Петролът поскъпна след ново предупреждение на ОПЕК+ към спекулантите

West Texas Intermediate се покачи към $74 за барел, след като добави почти 2% през предходните два дни

09:30 | 24 май 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши за трета сесия, след като Саудитска Арабия отправи предупреждение към продавачите на къси позиции, предполагайки, че ОПЕК+ може да намали добива, за да постигне по-високи цени.

West Texas Intermediate се покачи към $74 за барел, след като добави почти 2% през предходните два дни. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза на спекулантите да „внимават“, малко повече от седмица преди алиансът да се събере, за да преразгледа производствената си политика за втората половина на годината.

Това компенсира липсата на напредък в разрешаването на задънената улица около тавана на дълга на САЩ, което натежаваше на по-широките финансови пазари. Лидерът на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза късно във вторник, че двете страни все още не са постигнали сделка, за да предотвратят първия в историята фалит на САЩ.

„Предупреждение към пазарите от Саудитска Арабия предизвика облекчаващо рали при суровия петрол“, каза Чару Чанана, базиран в Сингапур пазарен стратег за Saxo Capital Markets Pte. Коментарите „повишават спектъра от по-нататъшна намеса на ОПЕК на петролния пазар, за да подкрепят цените“, добави тя.

В допълнение към възходящите настроения, финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 6,8 милиона барела миналата седмица. Ако бъде потвърдено от правителствени данни по-късно в сряда, това ще бъде най-големият спад от края на март.

Петролът все още е надолу за годината, тъй като слабото икономическо възстановяване на Китай след изоставянето на политиката за нулев Covid, повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв и, напоследък, липсата на споразумение за тавана на дълга натежават върху перспективите. Руските потоци също останаха стабилни, въпреки санкциите.