPC ще финансира работата на Daewoo по „бързите ремонти“ в завода в Кадуна – който беше пуснат в експлоатация през 1980 г. – чрез комбинация от собствени приходи и финансиране от трета страна, каза държавната компания, без да идентифицира кредитори.

Компанията вече плаща на италианската Maire Tecnimont SpA за рехабилитация на две държавни рафинерии в петролния център Порт Харкорт, които имат общ капацитет от 210 000 барела на ден, като основно финансира проекта със заем от 1 милиард долара от базираната в Кайро Африканска експортно-импортна банка.

След като тези съоръжения и друг завод на NNPC в южния град Вари възобновят производството, компанията ще наеме реномирани външни изпълнители, които да ги управляват, се казва в изявлението.