Русия изнася все повече петрол за по-малко пари, точно както искаше Западът

Цените на петрола се стабилизират, докато инвеститорите преценяват несигурността по отношение на дълга на САЩ и потенциални съкращения на ОПЕК+

09:30 | 25 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалната петролна карта се прекроява, тъй като дългосрочното въздействие на западните санкции насочва повече барели от Русия към най-големите икономики в Азия, като Китай също взема суров петрол от Иран и Венецуела.

Китай и Индия са взели повече от 30% от общия си внос от трите държави през април, според данни на Kpler. Това е увеличение спрямо едва 12% през февруари 2022 г., месеца, в който Русия нахлу в Украйна.

Износът от традиционните доставчици намалява. Потоците към двете страни от Западна Африка и САЩ са се сринали съответно с повече от 40% и 35%.

„Очевидно азиатските купувачи печелят заради евтините цени на петрола“, каза Уан Ненгкуан, бивш икономист в Sinochem Energy Co., който работи в петролната индустрия повече от три десетилетия. През последните месеци Азия, водена от Индия, се превърна в най-големия търговски партньор на Русия, което по същество помогна на Москва да възстанови износа си на петрол към нормалното, според Уан.

Преоформянето на потоците свидетелства за движението на най-важния стоков пазар в света, където глобалното търсене е около 100 милиона барела на ден, като растежът се води от Индия и Китай. След инвазията на Русия, западните нации забраниха потоците от нейния суров петрол и продукти от собствените си пазари и наложиха механизъм за ограничаване на цените, за да ги изтласкат другаде. Сложната рамка, подкрепяна от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, беше проектирана като начин да се ограничат приходите на Кремъл, като същевременно се поддържат доставките на световните пазари.

„В рамките на Азия почти 90% от износа на Русия сега отива към тези две страни“, пишат Андреас Иконому, Басам Фатух и Ахмед Мехди в изследователски доклад за Оксфордския институт за енергийни изследвания, като се позовават на Индия и Китай.

Въпреки че Русия успя да пренасочи петролните потоци, тя загуби по-голямата част от старата си клиентска база. Но тъй като съдбата на нейния износ сега е силно зависим само от няколко страни, главно Китай и Индия, това дава на рафинериите там „огромна пазарна мощ“, казаха те.

Между двете, Индия записа най-голям скок в апетита за руски суров петрол, докато Китай също взе по-голям обем руски барели и продължи покупките на ирански и венецуелски петрол, които идват с големи отстъпки. САЩ отдавна са наложили санкции върху суровия петрол от двете нации.

Данни от Международната агенция по енергетика – базираният в Париж орган, който съветва големите икономики – показаха, че санкциите срещу Русия действат по предназначение, като износът на петрол от Русия през март е най-висок от Covid, но приходите са намалели почти наполовина спрямо година по-рано.

Министерството на финансите на САЩ също заяви този месец, че таванът на цената е запазил движението на барелите, като същевременно е намалил финансирането на Кремъл.

„Политиката за ограничаване на цените е нов инструмент за икономическо държавно управление“, се казва в доклад на Министерството на финансите, ръководено от Йелън. „Това ограничение работи за ограничаване на способността на Русия да печели от своята война, като същевременно насърчава стабилността на световните енергийни пазари.“

Необходимостта Москва да продължи движението на своя петрол към пазарите в Азия, както и съществуващите ограничения за товари от Иран и Венецуела, доведоха до увеличена употреба на така наречения тъмен флот от танкери. Повечето от тези кораби работят извън западния контрол и са остарели, което поражда опасения за безопасността.

Увеличен износ

Потоците от руски суров петрол към международните пазари все още не показват признаци на съкращения на добива, които страната настоява, че прави.

Средните четириседмични доставки по море, които изглаждат част от нестабилността в седмичните числа, се повишиха за шеста поредна седмица в периода до 19 май, достигайки близо 4 милиона барела на ден. Потоците вече са нараснали с 15% от първата седмица на април и достигнаха нов връх за периода, откакто Bloomberg започна да ги проследява подробно в началото на 2022 г. Тъй като почти целият руски суров петрол отива за Китай и Индия, обемите за Азия също се покачиха към нов връх. По-нестабилните седмични потоци спаднаха.

Русия обеща да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден през март, използвайки добива от февруари като базова линия, като отмъщение за западните санкции и ценовите тавани за износа на петрол, предназначени да накажат Москва за нахлуването в Украйна. Впоследствие тези съкращения бяха удължени за останалата част от годината в съответствие с доброволните съкращения, направени от няколко от партньорите на Русия от ОПЕК+. Русия продължава да подчертава ангажимента си към групата производители ОПЕК+ и намаленията на добива, които групата е договорила.

Има обаче малко доказателства, че съкращенията са изпълнени, както беше обещано. Потоците на суров петрол към международните пазари продължават да нарастват и сега са с повече от 1,2 милиона барела на ден повече, отколкото бяха в края на миналата година. Част от това увеличение може да се дължи на отклоняването на суровия петрол, който преди това е бил пренасян към Германия и Полша през тръбопровода "Дружба"; но това се случи през януари и февруари, преди намаляването на производството да влезе в сила. Остатъкът може да отразява по-ниските обороти на работа на руските рафинерии по време на период на сезонна поддръжка.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол са намалели с 1 милион долара до 52 милиона долара през седемте дни до 19 май спрямо ревизираната цифра за предходната седмица. Четириседмичният среден доход се е увеличил с 1 милион долара до 53 милиона долара.

Ставката на митото за май е 1,96 долара за барел на базата на цена на Urals от 51,15 долара за барел между 15 март и 14 април. Ставката за юни е определена на 2,21 долара за барел въз основа на средна цена на Urals от 55,97 долара, което е 23,90 долара барел под Brent в периода между 15 април и 14 май.

Петролът се стабилизира

Петролът задържа нивото от тридневния ръст след голямо намаляване на запасите в САЩ и предупреждение от Саудитска Арабия към спекулантите, като суровият петрол намери подкрепа, въпреки че напрежението се повиши около задънената улица с дълга на САЩ.

West Texas Intermediate се търгуваше над $74 за барел след рали с близо 4% през предходните три дни. Националните запаси от суров петрол в САЩ намаляха с повече от 12 милиона барела миналата седмица, най-големият спад от шест месеца. Това засили оптимизма на пазара, след като енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза на спекулантите по-рано тази седмица да „внимават“.

Все пак има постоянна загриженост относно борбата за повишаване на лимита на федералния дълг на САЩ и потенциалните последици за световната икономика и търсенето на енергия. Fitch Ratings заяви в сряда, че може да понижи кредитния рейтинг на САЩ, за да отрази влошаващия се политически диалог, който пречи на сделката.

Суровият петрол все още е надолу с повече от 7% за годината, тъй като слабият китайски растеж и по-строгата парична политика на САЩ се комбинират, за да потиснат търсенето. Представители на Федералния резерв са склонни да спрат повишаването на лихвените проценти през юни, въпреки че също така сигнализираха, че все още не са готови да прекратят борбата си с инфлацията.

„Перспективите за петролния пазар засега изглеждат лоши: макроикономически фактори като преговорите за дълга на САЩ и по-строгата парична политика на САЩ оказват влияние“ върху цените, каза Шон Лим, анализатор на петрола и газа в RHB Investment Bank Bhd в Куала Лумпур. Все пак, тъй като възстановяването на Китай набира скорост, цените трябва да се повишат през втората половина, каза той.

Търговците също очакват среща на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците в началото на следващия месец. Много търговци и анализатори очакват Саудитска Арабия и нейните партньори да запазят нивата на производство непроменени.