Заплахата от санкции на САЩ на практика блокира руските карти "Мир"

Най-големият удар дойде от Турция, която се отказа от руската система, макар да не подкрепя по-широките санкции срещу Москва

07:56 | 24 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международните амбиции на Русия за нейната родна алтернатива на Visa и Mastercard бяха попарени, тъй като дори някои от най-близките ѝ съюзници се отказаха от платежната ѝ система "Мир" след заплаха от САЩ да санкционират всеки, който помага или подкрепя нейното използване.

От деветте страни, които са се присъединили към "Мир", създаден от Русия след първата вълна от ограничения на САЩ през 2014 г., банките в шест са се отказали от нея през двата месеца, откакто Министерството на финансите издаде предупреждението си през септември.

Изненадани от силата на отговора, служители на Банката на Русия се борят да измислят алтернативи, като се има предвид големия обхват на Вашингтон сред международните кредитори, дори в страни, които Кремъл смята за приятелски настроени, според източници на Blooomberg. Публично служителите казват само, че работят по други опции.

Докато усилията на САЩ да ограничат търговията с Русия заради нейното нахлуване в Украйна са заобикаляни от големи държави в много категории, трудностите на "Мир" са пример за продължаващата сила на заплахите на Вашингтон в международната финансова система.

„За проблеми със съответствието е трудно да се определи дали потребителят на тази карта е санкциониран или не“, каза Бехзод Хамраев, заместник-управител на централната банка в Узбекистан, централноазиатска държава с тесни икономически и политически връзки с Москва. Нейният национален център за обработка спря да обработва картите в края на септември.

Най-големият удар дойде, когато в Турция, популярна туристическа дестинация и голяма страна, която не се присъедини към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници, всичките пет банки, които обработват транзакции за картата, се оттеглиха от системата през септември.

През последните няколко месеца банки в Киргизстан и Таджикистан също спряха използването на картите. Същото направи и най-голямата банка в Казахстан. Една от двете институции във Виетнам, които я приемат, също се отказа от "Мир". Само Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан все още я приемат. Сайтът на "Мир" вече не изброява страните, в които може да се използва.

„Загрижеността относно вторичните санкции надвишава интереса към приходите от комисионни“, каза Виктор Достов, президент на Руската асоциация за електронни пари и парични преводи. „Предимството на системата "Мир" е, че тя е глобална и всички руснаци я имат. Сега всеки ще бъде принуден да използва някакъв вид частни решения в много страни."

Пресслужбата на Банката на Русия не отговори на искане за коментар за тази статия. Признавайки предизвикателствата в международен план, служители цитират успеха на "Мир" в минимизирането на въздействието в Русия от изтеглянето на Visa и Mastercard. Националната платежна картова система, оператор на картите "Мир", отказа коментар.

Търговците на дребно и хотелите в някои страни все още приемат картата неофициално, но липсата на банкова обработка ограничава нейната привлекателност. Visa и Mastercard прекъснаха обслужването на руските банки малко след началото на войната, а банките в съседните страни, които първоначално бяха отворили сметки за руснаци, оттогава затегнаха правилата.

Все по-малко възможности

Проблемите на "Мир" са поредният пример за това как възможностите за руснаци, които искат да пътуват в чужбина, се стесняват. Големите авиокомпании отмениха хиляди полети след войната, като само малък брой дестинации останаха с директни полети. Много страни от Европейския съюз намаляват визите за руски туристи.

Все пак туристическите потоци към места като Турция нарастват и повече от 350 000 руснаци избягаха в близките страни, откакто президентът Владимир Путин обяви планове да призове 300 000 резервисти да се бият в Украйна на 21 септември.

Само няколко месеца преди това, през юни, първият заместник-шеф на руската централна банка Олга Скоробогатова се хвалеше, че редиците на страните, приемащи "Мир", скоро ще нараснат, позволявайки на руските туристи да плащат, докато са на път, дори без Visa и Mastercard. Системата "Мир" трябваше да бъде ключова част от защитата на Русия от санкциите. Вътре в страната се оказа жизненоважно да се поддържат плащанията, след като големите американски карти напуснаха.

Но след това на 16 септември Министерството на финансите на САЩ заяви, че е готово да наложи санкции на субекти извън Русия, подкрепящи усилията за разширяване на използването на "Мир" извън страната. Две седмици по-късно наложи санкции и на Скоробогатова.

Централната банка на Шри Ланка заяви, че няма да приема карти "Мир" в рамките на местния банков сектор поради санкциите на САЩ. Индонезия обсъжда въвеждането на "Мир", но санкциите на САЩ „може да повлияят на процеса на вземане на решения“, каза индонезийският посланик във Вашингтон Хосе Антонио Морато Таварес.