Chevron добавя още едно бутало към своя двигател за петролни шисти в САЩ

С покупка за 6,3 милиарда долара, Chevron става най-големият производител в басейна Денвър-Джулсбърг

07:51 | 24 май 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори след като загуби битката за Anadarko Petroleum Corp. през 2019 г., Chevron Corp. разшири позицията си в шистовата индустрия в САЩ отвъд гигантския Пермски басейн - вероятно на по-ниска цена, отколкото би платила за Anadarko.

Първо беше сделката за 5 милиарда долара през 2020 г. за придобиване на Noble Energy Inc.; после, в понеделник компанията обяви сделка за 6,3 милиарда долара за закупуване на PDC Energy Inc. Заедно двете сравнително малки сделки за акции ще превърнат Chevron в най-големия производител на петрол и газ в така наречения шистов басейн Денвър-Джулсбърг, който се разпространява през Колорадо, Небраска и Уайоминг.

На езика на Chevron басейнът добавя „още едно бутало“ към нейния вече силен шистов двигател.

Местоположението може да изненада, защото Колорадо има тенденция да попада под радара на "Уолстрийт", а щатът се смята за по-рисков от регулаторна гледна точка от Тексас или дори Ню Мексико.

Ако се загледате по-дълбоко обаче и мащабът на новия бизнес е очевиден.

Почти неочаквано басейнът Денвър-Джулсбърг ще се превърне в един от петте най-големи актива на Chevron по отношение на производство и свободен паричен поток. Ако сделката приключи до края на годината, както се очаква, Chevron ще изпомпва около 360 000 барела петролен еквивалент на ден там, бързо приближавайки 400 000 барела на ден до 2024 г. В много по-известното си местоположение в Пермския басейн компанията изпомпва около 800 000 барела на ден.

На пръв поглед сделката може да изглежда по-скоро опортюнистична, отколкото стратегическа. Разбира се, Chevron изглежда се е възползвала от факта, че всяка петролна компания, силно изложена на Колорадо, има тенденция да търгува с отстъпка поради притесненията на инвеститорите относно екологичния регулаторен риск.

PDC не беше изключение и Chevron закупи петролни и газови запаси сравнително евтино, плащайки около 7 долара на барел за запасите. Компанията очаква транзакциите да допринесат незабавно за нейните акционери, добавяйки около 1 милиард долара към годишния си свободен паричен поток, цифра, която може да нарасне, тъй като синергиите могат да бъдат значително по-големи от това, което Chevron посочи. От бизнес гледна точка въпросът не е защо Chevron купува, а защо PDC продава.

И все пак има и стратегическа причина.

Покупката говори красноречиво за географската и бизнес промяна в шистовата индустрия на САЩ. От петте големи американски шистови басейна, два - откъдето до голяма степен произхожда революцията - вече са преминали своя разцвет: производството в Бакен, в Северна Дакота, и Ийгъл форд, в Южен Тексас, достигна своя връх. Друг басейн, Анадарко-Уудфорд в Оклахома, вероятно също е достигнал своя връх. Играта с петрола днес е свързана изцяло с Пермския басейн и Денвър-Джулсбърг. И в двата случая Chevron сега е един от най-големите производители.

Разширявайки се отвъд Пермския басейн във втория шистов басейн на САЩ, Chevron става още по-американска, бързо обръщайки своята интернационализация след сливането с Texaco преди около две десетилетия, когато създаде могъщи бизнес единици в отдалечени места като Австралия и Казахстан. До следващата година около 40% от оперативния паричен поток на компанията ще идва от изпомпване на нефт и газ от земни и офшорни полета в САЩ, според Citigroup Inc. Към това добавете американския рафиниращ и маркетингов бизнес и приблизително половината от потока оперативни пари на Chevron ще бъде произведен в САЩ.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.