Саудитска Арабия не може да спечели битката си срещу спекулантите

Най-големият производител на петрол в света продължава да си играе със съкращенията на доставките, вместо да се изправи пред реалността, че търсенето на петрол се свива завинаги

07:52 | 26 май 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рядко е добър знак, когато някой започне да обвинява неволите си върху продавачите на къси позициии.

Шефовете на фалиралия енергиен търговец Enron Corp.; американски банки и ипотечни компании, месеци преди кредитната криза от 2008 г.; измамната германска компания за разплащания Wirecard AG годината преди нейния колапс през 2020 г. Всички те обвиняваха намесата на пазарните манипулатори. Има поука в това: почти всеки път, когато някой обвинява спекулантите за факта, че са от грешната страна на сделката, това е улика, че основите на ситуацията са в много по-лошо състояние, отколкото те признават.

Тази седмица енергийният министър на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, се обяви за страшилището на спекулантите. „Продължавам да ги предупреждавам, че те ще усетят болката – те го направиха през април“, каза той на Катарския икономически форум в Доха във вторник. „Просто бих им казал: Внимавайте!“

Това не е особено фина заплаха, че ОПЕК+ може да обмисля ново изненадващо намаляване на добива. Картелът обяви намаление с повече от 1,1 милиона барела в началото на април, което доведе до най-големия еднодневен скок на петрола Brent от повече от година. Ако това имаше за цел да докаже, че заелите къси позиции са в грешка и да покаже, че суровият петрол заслужава по-висока цена, обаче, победата беше краткотрайна. Суровият петрол Brent затвори на $76,84 за барел във вторник, с 3,7% под цената си в навечерието на шоковото съобщение на ОПЕК. Саудитска Арабия, която се нуждае от цена над $80, за да балансира бюджета си, едва ли може да се нарече победител от този епизод.

Цялата тази укорителна реторика е още един знак, че най-големият производител на суров петрол в Близкия изток подценява начина, по който ускоряващият се енергиен преход и краткосрочната икономическа слабост намаляват търсенето на неговия продукт. Във всеки случай Саудитска Арабия не успява да се вслуша в това, което говорят парите.

Помислете за дългосрочната картина. Ръстът на електрическите превозни средства се ускорява, като около един на всеки пет автомобила, продаден през четвъртото тримесечие на миналата година, е или с батерии, или е плъгин хибрид, според BloombergNEF. Очаква се броят на пътниците по въздушен транспорт най-накрая да се върне към нивата си отпреди пандемията през следващата година, но ще остане с около 20% под тенденцията за растеж от около 4% годишно, което дългосрочно забавя търсенето. Потреблението на бензин достигна своя връх и горивото за пътищата като цяло скоро ще върви по същия начин, според Международната агенция по енергетика. Дори корабите преминават към алтернативни горива, оставяйки нефтохимикалите като единственият продукт, който ще доведе до силен растеж на търсенето.

Една последица от тази нестабилна перспектива е намаляването на глобалните разходи за нови доставки. Дори Saudi Arabian Oil Co. е увеличила разходите съвсем скромно, въпреки 159 милиарда долара нетни печалби миналата година и многократните оплаквания от нейния главен изпълнителен директор за инвестиционна суша.

Действията на собственото правителство на Абдулазиз, а не натискът от страна на екологични активисти, карат конкурентните производители да се въздържат. „Ако бях инвеститор, щях ли да инвестирам в стока, където бъдещата цена зависи от надеждността на най-големите доставчици в света да поддържат ограничение на доставките?“ казва енергийният анализатор Филип Верлегер.

След това има краткосрочен план, където обвиняването на спекулантите за провала на цените на петрола да се покачат изглежда като последна защита срещу нарастващите доказателства, че обещаното затягане на пазара през втората половина на тази година няма да се материализира.

Китай, който представлява почти две трети от увеличението на търсенето на петрол през последните две десетилетия, е изправен пред обезпокоително забавяне на растежа, като производствената активност се сви през миналия месец и цените на производител са в дефлационна територия. Местното производство на асфалт - основен източник на потреблението на петрол в Китай, което представлява подобни обеми на местно ниво като горивото за реактивни двигатели - е най-ниското от 2017 г. досега тази година, тъй като разходите за инфраструктура остават крехки. Вносът на суров петрол през май вероятно ще остане непроменен спрямо година по-рано, когато мерките срещу Covid-19 все още бяха в сила, според анализатора на Bloomberg Intelligence Хеник Фунг.

Суровата истина е, че най-вредното нещо, което Саудитска Арабия може да направи на спекулантите в момента, е да се съгласи с тях. Ако Илън Мъск иска да накаже хората, които залагат на спад в акциите на Tesla Inc., той трябва да даде резултати, доказващи погрешната им низходяща теза. Ако обаче принц Абдулазиз иска да накаже хората, които залагат, че цените на суровия петрол ще паднат, тъй като пазарът е в свръхпредлагане, той трябва да намали доставките – демонстрирайки, че низходящата теза е била правилна през цялото време.

Самата Саудитска Арабия в крайна сметка също е спекулант на петролния пазар - и такъв, който не е криел в миналото, че се насочва към определени цени. Започването на битки с продавачите на къси позиции ще бъде в най-добрия случай неефективно и в най-лошия - контрапродуктивно. Това не е подходящ начин на държане на най-големият производител на петрол в света.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.